3D/VR Glasögon!

november 8th, 2016 | by Axel Forsberg
3D/VR Glasögon!
VR - Virtual Reality
0

3D/VR Glasögon

Vi har jobbat med att göra våra helt egna 3D/VR Glasögon med hjälp av kartong som bygg material, Datorn och program som hjälpmedel, kreativitet och vilja för att lyckas med arbetet. VR Glasögon som står för ”Virtual Reality” är ett par glasögon där Man använder särskilda program skapade för just VR som delar in bilden i två olika fält, ett för vardera öga. Sensorerna i din telefon används för att flytta bilden när du rör på huvudet och skapar illusionen av att du är på plats och upplever allt live.

 

15007729_1053881528042522_2070718731_o1                      14970842_1051931218237553_137397030_o15034342_1051931368237538_1709895746_o

 

 

här ser Skisserna ut på pappret med rimliga mått.

df46a2fe6dfe203bd7c2e901ae367a78 0553351c27db04763ee0fa77bfc583b5

Så här ser Den färdiga strukturen ut av mina VR-glasögon i Inventor Assembly.

 

Något liknande dom där VR glasögonen där uppe som är gjorda av kartong och kardborreband, ganska Enkel Design. det är viktigt att mina ska vara bekväma och enkla att hantera.

  • Hur fäster du linserna i din konstruktion?Antingen så fäster jag linserna med något stabilt lim eller med hjälp av kartongs bitar på båda sidorna av linsen som håller upp dom stabilt och då gör det enklare att ta bort linsen.
  • Hur sitter telefonen fast?Det ska vara en lucka där fram så man kan öppna och lägga in sin mobil och sedan fästa med kardborreband så att inte mobilen faller ur VR glasögonen.
  • Går linser att justera?Nej, inte enligt min egna modell.
  • Ska dina glasögon fungera till olika telefonstorlekar? Nej, Den ska bara passa till min egna mobil som är en Iphone 5 därför att jag bara kommer ha användning av den.

3e4c5faf2ace3138f54471fa47ab0020972f3d8bbb0bcfc6607b2b0b8230e0d0

Så här ser min ritning ut av  framsidan och baksidan av mina Vr-glasögon i Inventor Drawings.

Processen

IDE:Min idé från första början var ganska simpel, Den skulle va av kartong, mobilen skulle va lätt att sätta in och den skulle sitta fast på rätt ställe, Vr-glasögonen skulle vara bekväma och funka relativt bra. Så utifrån bilden jag hittade så bestämde jag mig för att göra just den modellen.

SKISS:När jag kom till skissen så skissade jag upp framsidan, baksidan och ena sidan av Vr-glasögonen på ett papper som finns på bilden längre upp eftersom jag tänkte mig att det var den jag ville göra, jag tog rimliga mått och anpassade mig till linsernas storlek runt ögonen, mätte hur långt linsen ska va från ögat och mobilskärmen. Jag tänkte att fram- och baksidan skulle va 150×100 mm och sidorna 100×100 mm.

3D-MODELLERING:Sedan skulle jag 3D-modellera alla delar till VR-glasögonen i programmet Inventror, jag gjorde 2st sidor,en över del och en underdel med plats för näsan, en baksida, 3 st framsidor där linserna sitter, en mitten del, 2st böjda delar och 2st små delar som ska hålla upp mobilen.

Som sagt så började jag skapa själva delarna i Inventor och satte alla mått på delarna som jag hade bestämt, måtten ändrades lite men det gjorde bara resultatet bättre. Sen så satt jag ihop alla delar till en färdig produkt i Inventor  Assembly för att se så allt passade med varandra, där kunde man ändå se hur resultatet skulle se ut också. Sist så använde jag Inventor Drawings för att göra alla delar jag skulle använda till ritningar där jag kunde se om måtten stämde en extra gång, därefter sparade jag ritningarna som PDF-filer.

RITNING:Sedan la jag in alla PDF-filerna av delar i Inkscape för att förbereda för utskärningen av lasern där jag tog bort alla måtten så att man endast kunde se strukturen av VR-glasögonen.

G-CODE:Sedan sparade jag alla delar i G-code för utskärningen av lasern, jag har inte några fysiska delar tyvärr eftersom jag tänkte att det ändå skulle hålla sig simpelt och enkelt.

FYSISK PROTOTYP: Sen gjorde jag en Temp mapp för alla delar o la in mappen i ett usb så att Jimmy kunde skära ut delarna med lasern. efter det när jag fick alla delar så byggde jag ihop allt med lim så gick allt perfekt fick göra några extra delar själv eftersom mobilen inte kunde sitta fast men resultatet blev bra, linserna passade, mobilen sitter fast och man ser skärmen perfekt genom linserna och designen vart snygg. Dom funkar bra faktiskt och det trodde jag inte att dom skulle göra.

ANALYS:Jag skulle försöka göra allt lite mer avancerat, med fysiska delar annan coolare design. Jag tyckte att storleksmässigt var mina VR-glasögon bra så måtten skulle nog va samma om jag inte gör andra och flera delar. skulle nog göra så att man skulle kunna ändra avstånd på linserna och göra så att glasögonen skulle passa flera olika mobilmodeller som tex. IPhone och Samsung/ IOS och Android

.15555632_251717988580968_90730838_n-1

Så här ser resultatet ut av den färdiga prototypen av mina egna VR-glasögon.

Jag skulle kunna varit mer noggrannare med mått och rimlighet. skulle kunnat fråga om hjälp mera eftersom det är första gången vi gör 3d modeller och skär ut dom och bygger ihop dom. Jag var lite slarvig men blev ändå nöjd med resultatet. Jag trodde inte att dem skulle funka så bra som de gjorde så det var bättre än vad jag trodde iallafall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *