Trådlös musik

Trådlös musik

mars 7th, 2016
Elevprojekt

Trådlös Musik


 

Jag har undersökt och testat olika produkter som gör ditt ljussystem trådlöst. Jag har valt att använda musikappen Spotify för att deras ”Spotify Connect” teknologi gör det mycket lätt att ansluta till en högtalare och spela musiken.

Spotify har utvalda produkter med Spotify Connect inbyggt som man kan köpa genom deras hemsida men min idé var att göra ett befintligt ljussystem tillgänglig för Spotify Connect.

Spotify Connect teknologien är Spotifys svar på andra teknologier som Apples ”AirPlay”, Googles ”Google Cast” och Bluetooth. Spotify Connect gör din Smartphone till kontrollen till musiken. Använder du ett självständigt ljudsystem med Spotify Connect justeras volymen automatiskt med vad du har på telefonen och startar högtalarna när du väljer att streama.

Det finns flera produkter som gör ditt ljud system och jag har valt att jämföra dem och se vilka som passar bäst vart.

 


Rocki Play

Rocki Play var en av de första produkterna som lovade att göra dina ljudsystem trådlösa. Som många andra trendsättare öppnades en Kickstarter Kampanj 25 November 2013. De nådde sitt mål med 444% av sitt mål vid kampanjens slut. Vad som gör Rocki play är att den har ett inbyggt batteri som räcker i 4 timmar, Detta betyder att den kan ligga trådlöst vid en högtalare utan strömförsörjning. Men flera användare har bett andra att avstå från produkten då den har varit svår för många att sätta upp, många har problem med dual band wifi som är dagens standard.

 

En Rocki Play enhet kostar 399kr.

ROCKI Play

ROCKI Play

 


 

Gramofon

Gramofon är den produkten som Spotify själva har valt att rekommendera. Gramofon fungerar också som ett WIFI hotspot som gör räckvidden större i ditt hem. Fon, som är skaparna av Gramofon, valde att göra en Kickstarter kampanj där deras mål på 250,000 Dollar vart krossat med 315,000 Dollar. Om du äger flera Gramofon enheter kan du spela din musik genom alla samtidigt med deras ”Allplay” teknologi. En sak som användare inte tycker om är att deras internet uppkoppling delas via Gramofon även om de vill det eller inte. Företagen Fon har gett ut gratis WIFI routrar mot att du delar din internetuppkoppling med andra Fon användare. Väldigt många gillar inte detta p.g.a. Säkerhetsskäl.

 

En Gramofon enhet kostar ca. 350kr.

Gramofon

Gramofon

 


 

Chromecast Audio

Efter Googles stora succé med Chromecast som en uppgradering kitt till din TV som ger den nya funktioner som att strömma videor och musik från din Surfplatta, Smartphone, PC eller MAC. Google har nu löst problemet med dumma TV-Apparater men nu ska de lösa de Dumma-ljudanläggningarna med hjälp av Chromecast Audio. Googles produkter är legendariskt enkla att sätta upp och i Chromecast Audios fall är det bara att ladda ner Chromecast appen för att börja strömma din musik. Petiga HIFI användare som kräver bara de bästa av ljudkvaliteterna bör hitta andra lösningar då WIFI-assisterat ljudströmmning inte har samma kvalitet som lokal spelning av ljudfiler.

 

En Chromecast Audio enhet kostar 390kr.

Chromecast Audio

Chromecast Audio

 


 

DIY-Lösningen

Hur Svårt kan det vara för en hemma fixare att göra sin egen Spotify Connect mottagare? Ljus det ville jag testa och jag valde att bygga min egen musikströmningsmaskin.

Först valde jag att undersöka hur Spotify Connect fungerar och jag kom fram till att det bara synkroniserar speldata som låt ID från Spotifys server och en tidsstämpel vart i låten det är som spelas.

Vid det här laget var jag säker på att jag skulle kunna göra det till jag lästa att Spotifys Connect API inte är offentlig. Detta betyder att det inte kommer att gå att använda den som en vanlig Spotify Connect högtalare. Då letade jag efter andra lösningar och jag hittade denna sida där det visas hur en Raspberry Pi kan användas som en media server.

