Sya

oktober 19th, 2016 | by Rasmus Fransson
Sya
TE16
1

Det här är en app som kommer att hjälpa dig öka din egen säkerhet. Kanske du har varit hos en kompis och det blev sent? eller att du hade ett sent träningspass? Oavsett vad så kommer den här appen att vara till hjälp, gratis!

Hur funkar den?
Appen funkar på ett väldigt enkelt sätt. Det ända du behöver är hörlurar. Du lägger in hörlurarna i mobilen, går in i appen och sätter på den. Nu är du klar. Medans du lyssnar på musik, kollar videos eller kanske inte ens använder hörlurarna utan bara har de för appens skull så kommer appen att aktiveras så fort hörlurarna dras ut.

Om du skulle bli anfallen eller angripen på något sätt så kommer dina hörlurar dras ut ur mobilen av våldet, eller av att du själv drar ut dom. Efter att du dragit ut dom så kommer det att skickas ett sms till registrerade personer, ex. mamma och pappa. När det här sms:et skickas så aktiveras ditt internet och platstjänster. I sms:et står din plats, just när hörlurarna dras ut.

Sharbel Elias

Design

Hela idén med appen är att man ska känna sig säker när man t.ex. är ute sent på kvällarna. Tanken är att den checkar varje sekund att dina hörlurar är inkopplade. Då de inte är inkopplade så kommer ett meddelande, som du själv har skrivit, att skickas till utvalda kontakter. Detta kommer också att funka med Bluetooth hörlurar. Om hörlurarna stängs av eller förlorar signalen då appen är igång så skickas också ett meddelande på samma sätt.

Det kommer också att finnas en funktion där du kan starta en speciell timer genom att trycka på en knapp i appen. Då den trycks ner kan du fortfarande lyssna på musik. Denna funktion är till för de gångerna då man går igenom ett osäkert område. Då aktiveras meddelande funktionen timern har fått slut på tid eller då hörlurarna dras ut. De sista sekunderna av tiden så kommer mobilen att vibrera som en påminnelse att appen är på och att det inte är mycket tid kvar, längden av tiden som mobilen kommer att vibrera väljer man själv.

En plan är att i framtiden kunna synka din smartklocka med appen för att kunna kontinuerligt kolla upp din plats. Detta skulle kunna användas på så sätt att man tillåter vissa konton att kolla upp din plats då varningen har skilckats.

                   le-app

Designad av Rasmus Fransson, Illustrerad av Axel Forsberg

 

Tillverkning

Då vi inte är utbildade i programmering så är tanken att vi ska anställa en programmerare för att utföra ett så kallat ”projektarbete”. Detta har vi uppskattat kommer att kosta knappt 20 000kr. Vi kommer också att rådfråga programmeraren om tillverkningen.

Till att börja med ska vi först lägga ut appen på Google Play, då kostnaden av att publicera appen är mycket mindre. Vi kommer senare att lägga upp appen på App Store om vi har fått en tillräckligt stor mängd nedladdningar och känner att appen kan betala av kostnaden själv.

Rasmus Fransson, assisterande författare Martin Frankenberg

 

Appen kommer finnas på både i Google Play Butik för Android mobiler och på App Store för iOS mobiler, däremot börjar vi lanseringen bara på Google Play. Det kommer att finnas 2 versioner den ena är gratis version som publicerar reklam som kan anses vara jobbigt för vissa användare därför finns det en betal version  som kostar ca 10 kr och där man slipper reklam. Vi kommer att utveckla våran app med tiden så den blir större och har mer användare.

När det gäller att tjäna pengar så lutar vi oss till reklam där vi kommer att ha samarbetspartner som vi har ett avtal som i sin tur får publicera viss reklam på våran app. Reklam kommer finnas både på en egen hemsida och i appen. I framtiden så ska vi anlita några sponsorer som hjälper till med alt ifrån marknadsföring till investering. Vi kommer även marknadsföra via sociala medier.

När det gäller support så kommer vi ha en hemsida, som nämnt innan, där mestadels informations kommer ligga. Det kommer att finnas vanliga frågor och svar. Det kommer även finnas ett forum får våra användare får skriva om sina åsikter. Men om denna information inte räcker så kan man nå oss via mail. Där man kan fråga oss allt ifrån problem till tips på hur vi kan förbättra oss.

Vi har även ett namn för våran app, Security Application som vi förkortar till Sya. Vi har säkerställt att det inte finns något varumärke som är köpt under det namnet. Vi vet att det finns ett annat varumärke som har ungefär samma namn ASYA som är ett företag i Storbritannien där de säljer kött produkter och mejeriprodukter. Vi hoppas att det inte påverkar vårt företag eftersom vi har ett annat namn och ligger i en annan bransch.

Basilious Francis

Om jag inte vill använda appens funktion?
Om du inte vill använda appens funktion så stänger du bara av den innan du drar ut hörlurarna.

Om jag inte har data då?
Om du inte har data så kommer du få en 1-2 kr faktura för det lilla datan som togs för att ta reda på din plats.

Avveckling
När man kommer till avveckling av appen så finns det inte mycket att göra. Endast två saker kan hända om vi vill avveckla vår app. Antingen ber vi appbutikerna att radera den från sina servrar, så att den inte längre är nedladdningsbar, men att dom som hade den innan den togs bort fortfarande kan använda den. Eller så säljer man det till ett annat företag eller person som tror att dom kommer kunna tjäna pengar på det.

Sharbel Elias

S: Gratis, köpet av appen är bara för att stödja oss, förbättrar din personliga säkerhet, ger polisen en chans att ta fast gärningsmän, hjälper polisen

W: Kräver internet för platstjänster, vi börjar bara lansera appen på en plattform

O: Att vi får investerare vilket kan leda till att vi kan fortsätta att uppehålla och utveckla produkten.

T: Att vi inte uppnår våra mål, konkurrenter

 

Logga designad av Rasmus Fransson, illustration av Martin Frankenberg. Text redigerad av Rasmus Fransson, med hjälp av assisterande författare.

One Comment

  1. Erik Andersson says:

    Appen är rätt så smart men vad skulle hända om man t.ex tar slut på batteriet i mobilen eller glömmer hörlurarna hemma?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *