Davids balkong

juni 2nd, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Davids balkong
CAD - Balkong
0

Inledning:

Här är min färdigställda balkong. Den är anpassad genom att vara material snål men även effektiv. Den har lite annorlunda funktioner från de vanliga balkongerna. Stresstest har utförts och resultaten blev väl godkända. Detta är en bra och stabil balkong.

Screenshot_1Screenshot_3Screenshot_8

Stresstest stolpar:

Ovanför är det två bilder på huvudstolparna. På balkongen är det 7 stycken placerade runt om. Att de är kortare framifrån än bredden är för att de blir mycket mer stabilare på det sättet. I mitten på stolparna finns ett litet mönster. Det mönstret gör att den ihåliga stolpen får mer struktur och därmed mer stabil och hållbar. Bilden till vänster är stresstest på stolpprofilen, den böjdes 1.394 mm på en 500 N kraft, vilket är rätt bra med tanke på storleken. Bilden allra längst till höger visas två hål, dessa hål är till för räcken på balkongen.  Resten av alla mått på stolparna finns ovanför.

Screenshot_5Screenshot_4

Stresstest glasskivor: 

Bilderna över visar stresstest på de båda glasskivorna. Den till vänster är kortsidan d.v.s. kanterna på balkongen. Den till höger är långsidan den befinner sig på framsidan av hela balkongen. Båda glasskivorna är 30 mm tjocka. Vid en kraft på 500 N stod sig dom ganska bra. Långsidan böjdes 0.25 mm medan kortsidan 0.015 mm. Dessa värden bevisar att glasen inte kommer spricka med en kollision på 500 N.

 

Screenshot_2

Om Balkongen:

På botten finns små utrymmen för nitar på båda sidorna. Dessa är till för att hålla fast balkongen i väggen på ett bättre sätt. De tre räcken hjälper också till för fästningen.

Mellan räcken och glaset på ovansidan och nedsidan är det ca 10 cm mellanrum vilket är ett krav för att man inte ska ramla ut eller klämma sig.

Räcken sitter även fast i stolparna så att själva balkongen blir mer kompakt. Glasen sitter på insidan eftersom de fungerar som skydd för att man inte ska ramla ut. Fästena som håller fast stolparna är relativt tjocka så att stolparna sitter där dom sitter. Att stolparna inte sitter precis på kanterna på balkongen är dels för att det är material snålt men även också för att de får en duglig stabilitet mellan det rum de har varandra.

De olika profilerna är konstruerade på det sättet att de är väldigt lättkonturerade. Hela balkongen har en del simpla profiler som fungerar bra ihop. Fokusen var ett få den material snål och även hållbar. Mina profiler uppfyller kraven utan problem. Personligen blev jag rätt nöjd, den är enkel och smidig att sätta ihop, ritningarna vägleder en bra till att kunna montera balkongen, trycken på 500 N klaras med stora marginaler. Som helhet en enkel men stabil balkong.

Nedanför är en ritning på alla mått balkongen har på de olika profilerna.

Bilagor:

Screenshot_7 Screenshot_6balkongen 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.