Balkongprojekt-Filip

maj 31st, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Balkongprojekt-Filip
CAD - Balkong
0

Balkongprojektet

På den här bloggen kommer jag att dokumentera min framgång under Teknovaprojektet. Jag kommer att dokumentera det jag gjort under projektet, min idé, mina ritningar, förbättringar samt den slutgiltiga produkten.

Konstruktion

Jag har gjort en enkel design, en balkong med glas på insidan och liggande aluminium armaturer på utsidan.

 

Jag har dock uppenbarligen inte skapat någon ny banbrytande design, jag har bara tagit Teknovas befintliga delar, förstärkt dem lite, ändrat lite och sedan gjort en assembly som jag tyckte såg snygg ut. Idén först var att skapa en design som inte skulle kräva bultar, som samtidigt var billigt och snabbmonterat. jag kände att jag inte riktigt hade kompetensen för det och nöjde mig istället med en snygg, säker och fungerande balkong.

Ritningar

Ståendeprofilen-ritning

Här är den stående profilen i ett stresstest med 500N tryck. Profilen böjer sig endast 10,24mm och är alltså godkänd. Bilden visar även mått på profilen, den är 750mm hög, 60mm bred samt 15mm djup.

Andraprofilen2.0

Den här profilen är den som sitter horisontalt på utsidan, som inte klarade stresstestet, den här profilen är 2000mm hög, 20mm bred samt 20mm djup.

en annan profil2.0

 

Den här profilen användes för att fästa den stående profilen, profilen i sig gjuts fast i betonggrunden. Den stående profilen fästs med hjälp av bultar.

 

Glasprofilen

Det här är den minst spännande profilen, glasbiten som är 1000*650*10.

Mätvärden

Allt är även stresstestat för att klara 50kg tryck från insidan. Tanken med glas just på insidan är förebyggande av risker för t.ex. klättring.

Varje del är som sagt stresstestat, somliga av delarna klarade dock inte det invividuella testet men jag såg dock till att balkongen i sig klarade det. Det var den smala horisontalt liggande armaturen som böjde sig lite för mycket, men tack vara glaset på insidan spelade inte det så mycket roll i slutändan.

Liggandeprofilen MätvärdenStåendeprofil

Dessa är de två mätvärdena som jag gjorde, på den ena profilen, en som står vertikalt i assemblyn är allting lungt den kommer klara det som behövs. Det är den andra profilen, den horizontala profilen som ställer till det lite. Eftersom att den är så smal blir det inte alls hållbart, skulle egentligen behöva göra den tjockare. Men jag kände dels för utseendes skulle men även för funktionens skull krävdes det att den är så här smal. Balkongen kommer att leverera gällande säkerhet ändå.

 

Förbättringar

Det finns några förbättringsområden, jag visste t.ex. inte hur jag skulle fästa glasprofilerna i balkongen, fick inte till det riktigt så bra som jag ville. Jag kunde därför inte se genom en stress analys om balkongen skulle hålla eller inte, det jag dock vet är att de vertikala profilerna håller, därför borde allt hålla.

Min mål var även först att försöka komma med nått nytt, alltså försöka komma på en design som var enkel att montera, var billig samt inte hade några synliga bultar. Men det fick bli lite enklare än så.

Hade “lite” problem i assemblyn, först fungerade det och kunde i stressanalysen se att balkongen höll, sedan var inte glasprofilerna längre fästa i balkongen och då fungerade det inte längre.

Utvärdering

Jag tycker att slutligen att projektet har gått helt okej, hade lite högre förhoppningar i början, men känner ändå att jag är nöjd med min slutgiltiga balkong. Kunde absolut ha gjort det bättre, och som jag nämde i förbättringspunkten finns det ett par saker som går att förbättra.

Slutgiltiga produkten

Slutgiltigprodukt-närbild Slutgiltigprodukt

 

Så här ser min slutgiltiga produkt ut, själv tycker jag att det är en enkelt snygg design som jag skulle kunna tänka mig på en egen balkong.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.