breaking news

Koldioxid-filter

september 26th, 2017 | by Samuel Ward
Koldioxid-filter
Övrigt
1

Ett problem jag tyckte var intressant som jag såg på muséet var då dom visade hur mycket koldioxid olika färdalternativ släppte ut och man kunde känna efter i vikt vilket jag tyckte var rätt intressant. Vikterna visade verkligen konkret hur mycket koldioxid till exempel biltrafik släpper ut. Vi i Sverige släppte ut 57 miljoner ton koldioxid år 2012 och i hela världen släpper man ut 30 gigaton (3000 ton) koldioxid varje år med endast biltransport. Detta är ett stort problem eftersom koldioxiden bidrar till växthuseffekten vilket värmer upp jorden och ändrar klimat och smälter glaciärer runt i hela världen. En lösning som många tänker på skulle vara elbilar men det fixar inte våra problem i dagsläget eftersom batterierna till elbilarna tillverkas i fabriker som använder olja för att tillverka dessa batterier och så står flygplan för mer än dubbla utsläppen än bilarna. Så en bra lösning till båda problemen skulle vara om man uppfann ett slags koldioxidfilter, ett filter som tar upp koldioxid och man kan använda dessa till alla typer av användningsområden, från plan till bilar till fabriker.

  • Styrkor med idén: Beroende på hur bra det funkar kan filtret stoppa mycket av den dåliga koldioxiden från att komma upp i atmosfären och detta kan sakta när växthuseffekten.
  • Svagheter: Det kan kosta mycket att tillverka speciellt när filtren måste bytas ut då och då. Alla bilar och plan kommer också inte kunna få tag i filtret direkt eftersom det finns för många bilar och plan för att få ut filtren direkt till alla.
  • Möjligheter: Man kan rädda världen från mycket av koldioxiden vi släpper ut och så kan man tjäna massor med pengar om man får monopol på denna marknad med ett patent.
  • Hot: Om det inte funkar så bra som det tänktes och mycket av koldioxiden går rakt igenom filtret så blir det rätt onödigt att tillverka dom. Om filtren blir svårare att tillverka än planerat kan det också bli dyrare att tillverka filtret och då blir det kanske för dyrt för dom flesta att ha råd med.

One Comment

  1. Det är lätt att fastna i bara prat om koldioxid men faktum är att metangas är 86 gånger värre än koldioxid och kväveoxid 296 gånger värre. Kan du hitta något exempel på utsläpp av dessa gaser och stoppa det så har du kommit långt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.