VR-Glasögon – Från ide till fungerande modell!

december 14th, 2016 | by Oscar Sundberg
VR-Glasögon – Från ide till fungerande modell!
3D & VR
0

VR-Glasögon

Utveckla och bygga ett par VR-Glasögon, liknande Google Cardboard.

 

Inledning; Innan projektets start, hitta Inspiration

Jag har tänkt att skapa ett par VR-glasögon av kartong.

Jag vill att de glasögon jag skapar ska se lite annorlunda ut och sticka ut ur mängden, då många, nu existerande
VR-glasögon är som skokartonger – kantiga och enligt mig ganska så fula. Ett par VR-Glasögon vars design jag gillar, är
VR-Glasögonen “VR BOX”. Bild nedan.

VR Box BTQ007 Virtual Reality 3D Eyewear

Bild hämtad från: https://www.amazon.com/Box-BTQ007-Virtual-Reality-Eyewear/dp/B00CK8LDAG

 

 


 

 

Projektets start; Skisser och förberedning

Har nu börjat skissa på hur jag vill att mina VR-Glasögon ska se ut. Lägger bilder på skisserna nedan.

 

Skiss #1

dsc_0004

 

– Grundidéen var att glasögonen skulle “smalna av” – vara som bredast och störst närmast huvudet, för att sedan bli mindre. Men jag tänkte om, då detta skulle ta långt tid samt bli svårt att göra snyggt.

 

Skiss #2

dsc_0005

– Någon dag senare, efter att tänkt efter ytterligare.

 

Skiss #3

dsc_0006

 

 

– Skissad “3D Modell” på Glasögonen.

 

 


 

 

Dags att börja med 3D-Modeller!; Inventor

 

Har nu arbetat i några dagar med 3D-Modeller i Inventor.

 

Nedan visar jag mina modeller.

 

undersida

– Undersida

 

front

– Front

 

ovansida

– Ovansida

 

sidor-x2

– Kant (2 st)

sidor-x4

– Kant (4 st)

 

 


 

 

Fungerar modellen?; Utskrift i format 1:1 och bygga ihop!

Efter att ha gjort Modeller i 3D i Inventor (Alla olika sidor och delar gjordes som separata delar, i olika sketcher, för att sedan sättas ihop i programmet, som en “Assambely”.) har jag skrivit ut varje sida och del, i skala 1:1. Jag får då mina glasögon i pappersformat, så stora som de sedan kommer bli då de är klara. Bifogar bilder nedan.

dsc_0007 dsc_0008 dsc_0009

Min designidé ser ut att fungera, så kommer köra på detta.

 

 


 

 

Konstruktion; Hur ska linserna fästas fast?

Efter att nu gjort själva “skalet” på glasögonen, är det dags att tänka på hur jag ska fästa fast linserna.

Kommer fixa två likadana “front”kartonger. Då linsen har en diameter på 50 mm, kommer “frontdelen”s hål för linser ha en diameter på 45 mm. Kommer mellan dessa två “frontdelar” trycka fast linserna.

 

Såhär ser konstruktionen ut just nu:

skarmbild-10

 

 


 

 

Nya planer! Göra om Designen en aning; minska storleken!

Har nu insett att mina glasögon inte behöver vara så stora som jag gjort dem. Telefonen ska placeras 50 mm från linsen. Telefonen har sedan en bredd på ~ 20 mm. Kommer göra hålet för telefonen 155 x 30 mm stort. Alltså så räcker det med att glasögonen är 80 mm långa. Se på bild nedan. (Modellen är färglagd för att enklare kunna se alla delar – vilka som är vilka, etc.).

 

Har även lagt till väggar, så att “hålet” där man sänker in telefonen i bara är det, ett hål. Telefonen kommer nu inte kunna röra sig under användning. Väggen mot linserna kommer inte vara en vägg, utan bara kanter som håller fast telefonen, medans väggen baktill är hel, så att telefonen inte åker längst bak i glasögonen.

skarmklippasad

 

 


 

 

Transportera modellerna till rätt filformat; utskärning i kartong

För att kunna få ut mina delar som senare ska byggas ihop, måste jag ordna dem till rätt format; gcode-format. Gcode är formaten laserskäraren förstår och detta format skapar “paths” på hur lasern ska skära i kartongen. För att få delarna i detta format måste jag följa dessa steg;

#1 Gå in i Inventor, skapa ett nytt lager på 3D-modellen och på detta lager “highligtha” Exporterar sedan detta lager som DXF-fil.

#2 DXF-filen öppnar jag i QCAD, varifrån jag exporterar filen som en SVG.

#3 SVG-filen öppnas i InkScape, var jag gör en hel del steg (“kort men gott objekt till slinga”, ta bort kantlinjer och fyllning).

#4 Med hjälp av pluginet exporta som gcode

#5 Klart att skriva ut! :DDDD

 

 


 

 

Utskrivet!; Dags att bygga ihop!

Har nu fått ut alla delar. Lasern har nästan skärt igenom hela kartongen, men dem sista millimetrarna behövs skäras ut med kniv.

Dock failade en del totalt under utskärningen, vilket resulterade i att det endast blev brännmärken där lasern hade skärt, så var tvungen att skära ut denna del helt själv, men kniv.

 

Byggde sedan ihop alla delar, limade ihop med limpistol och satte fast linserna. Mina VR-glasögon är nu klara! 😀

 

 


 

 

Förändringar och förbättringar; vad skulle jag göra annorlunda om jag gjorde om detta projekt?

Min slutgiltiga modell blev tyvärr inte som jag tänkt mig, till en början. Åtgärdade detta senare. Tidigare fick jag inte fick ut alla delar jag behövde. Ville ha en vägg och hållare till telefonen, som tyvärr inte blev utskuret (i första vändan). Telefonen låg och rörde på sig inuti glasögonen, vilket var väldigt jobbigt. Dessutom var telefonen då svår att få upp ur glasögonen. Löste detta genom att skriva ut dessa delar senare.

 

 


 

 

Senare modifieringar; sätter dit delar som saknas

Kommer nu att ta o försöka få upp mina glasögon och lägga in en extra vägg, så telefonen håller sig på plats.

Var tvungen att skära upp baksidan, sätta fast väggen som ska hålla telefonen, för att sedan fästa fast en liknande baksida igen.

 

Om tid, kommer jag även att skriva ut i 3D-skrivaren, en hållare till telefonen som kommer sitta längs ner i telefonens utrymme.
(Detta hanns inte med, utan detta får ske om jag bygger en version 2 av mina VR-glasögon.

 

 


 

 

Så hur ser mina glasögon ut nu då?; Bilder, utvärdering

 

DSC_0103

 

DSC_0104

 

DSC_0107

DSC_0105

 

DSC_0108

 

DSC_0109

 

Telefonen rör sig just nu allt för mycket när den är i glasögonen. Om jag hade haft tid skulle jag, som sagt, ha 3D-printat ut en hållare. Tyvärr fanns inte tiden vilket resulterar i att resultatet inte blev som jag ville.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.