Wordclock

Wordclock

maj 30th, 2016
Elevprojekt

Introduktion

I teknikspecialiseringen har jag valt att bygga en klocka. Klockan visar tiden genom att lysa upp olika ord i olika ordningar. Om man läser klockan som man läser en bok, d.v.s. från vänster till höger uppifrån och ner, så kommer klockan att tala om vad tiden är med ord. Till exempel om klockan är 14.00 så säger klockan “It is two oclock”. Detta projekt är ganska avancerat om man ska göra det från grunden och därför följer jag en tutorial på YouTube som är gjord av kanalen “Super Make Something”. Super Make Something har alltså gjort en video där han beskriver hur man bygger denna klocka. Jag länkar till denna Youtubevideo här.


 

Tidsramar

I detta projekt delade jag upp de olika momenten i lektioner. Planen var att försöka hinna med ett moment för varje lektion. De olika momenten var dessa: Planera och tänka igenom hur jag skulle göra, Bygga ramen och baksidan, Sätta i LED-lampor i baksidan och löda ihop dem, Se över den kod som fanns i YouTube-videon för att vara säker på att den fungerar, Bygga “väggar” så att ljus inte spiller över mellan orden och att skära till urtavlan.

Detta fungerade bra och jag han med de flesta momenten på de lektioner jag hade planerat. Det enda som tog betydligt mycket längre tid än planerat var att löda ihop alla lampor. Jag fick problem med kortslutning då detta var det första jag någonsin lödde. Jag valde också att göra ramen och baksidan hemma då jag har bättre verktyg för detta hemma.


Teknikutvecklingsprocessen
Design

I det här projektet har jag valt att använda designen som youtube-kanalen “Super Make Something” har tagit fram. Det är en ganska simpel design som bygger på att man har en LED-lampa till de kortare orden och två till de längre. Ramen är gjort av rostfritt stål och framsidan är en skiva akryl som har en film av vinyl med orden utskurna.

Tillverkning

När jag tillverkade denna klocka så började jag med att tillverka ramen och baksidan som man fäster lamporna på. Jag gjorde detta eftersom nästan allt ska fästas på baksidan. Baksidan är gjord i plywood med följande konstruktion.
Den här ritningen visar fyra viktiga saker. Den visar vilka dioder som är adresserade till vilket nummer. Den visar också åt vilket håll pilen på dioderna ska pika. Detta syns på de gula pilarna på ritningen. Den visar också kanterna mellan orden så att ljuset inte ska spilla över. Den visar också var man ska borra hål så att man kan dra sladdarna  under kanterna mellan orden.d28f63861e134fc3b588a63db2df4b88

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu gäller det bara att klistra fast dioderna och löda ihop dem. Efter det så kan det vara bra att prova att koppla in arduinokortet och se till att de fungerar som det ska. Jag själv gjorde detta och hade problemet att en diod hade gått sönder under värmen från lödkolven. Jag löste detta genom att klippa av kontakten mellan raderna och kolla så att jag har kontakt mellan alla dioder på respektive rad. Det var en rad som det inte var kontakt på och jag kunde se vilken diod det var som såg ut att vara trasig. När jag hittade felet så byte jag helt enkelt ut den dioden och då fungerade klockan som den skulle.

I tutorialen gjorde de framsidan genom att skära ut en skiva genomskinlig akryl och sätta på vinyl med orden utskurna på framsidan. De skar ut orden med en vinylskärare i denna ordning.

fdfa5e45afd225abd65e195b0a506a55

En vinylskärare är någonting som jag inte hade tillgång till vid det tillfället. Jag hade dock tillgång till en cnc-fräs. Tanken var att jag skulle fräsa ut orden i en svart skiva av någon sort. Detta gick dock inte på grund av något konstigt fel med cnc-fräsen som gjorde så att den trodde att borret var för brett när det i själva verket var lagom stort om inte för litet. Jag löste detta problem genom att gå på en annan metod och kontaktade några som hade en vinylskärare som kunde skära ut vinylen. Sedan så gjorde jag precis som i tutorialen och klistrade fast vinylen på akrylen.

Försäljning

Jag har inte planerat att sälja den här klockan för att det är ganska mycket jobb för varje klocka. Om jag skulle börja producera dessa klockor tror jag att det är många som vill köpa. Jag tror detta eftersom klockans design ser väldigt modern ut och den står ut ifrån mängden av klockor som finna att köpa idag. Jag vet detta eftersom jag har blivit frågad om jag säljer klockan av ett par personer.

Det finns inte direkt någon butik man kan köpa liknande klockor  och det finns bara ett fåtal online. Jag har bara hittat en annons för liknande klocka och det var på amazon där klockan såldes för 79.95 USD. Jag räknar med att materialet i min klocka kostar ca. 250-300 kr. Det betyder att om jag skulle sälja klockan för cirka samma pris som den på amazon så skulle jag kunna tjäna 350kr per klocka. Men det är om jag gör arbetet med att sätta ihop klockan själv och jag uppskattar att det tar cirka 10 timmar att bygga en klocka. Det här betyder att jag skulle få 35 kr i timlön och det är för lite för att jag skulle vilja börja sälja. Detä här är dock räknat om jag gör arbetet själv hemma och man skulle få helt andra siffror om man kollar vad det skulle kosta att få något företag i t.ex. Kina att bygga klockorna åt mig.

Avveckling

Klockan är inte speciellt enkel att sortera som skräp. Detta eftersom den består av tre delar som sitter fast i varandra, framsidan är gjord av vinyl och akryl-plast, baksidan har dioder fastlimmade på en plywoodskiva och ramen är metall. Den enda delen som skulle gå sortera bort är ramen som är gjord av metall. Den sitter inte fast med resten av klockan och allt är kastas i samma återvinningskärl.

Klockans hjärna är ett Arduino 3 kort som går att programmera om för att göra något annat om man skulle bli trött på klockan. Arduinokortet blir inte sämre med tiden och därför behöver man inte kasta det kortet. Jag tror att detta kan en stor trend i framtiden för företag som producerar enklare elektriska apparater. Om man gjorde detta skulle kretskorten inte behöva kastas i samband med att man kastar apparaterna och man skulle istället kunna ta korten från de gamla apparaterna för att sätta in i de nya produkterna.

Detta är redan en sak som händer hos folk som gör så kallade “DIY” saker. “DIY” står för “Do It Yourself” och det går ofta ut på att göra så smarta lösningar som möjligt så enkelt som möjligt. Det går också ofta ut på att använda saker som man har hemma och att hålla kostnaderna nere. Därför passar det bra för diy-folk att använda arduinokort som som sagt går att återanvända i nästan oändligt många projekt. Jag skulle kalla denna klocka för ett typiskt diy projekt.

Lamporna som används i klockan är LED-lampor som drar extremt lite ström och det är därför inget problem att ha lampan på alltid. Klockan har d.v.s. en väldigt liten miljöpåverkan när den väl är igång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.