Oljan byts ut

april 20th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Oljan byts ut
Artiklar - TE14B
0

I många år har vi kört med fossila ämnen så som olja, men oljan håller på att ta slut och du funderar forskarna på att byta ut oljan mot andra mer miljövänliga oljor. De nya oljorna är förnyelsebara ämnen så som raps och majs.

 

Fossila bränslen

I hundra tals år nu har vi kört med råolja som inte är förnyelsebar eller något speciellt heller. Bensin eller diesel som många kör på än idag. Oljans kommer ta slut inom några år och vad ska man göra med alla bilar då som drivs med bensin och diesel.

Rme/biodiesel

Många vet att den fossila oljan kommer ta slut någon dag så några forskare har försökt göra ett bränsle som går att använda i våra bilar vi har idag som drivs med fossila bränslen. Rme eller biodiesel som det heter mer vardagligt går att använda i våra bilar med förbrännings motorer. Rme är gjort av biomassa så som majs eller raps osv. Rme är förnyelsebart men inte nog med det så har det mindre utsläpp också.

Etanol

Etanol är aven känt som E85 på en mack här i Sverige. Anledningen varför det heter E85 är för att det är en blandning mellan bensin och etanol (etanol 85% och bensin 15%). Anledningen är att bensin är mer lätt antändligt och kan vara välbehövligt en vinter morgon. Bensin smörjer också cylindrarna i bilen vilket inte etanol gör. Fastän det innehåller 15% bensin så är det inte så miljöfarligt som 95 oktanig bensin.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.