Luftvärmare är varma

juni 1st, 2016 | by Jonas Andersson Häggå
Luftvärmare är varma
Reportage - luftförvärmare
0

Energiprojektet Rapport

 

 

Vi i Te15 på Realgymnasiet har jobbat med värmefysik och energi så vi fick i uppdrag att hälften av oss skulle bygga en luftförvärmare och då undrar ni säkert vad är en luftförvärmare och det är en miljövänlig apparat som genom att absorbera värmen som solen utstrålar och sen genom lite vind gör värmen i rummet mycket varmare så man kan sitta ute och chilla medans det är varmt och skönt i området.

 

Detta var min skiss, vi ändrade måtten bara

Vi kollade på några tidigare designer och den vi gick på sen hade lite idéer av allt för många hade samma mått som våran och våran ide med ett rör istället för gångar gjorda i trä var för att utsidan på röret var matt så den skulle absorbera värmen väldigt bra, sen med

Så hur fungerar en luftförvärmare i mer vetenskapliga termer, jo att genom att hålla ett mörkt material som absorberar värmen ifrån solen så kan man värma upp luftförvärmaren ifrån insidan, sen när vinden kommer så kan man känna att den blir varm genom att åka igenom de krökta rören som går en viss slinga som gör att luften kan strömma åt det hållet vi vill.

Något som vi själva kom på var att vanligt matfolie kan färgas svart och genom att ha den matta sidan uppe så kommer vi kunna absorbera ännu mera värme genom ett transparant plexiglas.

Påverkan till ett hållbart samhälle:

Den är miljövänligt för den använder ingen annan energikälla än solens värme och bidrar till ett mer miljövänligt och hållbart samhälle och det är ju en förnybar energikälla inga utsläpp som t.ex kärnkraftverken avger en större mängd uran och det är extremt miljöfarligt då det är ett väldigt radioaktivt ämne, en förnybar energikälla som just luftförvärmaren är gör att målet mot ett hållbart samhälle tar ett steg i rätt håll och att bekämpa den globala uppvärmningen som fossila bränslen ger, den globala uppvärmningen är en av de större problemen som är globala för det avger en växthuseffekt som inte är naturlig för jorden, vi förstör mer än vad vi skapar och därför så måste vi ha fler miljövänliga och förnybara energikällor som inte skadar planeten vi bor på.

Det som påverkar planeten och ekosystemet påverkar även oss i större skalor och därför är det viktigt att vi jobbar tillsammans mot en grönare planet och hållbart samhälle.

 

Idéen:

Våran idé var att vi ville bygga något som skulle se okej ut från ett design perspektiv och vi kunde få ut så bra resultat som möjligt och den hur vi har använt material, mått och andra val har lett upp till det. Mycket av tiden vi satt och tänkte på hur vi skulle göra med designen så var det mest att vi satt och lekte runt med Inventor sketcher.

13295115_995397723863415_342830326_n Här är min skiss

 

Planering och byggprocessen:

När vi började så ville vi vara så ekonomiska som möjligt och vi fick plywood att jobba med så vi körde på det för det tål hög värme och är billigt och dessutom lätt att arbeta med, det var det materialet vi fick av David och Jimmy att jobba med så vi fick köra på det och vi hade inga andra idéer så det verkade smart att jobba med, materialet tål värmen som sagt väldigt bra och går att jobba med.

Vi började med att rita skisser och ritningar så vi skulle få någon form av hur det skulle se ut så när vi skissade ut 4 stycken och de såg okej ut men vi gick på att köra med Martins koncept för han hade mest detaljer och lite mer uttänkt så vi körde på den och när vi skulle börja bygga så kändes det som vi inte gjorde något först för mycket var redan framtagit för vi behövde bara såga några plankor och sen hade vi våran låda, kort efter så sågade vi en cirkel där vi sen satt röret jättebra, vi kunde få in luft och det blev rätt bra.

Vi läste på om olika metoder att använda för att få till det så bra som möjligt så vi fick ju använda transparant plexiglas och folie som med sin matta sida vänd emot solen kommer absorbera värmen och göra det ännu varmare i lådan.

Vi målade insidan helt svart så det kommer bli väldigt varmt inuti.

här är Edvin och Martin som målar lite fint 13318742_998813170188537_374024339_n

 

Några val vi hade med att göra hela lådan svart var mest ett desginval för att den skulle smälta in men vi tänkte den i tejp för att om vi målade den så skulle limmet vi har använt för att få på plexiglaset skulle släppa och vi skulle behöva vänta på att det torkar innan vi kan sätta på glaset igen och då skulle den suttit mycket lösare och fått mycket sämre fäste och kommer lättare åka av om man flyttar på den, om man tittar på insidan av luftförvärmaren så är hela den målad i ett ganska tjockt lager med svart färg för att verkligen absorbera värmen men vi gick lite till överdrift med färgen för vi behövde skrapa av lite sen då den hade svårt att torka.

 

Slutsats och förbättringar:

Vi byggde våran luftförvärmare med extremt mycket tejp, vi hade väldigt få motgångar under bygget utan mycket flöt på som det skulle och våran dokumentering blev sisådär men vi fick så pass mycket bilder att det blev helt okej, vi följde våran plan och det gick väldigt smidigt och vi vart klara på 4 lektioner då vi inte hade en aning om hur vi skulle börja bygga i starten.

Våra träplankor var väldigt böjda så vi kunde valt annat material då.

Jag tycker själv att vi kunde ha samarbetat lite bättre och bett om hjälp lite mer när vi körde fast för vi kunde bli sittandes och inte bara sitta där som ett gäng döda fiskar.

 

 

sista bilden vi dokumenterade och tog bilder på.    13262136_474410789428715_438599164_ostarten13262222_474410782762049_1641309957_o Slutet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.