breaking news

vindkraftverk reportage

juni 1st, 2016 | by Redaktionen Realgymnasiet
vindkraftverk reportage
Energi
0

Fakta: vindkraftverk

 

Byggandet av vårt vindkraftverk har gått ut på en hel del fakta då vi ville ha ett vindkraftverk som verkligen funkar.
Vingarna var nog det som krävde mest tid då vi behövde vingar som kunde rotera bäst med hjälp utav vinden. Så för att få en bra effekt behöver man bra aerodynamiska vingar/blad. För att göra sådana vingar behöver man blad som har ett högtrycks sida och en log tryck sida. Det är samma princip som flygplansvingar har.

 

alt110

På högtrycks sida går all vind igenom utan problem vilket gör att bladen får ökat tryck på den sidan. På så sätt gör högtryck sidan det möjligt för den sidan att skapa en lyft kraft. Sedan finns det en låg trycks sida som formar luften runt bladen och ser till att det skapas rörelse vilket är en stor faktor för bladen.

Man använder sig utav denna princip när man gör blad för vindkraftverk. Men eftersom att man inte har något behöv av lyft så ändrar man designen på bladen. Eftersom att bladen på vindkraftverk oftast är diagonala har man inte någon användning utav en sida med så hög tryck som den på bilden. Så det man gör är att man skapar som en liten lutning på högtryck sidan så att man får ett bättre flöde av luft. Det är ungefär det vi har gjort med våra vingar. Våra vingar har en 35 graders lutning på båda sidorna vilket gör att vi får en bra effekt. När vi gjorde våra vingar använde vi oss utav cellplast då det är ett material som väger lite och är lätt att forma och hantera, det är också ett relativt starkt material. Dessa vall var stora faktorer för att få fram bra blad och jag tycker att vi lyckats få fram det.

Även nosen krävde en hel del fakta. Vindkraftens nos/ spets var också en grej som krävde en hel del samling av fakta för att göra.

Egentligen har inte nosen någon stor betydelse eftersom att den knappt gör någon skillnad, man får ungefär samma effekt med eller utan en nos. Detta märkte GE (general Electric) vindkraft team så de började forska efter andra alternativ.

Det de kom fram till var att man skulle ha en mycket större rund nos så att den kan fånga upp mer luft och föra luften till vingarna.

CKiymwIWgAA6k9X

 

Med denna design fick man en bättre mättning än vad ett vanligt vindkraftverk fick. Man upptäckte att man fick 3 % mer energi med den stora breda nosen. Detta låter inte som en så stor förändring men om man har så många vingraftverk som på bilden så kommer man att se en stor skillnad.

Vi valde dock tillslut att inte ha den designen på vårt vindkraftverk då vi ansåg att det kan skapa mer motstånd vilket skulle kunna leda till en mindre energi effekt. Så vi valde att göra en liten spetsig kon då vi vet med en större säkerhet att den skulle funka.

Vi valde även att ha en längre stång en vad de andra grupperna har haft, detta gjorde vi så att bladen ska sitta så högt upp som möjligt så att den ska få en bättre luft födde. Sedan valde vi att sätta fast stången på en stor fyrkantig plywood platta. Detta gjorde vi så att vindkraftverket skulle ha en bättre balans och för att man kan lägga grejer som stenar osv så att plattan håller sig bättre till marken, på så sätt får vi bättre balans och då riskerar vi inte att vindkraftverken kan störta och gå sönder. Så detta var varför vi valde att göra som vi gjorde och vilken fakta vi utgick ifrån.

Ett hållbart samhälle

För ett skapa ett hållbart samhälle behöver man förnybar energi, vi kan inte leva på fossila bränslen för alltid. Därför är det viktigt att vi börjar använda oss utav förnybar energi. Den bästa sortens energi kommer ifrån solen och vinden eftersom att det är ett rent sätt att ta fram energi och så är det förnybart.

Vindkraft är nog det mest populära sättet att få fram energi då man får fram mycket energi från de stora vindturbinerna. Så vindkraftverk är en väldigt viktig faktor för ett hållbart samhälle. Idag är luften vi andas väldigt förorenat och detta gör att vi på lång sikt bildar en massa sjukdomar. Vi förstör även vår miljö med fossila bränslen då avgaserna från dem släpper ut höga halter koldioxid i luften och detta förstör ozonlagret och skapar en växthuseffekt.

Så för att förhindra från att detta ska förstöra våra samhällen måste vi vända oss till förnybar energi och då är vindkraft ett väldigt bra alternativ.

När vi gjorde vår vindkraft tänkte vi på att göra det på så sätt så att vi använder oss utav material som vi senare kan återvinna, Som t.ex. plast och trä. Vi försökte även undvika att använda lim och färg så att det inte skulle kunna effektuera återvinnings process.

Detta gjorde vi då återvinnings också är en viktig faktor i ett hållbart samhälle.

Vindkraftverks idé

 

Vi började med att alla i gruppen gjorde en ritning av vindkraftverket så att vi skulle få fram allas idéer om hur ett vindkraftverk ska se ut. Vi började med att göra ritningen på papper och sedan jämförde vi med varandra för att se vilket vindkraftverk som är bäst designat.

Sedan valde vi en av ritningarna och gjorde en CAD utav den och så ser den ut.

