Luftförvärmare reportage

juni 1st, 2016 | by William Skarpling
Luftförvärmare reportage
Reportage - luftförvärmare
0

Artikel Luftförvärmare

Vi har byggt en luftförvärmare som använder sig att flera olika fysikaliska principer inom värmelära.

Byggprocessen

I detta har vi byggt en luftförvärmare av trä och vissa andra material.ok

Vi började med att skapa en 3D-modell av vår idé med exakta mått för plankorna som vi sen skulle sätta ihop. När den var klar började vi bygga själva ”lådan” som sen skulle bli vår luftförvärmare. Vi sågade fyra stycken plankor till rätt längd och sen gjorde vi hål med cirka 10cm i diameter i två motsatta sidors plankor där luften skulle in och ut. Till detta använde vi en borrmaskin som vi gjorde små hål runt kanten där vi skulle ha hålet för att sedan slå ut det. Sen filade vi kanterna så att hålet blev runt. Efter detta satte vi ihop de fyra plankorna med en plywoodskiva som blev botten. När vi var klara med det tog vi ett aluminiumrör och böjde det så att det fick plats i lådan, sen satte vi dit med de två ändarna i var sitt hål i lådan med svart tejp. Detta rör är det som luften skulle röra sig igenom och värmas upp. För att det skulle gå bättre att värma röret och därmed luften inuti spraymålade vi hela insidan svart. Efter det var vi nästan färdiga med byggandet. Det nästan sista steget var att få fast en plastskiva på toppen. Den tejpade vi fast med svart tejp. Det allra sista steget var att sätta fast termometrar för att mäta temperatur inuti och i utblåset på luftförvärmaren.

Idé/Fakta

Idén med denna design är att luften kommer in kall i den nedre delen av röret och vartefter den värms upp  trycks den varma luften uppåt mot den övre änden av röret. För att värma upp röret och luften inuti röret  är det meningen att skapa en typ av växthuseffekt. Det gjorde vi med en plastskiva så att värmen kommer in och värmer luften och röret via strålning från solen men kan inte lämna lådan på grund av att den är relativt lufttät. För att göra deok1nna process ännu effektivare har vi målat insidan av lådan svart då det drar åt sig ljuset vars energi övergår i värme. Hade man valt att ha en ljusare färg skulle ljuset reflekteras tillbaka och ingen energi skulle övergå i värme. Aluminium är ett bra material för detta syfte då dess egenskaper gör att det leder värme väldigt bra jämfört med vad till exempel trä skulle ha gjort. Eftersom den leder värmen  ökar det effekten på vår luftförvärmare. Något vi försökte göra för att öka effekten mer på denna värmare var att få in så långt rör som möjligt för att öka tiden som luften var inne i röret och kunde värmas upp.

Hållbart samhälle

En fördel med att använda den här typen av luftförvärmare är att man kan värma upp mindre hus eller kanske en båt utan att använda någon el. Det är en stor fördel om man tillexempel är ute på sjön med en båt då man ofta har en begränsad tillgänglighet av elektricitet och det är bra att kunna använda till andra förnödenheter som kyl eller spis. Är man i en stuga mitt inne i skogen kan det till och med vara så att man inte har någon el tillgänglig, har man inte det behöver man värme huset på något annat sätt och då är en luftvärmare av denna sort ett bra alternativ.

Om man inte skulle använda sig av el eller vår typ av luftförvärmare för att värma upp huset, skulle man nog använda sig av något som en dieselgenerator. Dieselgeneratorer är inte bra att använda av flera anledningar, ett av dem är användandet av fossila bränslen, i detta fall diesel, vilket inte är en bra sak. Detta släpper ut koldioxid vilket bidrar till växthuseffekten. Diesel är dock bättre än att till exempel förbränna kol, då det ger mindre utsläpp av koldioxid.

Andra fördelar med denna typ av luftförvärmare är hur lätta och billiga de kan vara att tillverka, man behöver i stort sett inte köpa några nya material för att bygga en, utan man kan använda sig av saker man redan har hemma. Detta innebär att man släpper ut mindre farliga ämnen vilket skulle ha varit fallet om man köpte en luftförvärmare som är tillverkad i en fabrik.

 

Förbättringar

Något som behöver förbättras i konstruktionen vi har, är vart solen behöver vara i förhållande till förvärmaren för att den ska vara så effektiv som möjligt under så lång tid som möjligt. I nuläget behöver solen komma rakt mot sidan med glas för att den ska ha maximal effekt. I idéstadiet av projektet kom jag på att man skulle kunna göra en stående spiral av rör inuti en låda av glas eller annat genomskinligt material som vi har tillgång till. Denna design skulle innebära att man kunde använda sig av de tekniker vi använde av på vår nuvarande design, det vill säga växthuseffekten och det faktum att värme stiger, man skulle också kunna använda solljuset mer effektivt då större andel av värmaren används för att ta upp solljuset. Då kan man ställa luftförvärmaren någonstans där det kommer sol från flera olika vinklar och den funkar hela tiden.

Mer att förbättra skulle kunna vara använda sig av rör som hade mindre diameter. Anledning till att göra det är för att det skulle bli mindre luft att värma och det skulle gå snabbare. En till positiv effekt av detta är att man skulle få in mer rör i lådan och luften skulle vara ännu längre i rören. Kombinationen av att det skulle gå snabbare att värma, och att luften skulle ha längre tid på sig att värmas upp skulle innebära en stor effektökning.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.