breaking news

Vindkraftverk

juni 1st, 2016 | by Redaktionen Realgymnasiet
Vindkraftverk
Vindkraft
0

Back grunds fakta om el och vindkraftverk:

Vårt sätt att leva har länge var trevande och miljö förstörande, vi över konsumera olika produkter och vi är nästan helt beroende om inte beroende av el. El en av dom största faktorerna för koldioxid utsläpp på grund av till exempel kol och oljekraftverk efter som det är Relativ lätt att få igång och producera en bra summa el. Men vårt levnad sätt som kräver all denna el produktion  för att tillgodose vår konsumtions av el, är det då hållbart att vi fortsätter som vi gör. Det är här lyftkraftverk men inte bara det utom vatten och solkraftverk också men vi ska fokusera på vindkraft vilken inverkan har den på vår natur och samhället över lag. För det första så är luftkraftverken väldigt primitive och producerar inte lika mycket el som ett kolkraftverk så klart så är ett vindkraftverk mindre en ett hel kol kraft verka om man täcker lika stor yta så tror jag fortfarande inte att det kommer upp i samma nivåer. Men problemet är koldioxid utsläppen som gör av kol oljekraftverk gör stora koldioxid utsläpp. Även om man skulle utveckla kolkraften till den punkten att utsläppen närma sig noll vilket inte är realistisk för till fället men då kommer problemet att dessa naturresurser kommer tillslut att ta slut till sist vilket gör att även om man vidareutvecklar det så skjuter man upp ett annat problem, men man skulle ju kunna använda kärnkraft mer en vad det redan görs men det finns det större risker och det producera stora mängder av radio aktivet kärnavfall som man inte kan gör något med man, det enda man gör är att förvara det någon stans och hoppas på att inget händer och allt det avfall är inte hållbart att bara fortsätta gömma undan och hoppas på att inget händer, vilket gör att sol vatten och vindkraftverk är en perfekt lösning för båda problem. Det är en bra lösning för att det är miljö vanligt i den aspekten att det inte gör några former av koldioxid utsläpp under drift naturligen kanske det görs några utsläpp när vindkraftverken skapas men relativ näst till ingenting om man jämför med kol kraft  utsläpp under drift och det kan man ändra på genom att ändra på hur saker produceras det kanske må vara billigare att ta det lätt alternativet och kör på till exempel kol kraft men vi måste tänka på framtiden. Efter som vind kraft drivs med hjälp av vind och vinden kommer förmodligen inte försvinna i en snar framtid så är det något som bidrar till en hållbart samhälle. Men det finns inte bara bra saker med vindkraften efter som dom gör en annan form av utsläpp i from av buller som stör omgivningen bladen är designades på ett sånt sätt att dom skapar buller när dom rör på sig och fåglar ofta flyger in i bladen och dör men det är problem som kan och ska lösa i framtiden det är inga större problem på dom flesta plaster men det har kommit ganska stora problem när vart fridlysta fåglar bor vilket gör det till något som måste fixas snarast. Efter som problem dessa problem kan lösa och om dom skulle lösa bidra till den perfekta produktion av el med inga koldioxid utsläpp där för tycker jag att det är viktigt att Vidar utveckla  den teknologi. Exempel på detta är att helt göra om designen på vindkraftverk och gör dom vertikal för att reducera buller och öka verkningsgraden det utförs även stora fält i havet för att det inte förmodligen inte kommer störa något och det blåser betydligt vid havet sån här utveckling är bara några exempel på vart det är på väg det är någon som konstans utvecklas till skillnad från kol kraft som har varit nästan helt oförändrad. Men som det ser ut i dags lägget så stor vindkraftverken för 10% av Sveriges total energi produktion och vattenkraft står för 47% år 2015

Namnlös

vilket är ett bra steg åt rätt riktning. Som man ser i cirkel diagrammet så producerade vindkraften 17TWh, ett vindkraftverk på cirka 2MW  och har cirka 8000 arbetstimmar per år. Dom största problem för vindkraft verk är att dom går oftast sönder över 24 m/s men att det skapar stora mängder buller som gör att det är svårt att bygga ut vindkraftverken nära städer eller folk över lag för att dom störs av det buller. Så i slutsats är att förnybara energi i framtidens energi för den gör inte stora skador på vår miljö så klart kan man argumenterar att vattenkraftverk för störa det lokala fisket vindkraftverk stör omgivningen men det är problem som måste lösas på vägen man ska inte ge upp för dessa problem man behöver vidare utveckla så vi kan gå över helt till för ny bara energi och sluta använda kärnkraft och värme kraft.

