Luftförvärmare Mateusz

maj 31st, 2016 | by Mateusz Gierkowicz
Luftförvärmare Mateusz
Energiprojektet
0

Artikel om Luftförvärmare

Fakta utifrån arbete:

Vår uppgift i gruppen som bestod av mig(Mateusz), Wiliam Skarpling, Henrik Håkansson, Jonathan Johansson och Oskar Ringqvist var att bygga så kallade luftförvärmare.

Vad är då en luftförvärmare?

En luftförvärmare är en slags uppfinning som ska göra vanlig kall luft varmare med hjälp av solvärmen. När vi nu skulle börja bygga luftförvärmare så fick utgå ifrån speciella mått. Dessa mått var 60x60x 13 cm det vill säga 60 cm lång, 60 cm bred och 13 cm hög.

Luftförvärmaren ska vara en slags trälåda som ska målas svart inuti. Lådans insida målas svart eftersom att solen dras till mörka färger och för att mycket värme skulle absorberas. Den ska ha ett alumiumrör inuti som ska leda in den varma luften och sedan värma upp luften och transportera ut den med hjälp av värmen som finns inuti lådan. Anledningen till att lådan byggs i trä är för att trä är billigt, det är ett miljövänligt material, det behåller värmen, det vill säga att den inte släpper ut värmen när den varma luften finns i lådan och för att det senare efter att projekten är klara kan tas isär och sedan återanvändas. Modellen som vi byggde skulle ha en svart insida, det man skulle ha gjort var att man skulle ha målat insidan av lådan med svart färg, istälet kom vi fram till att det skulle vara en bättre idè om vi tejpade insidan med svart gaffatejp. Det gjorde vi sedan och resultatet blev suveränt. Anledningen till att vi valde att tejpa insidan var att vi trodde och tror fortfarande att tejpen kommer värmas upp mycket bättre än trädet. Det kommer även att hålla värmen längre med hjälp av själva trä ramen. Vi skulle även ha ett aluminiumrör inuti lådan som leder den kalla luften in genom ett hål och sedan åker ut som varm luft in det andra hålet. Aluminiumrören har en mycket högre värmekapacitet än trä, det vill säga att värmen kommer hålla sig längre och bättre i aluminium rören. Ovanpå lådan tejpade vi fast ett plexiglas med lådans mått(60x60cm). Plexiglaset hjälper då till att hålla lådan isolerad och det tar ju in solstrålarna in i lådan.

Hållbart samhälle:

En luftförvärmare är ett väldigt miljövänligt alternativ att förvärma luften på. Denna produkt är perfekt för att värma upp hus eller sommarstugor på sommaren. Den är även väldigt miljövänlig för att den drar ingen elektricitet det är även inga farliga utsläpp eller avgaser som kommer ut. Det är ett väldigt bra alternativ till att värma upp luften. Man kan jämföra vindkraftverk som ett alternativ till att få el i till exempel sina element för att värma sin sommarstuga med solförvärmare. Det märks då väldigt tydligt att luftförvärmare är ett mycket bättre alternativ. Vindkraftverk har många negativa sidor. Dessa är till exempel att det kostar väldigt mycket att bygga vindkraftverk då det är både mycket pengar och arbetskraft som går åt. Vindkraftverk gör även mycket oväsen som människor oftast stör sig på, en till sak som är negativt med vindkraftverk är att det tar ganska mycket plats och att det måste finnas tillräckligt med mark för att tillverka och bygga vindkraftverk. När man nu kollar på vindkraftsverkens negativa sidor och jämför dessa med luftfövärmare så finns inte dessa negativa sidor med en luftförvärmare. En luftförvärmare gör absolut inget ljud eller oväsen, det tar inte så mycket plats, det kostar inte mycket alls att tillverka en sådan och det är heller inte särskillt svårt att bygga en luftförvärmare. Luftförvärmaren är därför ett mycket bättre val!

Vår byggidè:

Vår idè gick ut på att göra en luftförvärmare som kommer vara effektivare än de andra modeller då den har många vikningar och täcker hela ytan. Då blir luften i lådan så varm som möjligt och vi får de bästa möjliga resultatet. Luften åker in på undersidan och sedan stiger upp och kommer ut på hålet på översidan.

Modellen på just den luftförvärmaren vi hade valt att bygga var designad av Henrik och såhär såg ritningen/ 3d modellen ut(Framifrån):

1

Måtten på lådan (60x60cm)Playwoodskiva och 4 stycken plankor.

2

Höjden är (13 cm) lång. 2stycken hål, ett hål på undersidan och ett hål på översidan.

3Alumiumröret är 5 meter långt och det ska vikas 5 gånger. (Stativet på bilden ska föreställa en vägg när luftförvärmaren står lutad mot det).