Jag valde att bygga min egen Raspberry PI Music Box.

Vi köpte in det följande produkterna för att bygga den:

 1. Raspberry Pi 2 Model B
 2. Micro SD kort 4GB+
 3. Liten Powerbank
 4. WIFI adapter med raspbian support

 

DIY-Lösningen – Installation

Installationen av mjukvaran var busenkelt. Jag valde att använda Win32 Disk Imager för att få skivavbildningsfilen på SD Kortet.

Installationsprocessen

Installationsprocessen

Sedan ändrade jag WIFI inställningarna i konfigurations filen som nu ligger på SD kortet till att automatiskt anslöta till en SSID (WIFI namn) vid namnet ”dogges Android” med lösenordet ”qwerty123”. När den är ansluten till min telefon kan jag ansluta andra enheter till samma SSID och sedan konfigurera vidare vida den hemsida som RaspberryPiMusicBox skapar.

 

 

 

Screenshot_2016-03-21-12-22-06

Lista på anslutna enheter på min Android.

 

 

På min Android ser jag anslutna enheter till WIFI hotspottet och jag ser också vilken IP adress som alla enheter har blivit tilldelade. Knappar jag in Musicboxens IP i en webbläsare som är ansluten till samma nätverk så kommer jag till det Grafiska gränssnittet som kommer med PIMusicBox.

 

 

 

 

MusicBoxSettings

Inställningarna i MusicBox

 

 

Menyerna är snygga ock enkla att navigera. Jag skriver in mina Spotify inloggningsinformation under Spotify tabben och startar om enheten med ”Reboot” knappen. Du kan också sätta upp andra musiktjänster som:

 • Google Play
 • SoundCloud
 • Last.FM

Här sätter jag också igång tjänsten som heter Airplay. Airplay är tjänsten som Apple använder för att streama ljud och bild över ett wifi-nätverk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

DIY-Lösningen – Användning

Raspberry Pi Musicbox kan användas på flera sätt. Den kan användas som en:

 

Som en Mediaserver

Sökmotor i Pi MusicBox

Sökmotor i Pi MusicBox

 

Med sökmotorn kan man efter låtar från eller flera källor samtidigt. Man kan också bygga en spellista som kan startas automatiskt när programmet startas. En spellista kan innehålla låtar från olika källor. Man kan också spela lokala musikfiler som ligger på SD kortet.

 

 

 

 

 

Som en trådlös högtalare

MusicBox som högtalare

MusicBox som högtalare

 

Efter som Pi MusicBox kan använda Airplay tillåter den att IOS enheter använda den som en WIFI högtalare. IOS enheten behöver bara vara på samma WIFI nätverk som Raspberry enheten. Att få samma funktion på en Android enhet är svårare då man måste roota (låsa upp full kontroll på enheten) för att få tillgång till Airplay på Android.

Airplay fungerar i många appar på IOS t.ex. Spotify och Itunes.

 

 

 

 

 

 

 


 

DIY-Lösningen – Slutsatts

Jag tycker att Pi MusicBox fungerar toppen för en IOS användare. Att ansluta högtalaren kan göras automatiskt när den får ström. Då kommer den automatiskt logga in på WIFI nätverket och sedan in på Spotify kontot. Med Airplay fungerar den perfekt med stöd från nästan alla appar som är tillgängliga.

Projektet att bygga den är roligt och lätt. Men att bygga den från grunden genom att köpa alla komponenter kan inte bli billigare än att köpa vilken av de andra produkterna som helst. Kostnaden att bygga DIY-lösningen är ca. 600 kr.

Raspberry Pi MusicBox

Slutprodukten

Slutprodukten blev detta kit som kan enkelt kan gömmas bakom en högtalare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag skulle dock inte rekomendera personer med Android telefoner att göra detta projekt då man måste använda den långsamma och kompliserade webb ui. Till Android användarna skulle jag rekomendera Chrome Cast Audio.

Av: Douglas Halse

3 Comments

 1. Viktor Nyberg says:

  ? ? Artikel, bra jobbat!

 2. Finns det nåt DIY-projekt för Androidanvändare, eller är man tvungen att köpa en färdig produkt som t ex Chromecast?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *