FireDrone

oktober 18th, 2016 | by Andrew Lundgren
FireDrone
Utvecklingsbar idé
1

”FireDrone är en autonom drönare som automatiskt känner av att det brinner. Med hjälp av sina värmekameror kan FireDrone bilda  en 360o synfält som den använder för att räkna ut vart det brinner, för att sedan ta sig till elden släcka den och sedan ta sig tillbaka till sin dockningsstation där FireDrone även laddar så att den är redo för nästa gång den behöver rycka ut.”

– FireDrone industries CEO Andrew Lundgren

Design:

”Den består av en drone, 2 värmekameror, 4 censorer, en 360 ”view” och munstycket från en brandsläckare. Dronen har en större yta i botten så den kan bära med sig skummet. Munstycket är kopplat från den ytan under dronen till framsidan så man kan skjuta ut skummet till målet.  Eftersom FireDrone ska vara värmetålig måste den byggas av ett väldigt värmetåligt material då den ska släcka eld. Dock så får heller inte materialet väga för mycket då ju mer drönaren väger i tomvikt, destå mindre släckningsmedel kan den bära. Det bör även vara snabbt och smidigt att byta behållaren med släckningsmedlet om den ska vara användarvänlig. Även så måste takfästet fingera som en strömgivande dockningsstation som laddar FireDrone när den inte är i användning. Det får heller inte vara för dyrt då företag inte vill köpa de, men samtidigt så kan man ta mer betalt för att det inte är för konsumenter, och de behöver bättre material för att hålla längre.”

-Andrew

Tillverkning:

”Man måste ha en special byggd quadrocopter som ska kunna lyfta en ganska stor mängd släckningsmedel. Sedan ska behållaren för släckningsmedlet fästas i quadrocopterns undersida för att lätt kunna montera det. Sedan ska det fästas värmekameror fram och bak för att enklare kunna hitta branden. Den skall även tåla höga temperaturer så den inte skadas undersläckningsarbetet. Sist så behöver vi kameror som håller reda på vart den är så att den inte flyger in i väggar eller andra föremål. Värmekamerorna kommer att kosta ungefär 3.500 kr vardera så ca: 7000 kr. Quadrokoptern kommer troligtvis kosta omkring 5000-7000kr och gyro kan komma att kosta ungefär 200. Så total kan det komma att kosta omkring 12000-14000kr. Exklusive produktionskostnad och släckningsmedel. Marknadsföring: Vi kommer att sälja Firedrone till företag som har stora öppna ytor så som lagerlokaler och öppna kontorslandskap då dörrar oftast är öppna eller att det finns väldigt få dörrar som kan hindra Firedrone att ta sig till elden. Vi planerar att skaffa ett erbjudande så att det blir bättre för både oss och företagen”

– Andreas och Viktor

Service:

”Delarna ska vara lätta att ta av och på för att enkelt kunna byta ut sånt som är trasigt eller om släckmedlet är slut så ska man kunna köpa en ny behållare istället för att köpa en ny. Man ska även få hjälp md installationen så man inte behöver göra allt själv men även för att förhindra att saker i systemet går sönder. Det ska finnas en garanti på två år då man får gratis reparationer som tex om en eller flera kameror går sönder eller om det har inträffat ett tekniskt fel på drönaren, dock så kommer vi inte ge ut nya drönare. Det för att vi vill ha bra relation till vår kundservice så att de väljer oss framför någon annan så att vi har bra förhållanden i det långa loppet. Om något går fel i systemet då måste man lämna firedronen tillbaka till oss för att fixa den och om vi viste att felen var från kunden då måste kunden köpa en ny drone men om kunden inte har gjort något fel då ger vi honom en ny eller ger honom pengarna tillbaka om han vill.”

-Abdallah

Avveckling:

”När dronen är ur funktion så kan man lämna in drone till sin service plats så plockar dem isär dronen åt dig och sorterar efter vart delarna ska återvinnas. Man lämnar in dronen för att se vad som kan sparas och se om man ska återvinna hela eller om man kan återanvända vissa saker så att man slipper att återvinna saker som fortfarande fingerar och det mår även miljön bra av. Man gör även detta för att inte någon ska komma till skada eftersom att tuben med skum i kan ha ett högt tryck så att den kan skada dem som är i närheten om man inte vet hur man gör det på ett säkert sätt. Hur återvinner man materialen? Jo man tar och smälter ner för att göra nytt ex. Metaller och glas som man kan smälta ner och göra nya saker av som nya flaskor och burkar. Saker som inte går att återvinna bränns upp och blir till energi. När man återvinner sakerna så smälter man det som går och gör det till nya föremål som man kan ha till andra saker. Man sorterar och smälter alla föremål som går för att få ut så mycket av materialet som möjlig.”

-Casper

One Comment

  1. Erik Andersson says:

    Konceptet med en drone som tidigt släcker eld innan den hinner ta sig är väldigt smart, men hur ska den kunna upptäcka en brand som startat i andra sidan huset och hur skulle den i så fall kunna ta sig dit eftersom att det förmodligen är ett par stängda dörrar mellan dockningsplatsen och branden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.