Byggprocessen:

Vid början av byggprocessen så fick alla göra en egen skiss på hur just din luftförvärmare skulle se ut, sedan fick man i gruppen bestämma vilken som skulle bli byggd och konstruerad. I min grupp(4) valde vi Henriks modell då den såg väldigt bra ut med en bra idè och såg ut att fungera bra. Efter att vi hade valt den så skulle vi ha material till bygget och då valde vi att göra en lista med all material som var nödvändig till vårt bygge.

  • En Playwoodskiva(60x60cm)
  • 4 st plankor varav 2(60cm) långa och 2 (58cm)
  • Skruv
  • Plexiglas skiva
  • Svart gaffa tejp
  • Alumiumrör 5 meter
  • Svart färg
  • Termometer

När vi sedan hade fått all material började vi genast med att bygga.

Det första som vi började med var att såga ut 2 plankor med längden 60 cm och 2 stycken plankor med längden 58cm. Alla 4 plankorna hade en höjd på 13 cm. Själva baksidan(playwoodskiva) var redan färdigsågad i de måtten vi behövde(60x60cm). 2 av dessa plankor behövdes det göras ett hål i för alumiumröret skulle få plats så det var bara att börja göra 2 hål, jag gjorde ett hål på en av plankorna och Henrik gjorde de andra hålet. När jag gjorde detta hål så ritade jag först en cirkel i samma storlek som aluminium röret, sedan tog jag en liten borr och borrade små hål längs den ritade linjen, efter att alla små hål var borrade tog jag en elektrisk jigg såg och sågade ut ett hål. När hålet var utsågat filade jag till hålet så att det blev lent och inte skadade aluminiumröret. Henrik gjorde på liknande sätt med andra hålet, han tog dock en större borr och forstatte sedan att såga med en vanlig såg. Det såg ut såhär när båda hålen var klara:

IMG_3547

Efter att dessa två hål var sågade började vi att skruva ihop undersidan(playwoodskivan) med plankorna. Vi tog vanliga skruvar som fanns i verkstaden och använde dessa till att sätta ihop delarna med.När delarna satt ihop så tejpade vi insidan med svart gaffa tejp:

IMG_3548

Efter att alla delar satt ihop så började vi med att tejpa hela insidan svart med gaffa tejpen, vi valde att tejpa med tejp istälelt för att färga med svart färg. Det gjorde vi för att det tar mindre tid att tejpa och för att vi trodde att tejpen skulle hålla värmen på ett bättre sätt. Vi tänkte även att tejp skulle vara ett bättre alternativ än färg då någon gång då materialet från dessa luftförvärmare vill återanvändas i framtiden så är det ju bara att dra bort tejpen

Efter att detta var klart så började vi med tejpa alla väggar svarta och se till så att röret passar in i de utsågade hålen:

IMG_3549

Dom passade perfekt!

Nu var det dags att böja röret så som det var planerat, det vill säga att röret skulle ha 5 stycken böjningar:

IMG_3552

Nu var det dags för att måla röret svart, då det skulle dra åt sig värmen på ett mycket bättre sätt när färgen på röret var svart:

IMG_3555

Nu skulle vi sätta dit 2 stycken termometrar som skulle mäta temperaturen i lådan(röret) och i utblåset. Jag satte fast en av sensorerna i mitten av lådan, den andra sensorn blev monterad vid utblåset på översidan. Vi valde även att sätta fast visarna på översidan av luftförvärmaren:

IMG_3575 (2)

Efter att röret blev målat så var det dags att sätta dit en plexiplatta, det gjorde vi med hjälp av svart gaffa tejp, resultatet såg ut såhär:

IMG_3573

Nu var luftförvärmaren klar och vi är supernöjda med resultatet:

IMG_3573IMG_3577

Slutsatser och resultat:

Resultat:

Resultatet blev faktist som jag hade tänkt mig, lådan blev byggd med exakta mått och vi följde skissen/ritningen. Det var kul att jobba med detta projekt och det var faktist första gången som jag fick arbeta i skolans verkstad och använda maskinerna som var tillgängliga. Det var kul att få jobba i en grupp där alla var delaktiga och där alla fick göra något vid bygget. Själva projektet blev väldigt välgjort och välbyggd. Den ser väldigt bra ut och den fyller sin funktion gott och väl.

Slutsatser kring bygget:

Byggandet av denna luftförvärmare var väldigt kul, alla i gruppen sammarbetade och kom till bra slutsatser och lösningar. Lådan var väldigt enkel att sätta ihop, likandant var det med hålen som jag och Henrik sågade ut. Den lite svårare delen var att böja röret så att det passade perfekt och hade 5 vikningar som vi hade planerat. Röret gick väldigt lätt att böja och det kunde väldigt enkelt bli hål i röret så vi fick vara extra försiktiga vid momenten där vi monterade röret i lådan. Allt under planeringen gick väldigt bra och det rullade på och vi kom framåt hela tiden. Under bygget gick allting som planerat, varje gruppmedlem fick sin del och alla var nöjda. Gruppen bara längtade till att få se resultatet och vi var lika nöjda med slutresultatet då den blev helt fantastisk.

Mateusz TE15

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.