Hundkittet, Grupp 5!

oktober 19th, 2016 | by Oscar Sundberg

Vi presenterar stolt Hundkitet, ett fenomenalt kit som kommer underlätta din vardag och din fyrbenta väns vardag!

 

Information: Arbetet är gjort av gruppen tillsammans, dock har alla riktad in sig på varsitt område; Filip och Jacob på Avveckling, Oscar & Nicklas på Design, Styrbjörn på Tillverkning / produktion tillsammans med Sofie som även jobbade med marknadsföring tillsammans med Oscar.
photoshophundkit

Ytterligare information: Vårt mål är att kunna sälja hundkittet på alla möjliga djuråterförsäljare så som arken zoo osv. Men vi förstår att det är inte bara att börja sälja där. Vi vill börja med att ha en egen webshop där vi kan se behovet hos våra konsumenter och ta oss därifrån vad vi behöver förbättra med vår verksamhet. Vi vill sedan se möjligheterna i att expandera företaget till att kunna sälja på olika återförsäljare av produkter till djur. (Sofie)

 

Produkten kommer att finnas på lager och skickas till konsumenten på beställning, från början ifrån vår webbshop. Dock så kommer lagret att vara begränsat och fler produkter kommer att beställas in och tillverkas efter begäran och behov. Allt detta för att minska risken att förlora på produkten om den skulle mot förmodan säljas dåligt, eftersom ett stort hot med produkten är att den skulle anses som onödig och därav inte säljas efter våra förväntningar. Ett lämpligt antal produkter att ha i lager till att börja med är ca 1000 stycken och ha som mål att alltid ha ca 500 stycken tillgängliga på lager om det sedan går bra för våra återförsäljare. (Nicklas)

 

Hundkittet består utav flera delar, det vill säga ett paraply (till husse / matte) som tillsammans med en karbinhake ska sättas ihop med kopplet. I kittet ingår även gummistövlar och en poncho för din fyrbenta vän. Tanken är att vi vill göra det hela så billigt och miljövänligt som möjligt. Vi har därför valt att tillverkningen ska ske i Kina, genom samarbete med olika företag. Tillverkning och produktion är billigt i Kina (låga produktionskostnader), detta leder till ett lågt produktpris för våra konsumenter. Vi tror att ett lågt pris kan locka folk till att köpa vår produkt. Men trots att vi vill hålla kostnaden nere vill vi också göra det så miljövänligt som möjligt. Att avveckla produkten ska inte vara några frågetecken och att tillverka produkterna vill vi inte heller ska göra någon större skada på miljön. (Oscar)

 

I hundkittet finns det också, som sagt, fler saker för att underlätta livet för dig tillsammans med din fyrbenta vän, nämligen gummiskor och en poncho. Ponchon är, precis som paraplyet, tänkt att underlätta för ägaren. Alla hundägare känner till problemet. Hunden är ute i regn och blir lerig och smutsig och din ångesten för att hunden sedan kommer dra in all detta smuts är stor, men här har vi lösningen. För att göra det så enkelt så möjligt har vi valt att göra ponchon i polyeten. (Oscar) Detta gör återvinningen enklare, och vi tror även det kommer göra återvinningen mindre ‘’ansträngade’’ vilket vi då tror kommer leda till att fler konsumenter sorterar det.

 

I kittet ingår även, som sagt, stövlar till hunden. Precis som ponchon kommer detta få bort en stor del av din ångest, då stövlar förebygger leriga tassavtryck på golvet. Stövlarna kommer vara gjorda i Styrenbutadiengummi (SBR) som är en ersättning till naturgummi och därför vissa egenskaper som naturgummi har. Styrenbutadiengummi har hög elasticitet, slitstyrka, och utmattningshållfasthet. Dock har SBR mycket bätttre värme och åldringsegenskaper än vad naturgummi har. (Sofie)

 

Kopplet kommer tillverkas i materialet Nylon. Nylon är ett hållbart material som är ett såkallat syntetfiber. Materialet tillverkas genom plast, som tillverkas på olja, som är en ändlig produkt som har stor miljöpåverkan. Detta är inte bra. Dock är detta material, som sagt, extremt hållbart (det brukar användas till t.ex. fallskärmar), vilket behövs för själva syftet – ett koppel ska hålla hunden kvar. Ett alternativ skulle kunna vara att tillverka kopplet i läder. Dock blir detta alltför dyrt, vilket är den främsta anledningen till vårt materialval. Nylon går inte att återvinna och återanvända, utan klassas som brännbart. (Oscar)

 

Avveckling (Filip,Jacob)

 

SBR har hög temperaturbeständighet alltså klarar den av höga samt låga temperaturer. Våra gummistövlar går under rubriken brännbart. För att avveckla våra gummistövlar måste de eldas upp, energin kan användas till elektricitet eller liknanade precis som Polyeten. Gummit släpper dock ut mer farliga ämnen än Polyeten vid förbränning som är cancerframkallande. Detta är dock i princip bara riskabelt för arbetarna som arbetar där. Riskerna för att få Leukemi som arbetare på en förbränningsplats är ca 1 på 100 000 enligt statistik. (Jacob)

 

Paraplyets topp (‘’tak’’) ska vara gjort i Polyeten. Varför vi har valt materialet Polyeten är för att Polyeten är lätt för våra konsumenter att avveckla, då det dels går att sortera under kategorin plast, men eftersom Polyeten består av endast kolväten är den lätt att förbränna. Polyeten är en slags plast som går under namnet Termoplast. Termoplast kan bla smältas ner flera gånger utan att strukturen av materialet förstörs, detta möjliggör till att vi kan använda plasten flera gånger utan att behöva tillverka ny plast. l slutändan kommer dock inte plasten klara av att smältas ner fler gånger men då är den lämplig att förbränna eftersom den endast består av kolväten. Vid förbränningen kan man ta vara på energin och använda den till uppvärming av hus eller dylikt. (Jacob)

 


Det finns liknande produkter men vi har vissa saker som är annorlunda. Exempelvis vårt paraply; själva handtaget och skaftet på paraplyet kommer att vara gjort i träslaget ask. Ask i sig är ett väldigt hårt och segt material vilket gör att vi kommer kunna göra som en ‘’krok’’ som handtag och samtidigt kunna lita på dess hållbarhet. På detta “krokhandtag” kommer vi fästa en karbinhake. (Filip)

Då hundkittet är tänkt att underlätta vardagen för hundägare, har vi tänkt ut flera olika lösningar. Anledningen till en karbinhake på paraplyet är för att kunna fästa fast kopplet med paraplyet. Detta leder till en hand fri, paraply och koppel i en hand, andra handen fri, för att exempelvis enklare kunna ta emot samtal mm. med den nu fria handen. Materialet som paraplyets skaft samt handtag är gjort av, ask, kan man avveckla på så sätt att man använder det som ved till huset, eller sortera under kategorin trä som finns på de flesta sorteringscenter runtom i Sverige. (Filip)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *