VR Glasögon

januari 15th, 2017 | by Jacob Syrén

Idé

Jag har tänkt att göra så små glasögon som möjligt, tanken bakom det är att alla är så stora och klumpiga. Detta för att linserna sitter en bit ifrån ögat och att de inte är så starka. Min idé är att sätta 2 linser på rad så nära ögat som möjligt, detta gör att mobilen kan komma närmre ansiktet och hela glasögonen blir mycket mindre och mindre framåttunga. Detta kan bli något problematiskt och några problem som jag är rädd kan bli rätt stora är dels att ögonen blir mycket tröttare snabbt och man får huvudvärk. Eftersom jag använder mig av 2 linser kommer zoomen bli större och det kan resultera i att man inte ser hela skärmen i den färdiga produkten. När jag testade med mobilen liggandes på bordet verkade det funka, men man vet aldrig hur det blir i slutändan.

Några andra finesser som ska finnas med är möjlighet till att koppla in hörlurar enkelt, så därför kommer mobilens ovan och undersida inte vara täckta. Det ska även vara enkelt och snabbt att sätta fast mobilen säkert, detta kan också orsaka problem eftersom alla mobiler är olika stora ( Har tänkt använda någon slags clipon funktion). Antingen får man lösa detta eller använda en annan teknik. Möjligtvis att glasögonen endast går att använda till en telefon.

För att fästa linser har jag bestämt mig för att klämma fast dom mellan kartongbitar, jag ska även använda 2 linser per par. Andra linsparet ska gå att justera genom att dra dom fram och tillbaka på sidorna med hjälp av en kartongbit som sticker ut.

Den enda telefonen jag vet säkert kommer passa perfekt är OnePlus 3. Dock kommer andra större telefoner som Samsung Notes, Iphone 6/6s/7 plus att passa någorlunda. Telefonen kommer ligga i en liten låda som träs på över själva glasögonen, detta gör att allt man ser är skärmen och inte några kanter. Dock endast säkert för OnePlus 3. För att hålla lådan på plats om man tex skulle kolla ner använder jag gummiband eller liknande som är fastlimmade på glasögonens ovan och undersida som träs över lådan.

Idén för den här konstruktionen kommer från att jag personligen tycker alla VR-headset är alldeles för stora och klumpiga för att kunna ta med sig. Jag ville göra något mindre som är enklare att ha i väskan eller bara bära omkring på. Jag tror jag har kommit en bit på vägen med den här designen.

Skisser

img_20161111_104527 img_20161111_104537 img_20161111_104550 img_20161111_104559 img_20161111_104610

Det här är så mina första skisser såg ut. Slutresultatet blev något annorlunda, endast i storleken på alla bitar dock. Det jag glömt på dessa skisser är att räkna med kartongens tjocklek, vilket jag märkte i Inventor senare när jag skulle göra assemblyn. Vet inte hur bra man ser på bilderna men där står alla mått och lite korta notiser om hur vissa saker ska fungera.

3D-modell i Inventor
ss-vr-2ss-vr-1ss-vr-3

Jag gjorde alla delar i Inventor för att sedan sätta ihop dom som en assembly. I Inventor gör man först alla delar som 2D-ritningar som man sedan ger en tjocklek. Eftersom jag arbetat lite i detta program tidigare gick det rätt fort med tanke på enkelheten i mina delar. Det var dock ganska klurigt och svårt att få ihop alla delarna med varandra så som jag ville från början. Jag hade t.ex. inte tänkt på att ta med kartongens tjocklek när jag ritade ut allt, men det löste sig som tur var med lite tänkande. Hur jag märkte att jag missat det? Det var när jag skulle sätta ihop alla delar jag gjort till en assembly som jag märkte att rektangeln till mobilen som skulle träs över glasögonen var för liten. Då kollade jag lite mer noggrant på assembly och noterade att flera andra delar heller inte passade. Då fick jag sätta mig och göra om alla mått, vilket ledde till att detta steg tog en hel lektion extra. Med tanke på att jag inte hade några kluriga bitar i min konstruktion så var inte processen för att tillverka delarna så avancerad, det var mest kvadrater med utskärningar i. På dessa bilder ser man ganska tydligt hur alla mina funktioner ska fungera. Man ser öppningen där man ska kunna justera andra linsparet, man ser den lilla lådan för mobilen samt hur de två linsparen sitter. Detta steg tog längst tror jag, att göra alla smådelar och tänkandet tog ett par lektioner, speciellt om man ska räkna med tiden det tog att göra om filerna till G-codes.

Ritning

ritningar-1 ritningar-2

Detta är ritningar på alla mina bitar till glasögonen. Som man ser är alla viktiga mått med förutom måttet mellan ögonen, vilket är 6.5 cm. Jag tror dock att det blev något fel när jag förde över filerna till laserskäraren eftersom jag såg att måtten blev lite fel. Baksidan som skulle vara 16cm blev nästan 16.2 cm, dock märktes det inte av i slutet.

Fysisk prototyp

Mina delar tog ett par lektioner att få ut, sen när jag väl fick ut dom var det ett par bitar som saknades. Inget katastrofalt eftersom jag hade de viktigaste bitarna vilket möjliggjorde att jag kunde börja ta ut alla bitarna ifrån kartongen och sedan limma ihop dom. De saknade bitarna tog bara en lektion för mig att få, så själva monteringen gick på 1-2 lektioner. Jag stötte dock på ett litet problem i början, vilket var att jag hade limmat ihop bitarna med fel kanter mot varandra. Som tur var det bara 4 bitar, men jag fick ändå dra isär dom och börja om med monteringen. Annars var denna period i projektet ganska enkel och snabb att genomföra.

Analys

Jag är nöjd med mina glasögon eftersom jag personligen tycker jag lyckats med idén jag hade ifrån början, vilket var att de skulle vara så minimalistiska som möjligt. Det är väldigt enkla och små, men självklart finns det skavanker eftersom det är version 1.

Ett av problemen är att man ser dubbelt i glasögonen, en sak jag skulle testa nästa gång är att ha en avskärmning hela vägen mellan ögonen. Anledningen till att jag inte hade det nu var för att jag inte trodde det skulle behövas, men sedan när jag märkte att det blev fel så kunde jag inte sätta in en avskärmare utan att behöva plocka isär glasögonen.

Ett annat fel är linsjusteringen, den använder bara en liten kartongbit som sticker ut ur linshållaren på andra paret. Denna kartongbit är 3 mm tjock, vilket gör att om man vill justera linsen böjs kartongen och allt blir bara sämre och sämre. Nästa gång skulle jag använda alla kartongbitarna på linspar 2 till justeringen, så att man får ett tjocklek på 9 mm istället för 3.

Sista felet jag kommer på är att allting så tajt. Jag använde ingen felmarginal när jag räknade på passformen, detta gör att allting är i princip fast i varandra. Som jag skrev tidigare så böjdes kartongen när man justerade linserna, det är därför det sitter så himla tajt. Nästa gång skulle jag räkna med 1-3 mm till godo på alla bitarna.

Jacob Syrén TE16

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.