Mussladdshållare

Mussladdshållare

maj 16th, 2016
Elevprojekt

 

Introduktion:

I detta inlägg så har jag tänkt att skriva och beskriva om hur jag bar mig år för att göra min egen mussladdshållare. Denna gjorde jag med hjälp av skolans 3d skrivare och lite olika material som jag hittade under resans gång. När jag gjorde min hållare så kollade jag på olika designer, ett exempel på dessa är:

824_largezowie_camade_cord_holder_-_black_red

Mouse Bungee v2 Svart                                           ZOWIE by BenQ Camade Cord Holder – Black Red

 

Utifrån dessa exempel så planerade, genomförde och utvärderade jag en egengjort mussladdshållare.

Planering:

När jag planerade detta projekt så började jag med att göra ett nytt word dokument där jag skrev ned de lektioner som vi hade på oss att göra projektet, där skrev jag vad som skulle göras under lektionen och om det var något att tänka på. Jag skrev även ned min ide och de relevanta delarna i teknikutvecklingsprocessen.

Här är det som stod i dokumentet:

 


Lektion 1

Jag ska komma underfull med vad det är jag behöver för projektet och planera det

Lektion 2

Under denna lektion ska jag börja fundera på hur designen ska se ut och hur allt ska fungera

Lektion 3

Nu ska jag påbörja att designa i Investor

Lektion 4 (Sjuk flyttad till lektion 5)

Nu ska jag avsluta i Investor och börja 3d skriva ut.

Lektion 6

Skriver ut en förstorad och förbättrad del. Därmed är lektion 6 uppskjuten till lektion 7.

Lektion 7

Under denna lektion ska jag testa min mus hållare och sätta ditt olika vikter och liknande.

 

Idé:

Jag har tänkt mig att göra en mus hållare. Denna ska vara 3d printad och med hjälp av vikter och halkskydd så ska jag göra så att står fast på bordet.

 

2. Hållbart samhälle

Dessutom analyserar och värderar eleven tekniska lösningar utifrån ett hållbart samhälle.

För att få ett hållbart samhälle så kan jag använda mig av material som är miljövänliga. Detta kan vara material till 3d utskriften men även till saker som tyngden och materialet som gör att hållaren inte glider runt.

 

3. Löser tekniska problem

Eleven löser tekniska problem inom valt teknikområde.

När jag började med detta projektet så insåg jag att jag inte bara kunde 3d skriva ut hela delen. Jag insåg snabbt att jag behövde något som gjorde att hållaren står stilla på bordet. Detta löste jag genom att sätta en tyngd i botten och sedan sätta på halkskydd på undersidan. Jag har tänkt mig att dokumentera de problem som jag stöter på och presentera min lösning på dessa på teknikprojektet.se

 

4. Produktionsmetoder och dokumentation

Dessutom väljer och använder eleven efter samråd med handledare lämpliga produktionsmetoder och design- och konstruktionslösningar samt dokumenterar arbetet och resultatet.

Jag har valt att i slutet av projektet samla in alla bilder som jag har tagit och sedan fastställa dessa och lägga upp det på teknikprojektet.se

 

5. Begrepp, teorier och lösningstrategier

I sitt arbete använder eleven matematiska och teknikvetenskapliga begrepp, teorier och modeller samt utför beräkningar och använder lösningsstrategier. Eleven bedömer rimligheten i sina resultat samt värderar egna och andras val av metoder och strategier samt ger förslag på alternativa val av metoder och strategier.

För att optimera hur min sladd hållare blir så har jag tänkt mig att göra en tyngd i botten av den för att få den att stå stilla och att inte röra på sig för mycket.

 

6. Arbetsmiljö och säkerhet

Eleven använder utrustning med hänsyn tagen till arbetsmiljö och säkerhet.

 

7. Kommunikation

Eleven kommunicerar sina idéer och resultat med några av kunskapsområdets relevanta begrepp.

 

Jag har tänkt mig att lägga upp ett inlägg på teknikprojektet.se om det ja har gjort och hur man själv kan göra det.


 

Genomförande:

När jag sedan skulle genomföra mitt projekt så började jag med att göra en 3D-modell i inventor. Jag gjorde ett antal försök och gjorde ett antal olika modeller. Som exempel så började jag att göra en modell med en slags burk/låda i botten där det fanns plats för en tyngd.

Bild1

 

Jag gjorde även ett antal olika andra designer. Detta för att testa och förbättra min design. Jag fick även mycket feedback från kompisar och Jimmy och därmed så utvecklade jag min modell.

Bild2Bild4Bild3

När jag sedan skrev ut modellen så insåg jag snabbt att det inte skulle behövas någon burk/låda. Det ända jag skulle behöva var något material som gjorde så att modellen inte kunde glida. Då utvecklade jag den modell som sedan blev min färdiga modell.

Bild513149911_990977207606639_1020715410_n

Här kan man även se hur burken/lådan skulle ha sett ut.

Jag behövde även testa mig fram när jag gjorde den lilla hållaren som mussladden skulle sitta i. Detta gjorde jag för att få samma radie som mussladden. Efter flera tester så fick jag fram denna modell.

4c2e214f7923cb2750060ac53e90420c

 

Marknadsföring och tillverkning:

Jag har tänkt mig att inte göra någon stor försäljning utav min produkt, detta för att jag tycker att inte inte finns en så stor marknad för endast försäljning av mussladdshållare.

För att marknadsföra min produkt så börjar jag med att beskriva min målgrupp, vart denna finns och hur jag ska kunna nå ut till dem.

Målgrupp: Min målgrupp är så kallade “pc gamers” inom mina personliga erfarenheter så brukar dessa vara allt från 10-45 år gamla. Denna målgrupp finns mycket på nätet men kanske inte så mycket på sociala medier som facebook, instagram och liknande. Utan mer på olika forum och andra sidor. För att nå fram till dessa personer så måste jag vara aktiv på olika forum och kunna förklara och på detta sättet sakta men säkert sprida min produkt.

Jag skulle även kunna göra något slags samarbete med antigen en e-sports stjärna eller en e-sport organisation. Detta skulle dock troligtvis vara för dyrt och kan därmed inte göras för tidigt. Även om min målgrupp ofta inte är på facebook och liknande så kan det inte skada att göra en sida där och även marknadsföra på det viset. Detta eftersom att man karske plockar upp en eller ett par köpare på det viset.

 

Hur ska jag producera min vara?

För att producera min vara så hade jag tänkt mig att först invistera i en egen 3d skrivare för att på ett enkelt och snabbt sätt börja producera min produkt. Eftersom att jag inte vill börja med att sälja min produkt över hela värden utan vill börja med att endast producera till folk i Sverige.

 

Problem:

De problem som jag har stött på när jag gjort detta projekt har nästan alltid varit inom programmet inventor. Det kan ha varit vissa funktioner som jag inte kunde men som jag har behövt lära mig men även problemen man ser när man gör sin prototyp. Jag gjorde te.x ett antal olika prototyper och fixade till enligt feedback och mina egna tankar och åsikter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.