Hur vårt projekt började:

Uppgiften vi fick vara att komma upp med en idé vidare utveckla den idé och sedan realisera idé i from av en modell som ska vara funktionell och för hoppnings viss kunna producera el i skala 1:! Enligt våra ritningar. Men det absolut första vi var tvungna att gör var att leta reda på fakta hur set ett vindkraft verk ut? Hur funkar ett vindkraftverk?. Så vi inleda projektet genom att söka upp fakta kring ämnet det gjorde vi var för sig. Så jag börja med att ta reda på hur ett vindkraftverk funkar efter som jag vet hur ett vindkraftverk ser ut sen tidigare, efter att ha kollat igenom olika hemsidor som jag hittade genom att helt enkelt söka på Google ¨hur funkar ett vindkraftverk¨. Det jag kom fram till var att ett vindkraftverk funkar igenom att bladet är formade på ett sådan sätt att det blir över och under tryck över trycket trycker på bladet och undre trycket gör inte så mycket motstånd det gör man genom att ge bladet en special profil det är en av dom delarna på ett vindkraftverk som ständigt utvecklas för att optimisterna den virknings grad bladet har för att kunna nytta så mycket av vinden som är mögligt. Denna energi som ger hela navet momentum som i  sin tur gör att en axel börjar att rotera  efter som den sitter  ihop med navet den axel är då kopplad till en stor spole av koppar oftast som sedan roteras runt i centrum med några magneter på ut sidan det skapar laddning  den laddning över för sedan till en transformator som omvandlar laddningen till växel ström som vi sedan kan använda för att ladda batterier driva mikrovågsugnar och så vidare det var det som jag kom fram till att ett vindkraftverk funkar.  Efter som jag läste om att profilen på bladet var essentiellt så börja jag kolla upp mer om det med det jag kom fram till vara inte så mycket det jag hitt var massa formler på hur man kan räkna ut det perfekta profilen men det var något om jag inte helt riktig förstår så jag valda att förlita mig på information som jag hitta att det räckte med att ha en vinkel på själva ladet i stället för att få den vinkel med bladets profil men det behövdes en då finnas en sorts profil för att få över och under tryck. Nu när vi hare vår grund för att kunna komma på en idé för att vindkraftverk så gjorde vi all i grupp 1 min idé såg ut så här:

Vindkraftverk

Alla skulle komma på en egen idé och fram föra dom för gruppen så det vara planering stadiet när alla var klar med sin idé så började vi prata om vilken idé vi vill använda.

Men till sist så beslut vi alla i gruppen att köra med Hugos idé när vi vall hade beslut av att fortsätta på den idé för att det kändes som den var mest genom tänkt så började vi med att första av allt dela upp arbete vi gjorde en grupp som byggde och en grupp den gruppen som bygg var jag Hugo och andra gruppen var Alex och Andreas. Men innan vi skulle börja bygga så fanns det vissa problem som skulle lösa för det första var det på hur vi skulle driva generation en för att ett tänk nav som inte var helt fast ställ en hur det skulle se ut men det sitter på en gängad stång som skulle fungera som en axel en idé om att vi skulle ha ett drev från axel till ett mindre drev på generation och ett band mellan dom när vi bestämde det så tänkte vi om vi ska hinna så måste vi börja så vi startade bygga grunden efter ritningar och eventuell problem som kom upp löstes på vägen. Medans jag, Hugo och Rabin började såga ut delar till lådan som skulle vara var allt skulle bli monterat i medans vi gjorde det så fixad Alex och Andreas dreven och började gör en modell i invntor för att dom ritningar vi hade för tillfället var efter 1:1 Skisser som sedan gjorde om till en inventor modell. Själva basen till vårt vindkraftverk är ett gammalt dropp ställ med en låda som har hållfast med stål tråd för att det ska kunna sista stadigt och man ska kunna demontera hela, lådan har inte limmad eller spikad den sitter ihop med skruvar far att kunna bli demonterad som allt annat.

