juni 3rd, 2016 | by Jonathan Johansson
Energiprojektet
0

Luftförvärmare – Projekt reportage71761074ce59bec40e882da6ff87e75d

Luftförvärmare är ett smart, billigt och miljövänligt sätt att värma upp ditt hem på. De är enkla att bygga och det finns många utvecklingsbara varianter. I denna artikel får vi se en av Realgymnasiets teknik klass gruppuppgift, en luftförvärmare som Jonathan Johansson, William Skarpling, Henrik Håkansson, Mateusz Gierkowicz och Oscar Ringqvist har skapat. De flesta kollade säkert upp de enkla koncepten av hur en luftförvärmare fungerar samt att kolla på bilder för att få en idé hur den ser ut praktiskt. När vi utgick från materialen så tittade vi upp på nätet vilket material tar upp och leder värme bäst men som har en låg värmekapacitet, allt annat ”material” var redan förbestämt som tillexempel trälådan och plexiglas. De andra valen om hur vi skulle hantera färgen och innehållet av lådan var egentligen självklara eller spontana, tillexempel så visste vi att vi skulle försöka hålla insidan svart men att vi tejpade över allt trä var helt spontant eftersom vi tänkte att den skulle reflektera lite bättre och hålla värmen.

Fakta & hur byggde vi?

Tekniska egenskaper om AluminiumSpecifik värmekapacitet:   897 J / kg * k

Reflektionsförmåga: Aluminium har en bra förmåga att reflektera sol ljus, därför färgade vi rören svart så att ljusstrålarna inte studsade iväg och eftersom att ett svart föremål är bättre på att fånga värme.

 

 

 

 

Konstruktionen av luftförvärmaren utgår ifrån en slags trälåda som är fylld med svart gaffatejp från botten till toppen av sidorna samt bottendelen. Anledningen till just gaffatejp var främst för att den var svart och eftersom vi ville testa hur det blev. Risken med detta var att det fanns en känsla att tejpen skulle kunna smälta men idén gick igenom ändå. Gruppen använde sig av aluminium rör inuti lådan som slingrade sig så att hela lådan fylldes upp eftersom vi ville ha så lite öppet utrymme som möjligt då det håller värmen bättre eftersom rören kan lagra ta upp all värme istället för att den ligger kvar någonstans i lådan eller flyr, dessutom så släpper rören ut värme hela tiden och det skapar en mer stabil och varmare luftförvärmare om värmen får tas upp av röret bredvid. Rören färgades sedan svart eftersom solstrålarna tas upp bättre och reflekterar ifrån rören sämre, det är även av denna anledningen gruppen bestämde sig för att använda svart gaffatejp till resten av lådan inuti. Två stycken hål utmärkte sig själva vid motsatta höjden och längden inuti lådan där luften åker in och ut. Plexiglas täcker lådan ovanför så att solstrålarna kan komma igenom och så att värmen samtidigt inte kan fly, plexiglas är tjockt så det är ett bra val för en luftförvärmare då värmen har svårt att fly men glaset är bra på att få igenom värmen till inuti luftförvärmaren, dessutom så är det billigt och det enda valet vi hade men det är vad vi skulle valt i alla fall. En annan sak gruppen tänkte på när de byggde luftförvärmaren var att varm luft stiger, därför placerades rören så att luften alltid kommer röra uppåt och inte sätta sig fast i något hörn eller liknande. Aluminium valde vi för rören eftersom materialet har en låg värmekapacitet men en hög värmeupptagnings förmåga. Alltså så tar den upp värme enkelt men den fastnar inte i aluminiumet, perfekt för en luftförvärmare eftersom vi vill att luften ska värma upp och sedan åka ut.

Byggprocessen

Problemet som vi stötte på var att vi egentligen skulle bygga en helt annan än vad man ser här åt höger men det gick luftförvärmare bilderinte eftersom vi inte hade materialet för att bygga den, vi bytte alltså till denna design som passade mer vad vi kunde komma åt vid stunden och om vi inte bytte hade vi inte blivit klara i tid. Som ni ser så har vi även inkluderat en fläkt på vår luftförvärmare för att se till att vi får in luft och ut luft snabbare. Fläktens energi kommer från en solpanel som är precis bredvid fläkten.

Vi började som sagt bygga ganska sent in i projektet men vi började med att bygga själva lådan, alltså en bottenplatta med fyra plankor runtomkring. Så först hittade vi en bottenplatta som låg i material högen och så sågade vi ut fyra st plankor där 2 av de hade ett hål vid slutet av ena sida. Några plankor och bägge hålen behövde slipas eller raspas för att de skulle sitta och för att röret skulle kunna passa in i hålen. För att sätta ihop dessa delar använde vi oss av borrmaskin för att sätta dit ett par skruvar, tre stycken skruvar på varje sida under botten in i plankorna. En längst åt vänster, en längst åt höger och en i mitten. Efter det så skruvade vi ihop plankorna med varandra, alltså i hörnen på plankorna tills alla satt fast. Några plankor var lite smått böjda så en del var svåra att skruva fast men det gick tillslut. När basen av vår luftförvärmare var klar så använde vi svart gaffa tejp för att täcka hela insidan med tejp och för att dölja de små hålen som blev kvarlämnade efter vi skruvat ihop väggarna. Tejpen tog lång tid att sätta dig eftersom den ibland inte blev rak när man tejpade eller så fastnade saxen när man försökte klippa bort tejpen. Detta moment tog var majoriteten av vår arbetstid. När vi väl hade tejpat hela lådan så var det dags att sätta in röret, det gick bra men vi glömde att vika röret tillräckligt mycket så vi var tvungna att ta bort den och vika den fler gånger så att hela lådan fylldes upp för maximal effektivitet. Därefter var den nästan klar och bland det sista vi gjorde innan plexiglaset skulle på var att färga rören med ett tunt lager svart färg, återigen för att kunna ta upp så mycket värme från solljuset som möjligt.

Hållbart samhälle

Luftförvärmare är ett billigt, miljövänligt och el besparande alternativ till element, men inte lika effektivt. Anledningen till att en luftförvärmare är mer miljövänligt är eftersom den inte släpper ut slaggprodukter vid användning och eftersom den inte kräver el. Många elkraftverk lämnar efter miljöfientliga ämnen som t.ex. kolkraftverk där röken orsakar global värmning och kärnkraftverk lämnar efter slaggprodukter som inte kan absorberas av jorden och som i resultat blir lagrade på bestämda radioaktiva platser. Att luftförvärmaren inte behöver använda el hjälper dessutom till ekonomin eftersom vi inte skulle behöva bygga flera elkraftverk. Dessutom så kräver den solljus, i alla fall modellen som vi byggt och som vi gjort research på och det finns inte solljus alla dagar så det blir en ostabil lösning. Jag kan däremot tänka mig att luftförvärmare är en väldigt bra sak att ha i områden eller lägen tar man inte har tillgång till el eller där man vill spara på elen. T.ex. stugor på vintern eller hösten. Det finns industriella alternativ som är otroligt stora och som genererar mycket värme. Dessa används ganska ofta inom industri och verkar fungera timmarna runt eftersom den är större och kan lagra värmen bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.