breaking news

Artificiell intelligens – Röstassistent

december 10th, 2018 | by Emil Nilsson
Artificiell intelligens – Röstassistent
AI - Artificiell Intelligens
0

Vad är artificiell intelligens?

Artificiell intelligens är en slags intelligens som genereras av en teknisk maskin (dator). Det är även ett forskningsområde kring intelligens, att forma och skapa ett beteende. Varför görs detta?

Detta görs för att försöka tillverka en mänsklig hjärna i en maskin. Det innebär att maskinen ska kunna planera, lösa problem, dra slutsatser och mycket mer. Vad har vi för användning för detta då? (NE, 2018)

Vi har ett stort användnings område om detta även fast man kanske inte tror det. Artificiell intelligens finns omkring oss nästan hela tiden. Exempelvis så har vi ”Du kanske är intresserad av” som man kan hitta på film tjänster som Netflix. Då är det en AI som sparar och bearbetar informationen om filmerna som du redan har sätt och sedan drar en slutsats om vad mer som kanske intresserar dig. Om vi tänker lite större så har vi Google som samlar information hela tiden om människor som använder deras tjänster och sedan kan sälja informationen som dras in ifrån stora mängder till olika företag som är intresserade.  (Wollner, 2015) (Larsson, Inrikes, 2012)

 

Historia:

Det påbörjades med just namnet artificiell intelligens under 1950-talet. Under 50-talet så började forskarna att funderar på detta ämne men det var först vid 1960 som USAs försvars departement DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) Hittad ett intresse inom detta. DARPA började att träna datorer att förstå sig på mänskliga resonemang. DARPA hade klarat av att lägga gatu kartor under 70-talet sedan lyckades tillverka en privat assistent redan under 2003 långt innan Apples siri och Amazon Alexa. Vi ser en bild nedan som beskriver utvecklingen av AI lite bättre.

Figur 1 – Utvecklingen om Artificiell intelligens

 

Som vi ser i bilden ovan började det med mänskliga resonemang (spela schack) sedan gick et över till mer avancerat som att kunna sortera bort epost och liknande. I sista bilden ser vi där vi är i nutid att det exempelvis sorterar fram relativa annonser, Andra produkter som passar dig och liknande.     (SAS, 2018)

 

Mitt område:

Mitt område handlar om artificiell intelligens inom mobil telefonen. Alltså att man ska kunna ge telefonen en uppgift (ringa frisören) och den ringer och bokar en tid åt en utan att du behöver göra något. Det hade varit bra eftersom man inte skulle behöva ringa dit själv, istället har man en slags assistent som gör det åt en. Det är ju bra om man är en upptagen person som har mycket att göra och är väldigt uppbokad men det kan ju sluta med att frisören missförstår vad ”assistenten” menar om den inte utbildas tillräckligt stor utsträckning, som i exemplet

Figur 2 – Google assistant error

Som vi ser i figur 2 så säger assistenten fel. Denna bild har jag själv tagit ifrån Googles hemsida och man kan se tydligt att något inte är helt utvecklat än. Felet är att personen frågar assistenten vad det är för väder i Barcelona och Google svarar ”Varsågod”. Inte det svaret som man har tänkt sig direkt och det visar att Google assistent behöver lite mer finslipning.

 

Vad kan Google assistent göra?

Det följer med en ganska skaplig lista på saker som Googles artificiella intelligens system kan göra. Några exempel är följande

 • Styra elektronik i hemmet.
 • Söka upp recept på mat med mera.
 • Läsa upp nyheterna.
 • Konvertera enheter.
 • Ringa kontakter.
 • Söka efter information på Googles hemsida.