Vilka material använder vi och var för gjorde vi det?

Cellplast: vi använde cell plast till dom 4 bladen vi har i vår konstruktion för att det är relativt enkel att forma och väger väldigt lite vilket gör det behövs mindre vind för att få i gång en rotation vilket gör det till ett exemplariskt material det är dock inte miljö vanligt någon stans efter som det kan innehålla farliga ämne och själva basen till cellplasten är gjord av olja vilket gör det svårt att återvinna om inte omöjligt det tar lång väldigt lång tid för det att förmultna. Cellplasten formades med hjälp en varm tråd som smälter igenom plasten och sedan slipa för att bladen ska få den profil som vi önskar. 13274997_952672228185979_1765566956_o

Trä: Vi kände att det lättaste materiellare att bygga till grunden var trä för att trä är lätt arbetat det är hållbart och lätt tillgängligt det är inte så värst natur farligt på grund av det trä det växer över allt. Vi såga sedan och Bora för att få den form vi skull ville ha.

13282637_1113445872030530_864762821_o

Plexiglas: plexiglas användes för att det inte väger så mycket och är väldigt starkt metoden vi använd för att få ut våra drev bitter som var gjorda i detta material var en csn fräs dom fräste ut efter en invetor skiss. Efter som materialet inte väger så mycket så blid det inte mycket extra tyngd på axeln som gör att det blir trögare att få i gång en rotation på navet.

13324048_952747494845119_1415168096_o

När drevet och lådan var klar efter som det är det som är var generator ska sitta tyket vi att det skulle bli klart först och vara mest noggrant gjort så större delarna av tiden som vi arbeta med projektet spenderades på lådan. När det var klar så var det dags att montera allt och börja skruva ihop sakerna. Lådan som skulle montera fast på basen som vara ett åter vunnit dropp ställe det gjordes genom att använda stål tråd för att det var lätt att använda och är stark och att vi inte kunde skruva in skruvar genom botten av lådan ini dropp stället och för att det är stål tråd så kan det lätt av monteras.

 

 

När allt vara färdigt planerat och vi kände att vi kunde börja bygg så började vi med den tids krävande processen av att börja med att såga ut dom viktigaste delarna och började att montera så snabbt vi kunde för att liga i fas med projektet.

När dom viktigaste delar var klar så  som botten och fram och back sida av lådan montera ihop alla delar och börja monter fast den på dropp stället medans hälften av gruppen gjord det så börja andra hälftens med att såga skär ut dom delar som inte var klar så som sidan och bladen så vi delade upp arbetas uppgifterna igen för att det skulle gå så smidigt som mögligt och få så lite problem som möjligt. Det första problemet vi mötes av var formen på bladet det löstes ganska snabbt med hjälp av en om röstning av problem, det som var problem var att vi hade en from på bladet som vissa i gruppen tycket såg ut som en paddel så vi bestämde att gör en ny skiss med en ny from vilket gjorde vi gjorde ganska snabbt när formen var klar så  börjades vi att skära ut bladen i cell plast, under tiden så skulle  navet göras klart. när dom delarna var klar  så var det dags att få ihop en viktig del i vind kraftverket som var navet med rotor bladen. Vi mötes dock av problem när vi skull monter ihop drevet med bladen det var att bladen för  tunna och gick lätt sönder på grund av det cellplast må va hållbart men när det är förtunna så bryts det lätt vilket vi  märkte ganska snabbt när någon i vår grupp testa att vifta med en av dom den gick då av vid skaftet som ska sista i navet vi var tvungna att tänka om, skulle vi göra om bladen helt byta material? lösning vi kom på vara att Lima fast en plywood bit vid skaftet som ska sitta i navet och  två större bitar för att förändra att bladet knacks på mitten plywooden gör att det blir stakare problemet som vi inte såg för en det var för sent var att vi räknade inte med att det skulle gör att vikt skillnaden mellan bladen som gjorde att hela navet hamna i ojämnvikt  vart mycket större men det fans inget vi kunde gör åt det efter som navet och bladen var redan fast monterad men vi såg det inte som ett störe problem för när vi testad så fungerade allting som det ska så vi beslöt att det inte behövdes fixas så vi lämna det som det var.

