VR-glasögon

januari 13th, 2017 | by Marcus Chung
VR-glasögon
3D & VR
0

 

 

IDÉ

När vi nyss hade fått uppgiften med att göra någon slags VR-glasögon till våra mobiltelefoner så tänkte jag först på någonting som var väldigt komplicerad med små delar och detaljer. När fick se de olika detaljer som Jimmy tog fram så var jag lättnad, för att det fanns flera variationer med design och en viss grad detalj med varje VR-glasöga. Jag sökte runt internet, för att hitta idéer och det var väldigt många Google VR glasögon influenser av VR-glasögon som uppkom när jag sökte runt internet. Det som jag gillade med Google VR är att den är väldigt kompakt, inte har så många delar att montera och enkel att använda så baserade mina första skisser ifrån Google VR. Jag gjorde skisserna på Inventor och det ingenting komplicerad men den hade samma mått som jag har i slutresultatet av min produkt d.v.s. 150mm bred och 65mm höjd och jag fick dessa mått utifrån min mobiltelefon som jag använder som är Iphone 5s. Iphone 5s är ganska liten så jag hade en tanke om att min slutprodukt skulle vara relativ liten.

SKISSER

Skisserna som jag gjorde på Inventor var bara en glims av det jag hade på huvudet, skisserna hade inga bestämda mått förutom 150mmbredd och 65höjd, resten av måtten var till ingen nytta till de framtida skisser som du kommer att få nedan. Jag gjorde inga separata delar på just denna skissen. Istället så gjorde jag glasögonen först och byggde på med de andra efteråt med skiss, extrude för själva ramen och sen extrude-cut för att göra den del som ska passa min huvud.

Skisser ifrån Inventor:

Jag har vidareutvecklat min Prototyp och gjort några skisser på papper med nya tillagda funktioner.

Skisser på pappersform (ursäkta för bildernas kvalité):

(Från sidan & framsidan)

papper-vr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ovanifrån)

papper-vr2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bakifrån)

papper-vr3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under arbetsprocessen var jag tvungen att göra justeringar angående mina mått så de första ritningarna har inte likadana mått.

Jag gjorde mina slutgiltiga ritningar på inventor samt en prototyp på Sheetmetal. Det var faktisk första gången jag använde Sheetmetal så jag hade väldigt svårt med Sheetmetal, för att jag inte förstod en enda sak när jag använde Sheetmetal men jag sökte på Youtube efter tutorials och hitta en som var väldigt informativ och lärde mig grunderna inom Sheetmetal. Med kunskapen så skapade jag en detaljerad 3d-model som jag är nöjd med för att inte ha någon slags erfarenheter inom Sheetmetal.

(Sheetmetal)

inventor-vr-glassogon-prototyp

(glasbehållare 2x45mm)                                         (glasbehållare 50mm & saken som sitter emellan ögonen)                                     (VR-Boxen)

sketch-vr-glashallare-45mm sketch-vr-glashallare-50mm-ogonseparat sketch-vr-glasogonbox

Illustrator & Inkscape & Q-CAD

Den nästa stegets som vi skulle genomföra var att göra G-codes (.CN) av våra ritningar som vi gjorde i Inventor. Vi skulle först göra G-codes på illustrator men det verkade vara en problem med måtten när man gjorde det. Istället använde vi Inkscape, för att ta bort små onödiga saker som inte skulle skäras ut av laserskäraren. Det var antingen denna sättet man kunde göra g-codes av ritningarna, men den sätt som var enklast som jag gjorde sist var att ladda ner Q-CAD och konvertera Inventor ritningarna till SVG filer och öppnade filerna i Inkscape för att finslipa ritningen. Efter det laddade jag ner Jtech-plugin för att se om ritningarna hade samma mått på laserskäraren och efter det konverterade inkscape filerna till G-codes och lade in de till Jimmys USB.

Om man sammanfattar allting jag gjorde som (står ovan).

Inventor -> DXF -> Q-CAD -> SVG -> Inkscape -> NC

Fysisk Prototyp

15970264_1291311307599486_34787528_n
15995418_1291311327599484_192752554_n15942057_1291311384266145_1949600066_n

 

Just nu är jag klar med att montera alla kartongbitar. Det var enkelt, för att jag hade mina ritningar och mått vid sidan om, men jag var tvungen att göra några fin justeringar så att mobilen inte hoppade runt när jag använde VR-glasögonen (1) och så var jag tvungen att göra delen som sitter emellan ögonen lite längre och efter dessa justeringar så funkar den som den ska(2).

 

15942476_1291312757599341_1547488369_nnummer-1

 

 

 

 

 

 

 

 

För att jag ska kunna vidareutveckla glasögonen så måste jag ha karborband så att locket sitter fast utan att jag använder mina händer som stöd.

 

VR-glasögon 2.0

När jag hade gjort klart min prototyp så hade jag många saker som jag skulle vilja göra om nytt och förbättra. Den första saken som jag skulle vilja förbättra är hela skissen. Jag har märkt att min nuvarande skiss har många fel med både mått samt passform. Den andra saken som jag skulle vilja göra bättre är helheten av min produkt d.v.s. att jag skulle vilja göra VR-glasögonen med mer struktur och att kunna planera varje steg som jag ska göra, så att jag inte gör några misstag som ska leda till att jag måste finslipa med att klippa och klistra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.