(Google, 2018)

Detta är bara några av sakerna som Googles assistent kan göra och mycket mera finns. En sak som kan vara skrämmande för vissa är ju den mängden information Google tar upp om användarna. Det sker ungefär 100 miljarder sökningar hos Google varje månad. Det leder till att en hel del information samlas in och kan användas inom många olika områden för företaget. Ett stort användnings område är just marknadsföring. Eftersom Google får in så mycket information så kan dom enkelt dela upp informationen inom olika målgrupper (ungdomar, vuxna, äldre). Det gör att om en person vill marknadsföra sig till just ungdomar så kan du välja taggar som ungdomar och vuxna oftast söker på.

(Jenselius, 2013) (Larsson, Inrikes, 2012)

Figur 3 Google ads

Som vi ser i figuren ovan så står det att du betalar för marknadsföringen endast när kunden klickar på din annons, När dom söker på Google (något annat på Google). Exempelvis om du ska sälja en telefon och du marknadsför med hjälp av Google. Då säger vi att du använder söktaggen ”Iphone” och när någon söker på Iphone kommer din annons också komma upp. (Jeffery, 2013)

 

Apples Siri:

Apple har sin egna version av en personlig assistent. Den kallas för Siri och har funnits sedan Iphone 4S lanserades året 2011. Siri hade en väldigt stor potential men misslyckades ändå och är nu mer utav en sämre version av Google assistent. Enkelt så kan man säga att Siri kan göra samma saker som kontrollera lampor, Sätta timer och mycket mer. Men Google assistent kan gör mycket mera, därför hamnar den som en sämre AI än Googles.  (Wong, 2018)

Fördelar och nackdelar med personlig assistent i smarttelefon:

Fördelar:

 • Boka tider
 • Ringa samtal
 • Spela musik
 • Kontrollera lampor
 • Social kompetens

 

Nackdelar:

 • Kan missförstå vad man menar
 • Samlar in information om dig själv – Görs för att förbättra användarens upplevelse.

 

(Juhlin, 2018) (Moore, 2018)

 

Framtiden:

I framtiden ska dessa personliga assistenter kunna alla språk i världen. Det låter ganska omöjligt men det är visionen som iallafall Google siktar på. Dessa assistenter ska även lära sig om flera objekt (ägg, träplankor och mycket mer). Detta ska göras så att assistenten ska veta exakt vad det är användaren pratar om och leder till mindre missförstånd emellan assistenten och användaren. Ett till mål som finns inom industrin är att få AI assistenten att uttala ord i olika känslor, glad, arg, rädd med mera. (Eriksson, 2016) (Juhlin, 2018)

 

Referenser

Google. (den 03 12 2018). Mobil. Hämtat från Redo att hjälpa på Android och iPhone: https://assistant.google.com/intl/sv_se/platforms/phones/

Jeffery, M. O. (den 30 01 2013). Google adwords. Hämtat från Så kommer du igång med Google Adwords: https://internetworld.idg.se/2.22603/1.485561/sa-kommer-du-igang-med-google-adwords

Jenselius, M. (den 14 05 2013). Google. Hämtat från Så många sökningar görs det på Google – varje dag: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.507266/sa-manga-sokningar-gors-det-pa-google—varje-dag

Larsson, T. (den 1 03 2012). Inrikes. Hämtat från Fem saker Google gör med dina data: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-saker-google-gor-med-dina-data

Larsson, T. (den 1 03 2012). Inrikes. Hämtat från Fem saker Google gör med dina data: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-saker-google-gor-med-dina-data

 1. (den 26 11 2018). Uppslagsverk. Hämtat från Artificiell intelligens: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/artificiell-intelligens
SAS. (den 26 11 2018). SAS insights. Hämtat från Artificial Intelligence: https://www.sas.com/en_in/insights/analytics/what-is-artificial-intelligence.html

Wollner, A. (den 26 11 2015). Reportage. Hämtat från 5 områden som snart kontrolleras helt av artificiell intelligens: https://m3.idg.se/2.1022/1.643535/ai-artificiell-intelligens

Wong, R. (den 14 03 2018). Tech. Hämtat från Now we know why Siri was so dumb for so long: https://mashable.com/2018/03/14/why-siri-is-so-dumb/?europe=true#8LXzXQZJSZqb

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.