 

När navet monterades på axeln så var det ganska klart det såg ut så här: 13275145_1108911929150591_1318526698_o

 

Navet sitter på en gängad aluminium stång för att aluminium är lätt men starkt den sitter sedan fast i lådan i kul lägger som gör att det kan snurra allt sitter sedan ihop med bultar som ger tryck från båda sidorna av kullagret som sitter fast i lådan som gör att stången inte kan röra på sig men bara rotera. Efter det rotera så roterar drev med efter som det sitter på stången som fungerar som en axel.

Vårt resultatet var väldigt liknande dom skisser som vi följd vilket visar att det var en bra idé från början efter som vi inte behövde göra stora ändringar, sedan när vi testade att roterar drev så funkade allt som det skulle det roterade som gjorde att drevet roterade som sitter med ett n.

Här kommer några bilder på vår färdiga modell:

13275145_1108911929150591_1318526698_o 13282375_1113445838697200_2111626322_o 13323896_952672211519314_914645934_o (1)

Slutsatser och förbättringar:

Tänker dela lite på hur jag ser att vi kund ha för bättrat våran modell det enda som inte vart som planerat var formen på bladen. Dom var alldeles för tunna vilket gjorde att dom väldigt enkel skulle kunna gå sönder vilket händ en av bladen gick av nära boten detta fixa dess med lim och att limma på tunna plywood plattor på back sidan för att dom inte skulle gå av men det med följde ett problem att genom att limma på olika stora plattor på back sidan av bladen så gjorde vi att navet inte hamna i gem vikt en av bladen var betydligt mycket tyngre. Jag vart inte så nöjd med basen på grund av att den inte står still den står på hjul vilket dör att den rullar om kring vilket gör det lätt att transportera men kan inte vara på samma ställe jag tror om vi hade haft en annan bas så hade vi kunnat gör mer till exempel blad av trä som är lättare att forma men efter som vi åter använde ett gammalt dropp ställ så tycker jag en då det var en bra idé att använd det. Det som borde ha gjort annorlunda är Bladen det borde ha gjort tjockare för att dom inte skulle gå av lika lätt och så navet hamnar i jämn vikt jag vet inte hur viktigt det är att det är i jämn vikt i verkligheten men jag fick en uppfattning av att det är ganska viktigt nät jag kolla igenom guider för hur man bygger ett vindkraft verk. Annat en den delen så tycker jag att allt gick bra, vi arbetade bra i vår grupp alla var engagerade i projektet och det gick ganska snabbt vi lösta dom flesta problem som uppkom med relativt lätthet. Hela bygg processen gick bra vi följde våra ritningar såga ut alla delar som skulle göras, lösa snabbt om vilken bas vi skulle ha det beslutades att vi skulle använda dropp stället det gick enkel att monter ihop dom flesta delarna förutom bladen som vi fick lösa genom att limma fast dom på grund att det förmodligen skulle gå sönder om vi skruva i plasten och navet var inte designats för att kunna skruva i skruvarna i rätt vinkel vilket gjorde att den snabbaste lösning var att använda lim för att få fast bladen på navet.

 

 

Vad fick jag lära mig under projekten gång:

Det jag lärde mig genom hela projektet hur viktigt det är att inte fastna någon stans utom om man hittar ett problem så arbetar man vidare med något annat medans man löser problem för att aldrig jobba sig framåt och om problem är för stor så pratar man med varandra så all kan hjälpa till att komma på en lösning och att arbetet under lättas väldigt mycket om man delar upp det och planerar på ett bra sätt för hur allt ska göra. Jag fick också lära mig mycket fakta om vindkraftverk.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.