Skärmklipp 2

 

Botten är en plywood platta. Plattan är 40×40 cm, vi valde det måttet så att vindkraftverket skull kunna sitta stabilt på plattan, oavsett om det blåser.

Vindkraftverkets torn består utav ett PVC-rör med en diameter på 8cm och en höjd på 150cm. vi valde detta då PVC-rör är starka och lätta att arbeta med, de är även lätta att återvinna(så länge man inte målar den).

Maskinhuset är också gjort utav pvc och anledning för det är för att det lätt kan sättas fast på tornet. Pvc är också lätt att hantera så vi lätt kunde borra håll och göra olika öppningar för motorn, kullager, kugghjul osv.

Sedan 3d printade vi ut en triangel formad platta för nosen så att spetsen och bladen kunde sitta där och sedan sättas fast på maskinhuset.

Vi valde att göra bladen utav cellplast då cellplast är ett rätt så starkt material och det väger inte så värst mycket heller. Bladen är 60 cm långa, vi valde den längden då vi ville ha ett stort vindkraftverk.                                                  Detta leder till bladen lättare snurrar när den prickas av vind då den inte väger så mycket. Cellplast var också väldigt lätt att forma så vi kunde få fram rätt design. Bladen har en lutning av 35grader och det är så för att få maximal effekt.

Byggprocessen

När vi blev klara med vår cad design och visste alla mått började vi bygga vindkraftverket. Det första vi började med var att dela upp arbetet så att vi snabbt och effektivt kan bygga vindkraftverket, och så får alla i gruppen en uppgift.

Sedan gjorde vi en lista av all material som skulle behövas för att göra bygget möjligt och så här ser listan ut

Material

 • Cellplast
 • PVC-rör
 • Plywood platta
 • El generator
 • Gummiband
 • Skruvar
 • Järn rör
 • Kullager
 • Plexiglas

Sedan tog vi fram ungefär alla verktyg som skulle behöva användas i bygget och här är en liten lista på det.

Verktyg

 • Tråd skärare
 • Sandpapper
 • fil
 • elektrisk såg
 • Såg
 • Skruvdragare
 • Limpistol
 • Borrmaskin
 • Gradskiva
 • Linjal
 • Laser skärare

Sedan var dags för var och en att börja jobba med sin uppgift i projektet. Själv hade jag yang och theo i uppgift att göra bladen till vindkraftverken.

Vid bygget utav bladen var det väldigt viktigt att vi mätte rätt för det hade en stor betydelse för slutresultatet. Det var väldigt viktigt att vingarna hade en lutning på 35grader annars skulle den inte kunna rotera så bra när den blir prickad av luften.

13242246_792120604257895_115872496_o (1) 13225118_792120614257894_1556902755_o (1)

För att få en bra 35 graders lutning använde vi oss utav trä plankor som vi kunde följa med den varma tråden. Detta gjorda även att vi kunde få bra raka linjer vilket gör att bladen blir mer aerodynamiska.

Medan vi höll på med vingarna började de andra sätta fast tornet(PVC-röret) på plattan. Detta gjordes genom att de borrade ett håll på 8cm i diameter. Sedan satte de fast PVC-röret på plattan och skruvade fast den på plattan med skruvar, till det tog de(Ebba och Shawn) hjälp utav en skruvdragare.

Sedan gjorde vi en liten triangel platta som bladen skulle fästas på och sedan kopplas till generatorn.

IMG_20160601_140307 : skiss på plattan

Plattan gjorde vi en cad av och sedan 3d printade vi ut den sedan satte vi fast små aluminium rör på varje sida av triangeln. Vi använde vi lim pistol när vi satte fast aluminium rören och sedan satte vi fast de färdiga bladen och även då tog vi hjälp utav lim pistolen.
När vi vart klara med det mesta började vi med motor. Motorhuset bestod utav PVC-rör, generator,
gummi band, stål rör, plexiglas, kullager. Här fick vi bora många hål för att kunna få plats med allt. Vi valde att göra vårt motorhus lite annorlunda. Istället för att koppla bladen till generatorn direkt valde vi istället att borra ett håll nere på huset och sätta fast generatorn där

13234954_792120624257893_832071475_o (1)

IMG_20160601_143602 : här är en liten skiss på motorhuset.

Efter att motorhuset vart klart satte var det bara att sätta ihop allt så vi gjorde det och så såg slutresultatet ut.

Screenshot_2016-06-01-14-42-34 : bild på vindkraftverket.

 

Mätningar

Vi har inte gjort några mätningar på vårt vindkraftverk men vi har tagit ut vindkraftverket och testat den. Testet var en succé, vindkraftverket funkade mycket bättre en vad jag själv trodde. Den snurrade ibland så snabbt att jag trodde att vingarna skulle gå av, men det gjorde de inte som tur.

Här finns det ett videoklipp på vindkraftverket:

 

Slutsatser

Jag var väldigt nöjd med slutresultaten och vårt grupparbete. Jag tyckte att grupp kommunikationen gick väldigt bra och vi delade upp arbetet väldigt bra vilket lede till ett bra bygge.

Vindkraftverket blev som vi ville att den skulle bli och vi nådde vårt mål med den vilket var att få en röd led diod att lysa.

Det är egentligen inte mycket som behöver för bättras. Något som skulle kunna ändras med designen är nosen kan jag tycka. Den skulle kunna ha vart större så att den bättre kunde dela upp luften till bladen.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.