breaking news

Hybridbilar: Var är dom mest effektiva? (Artikel)

april 1st, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet

Hybridbilar: Var är dom mest effektiva?

 

Man hör hela tiden att hybridbilar är bra för miljön, och att de är så mycket billigare att äga en petroleumbil. Deras hybridsystem gör att de är väldigt miljövänliga och bränsleeffektiva, men är de verkligen lika effektiva överallt?

206882

Dessa påståenden är helt och hållet sanna, men vid senare forskningar har man upptäckt att just hur effektiv en hybridbil är beror mycket på trafiken, hur man kör och själva vägdesignen. Forskningen visar också på att hybridbilarna erbjuder mycket bättre miljöförbättringar i städer som Delhi och Beijing än i Los Angeles och Tokyo där hybridbilar är mest förekommande.

Forskningen

Forskarna på ´´US Department of Energy’s Lawrence Berkeley National Laboratory ´´ började tänka på hur mycket körförhållandena varierar i olika länder när de satt fast i en bilkö. Dom bestämde sig då för att undersöka hur en hybridbil presterar i olika länder i verkliga situationer istället för de uppgifter som biltillverkarna uppger. Biltillverkarnas bränsleeffektivitettest är baserade på simulationer på olika motorvägar.

För att få en realistisk bild så bestämde sig ett team av forskare med bland annat Anand Gopal att åka till tre länder, Indien, Usa och Kina för att testa hybridbilen. Resultatet blev att i Kina så sparade man 55% mer bensin än en vanlig bil, Indien 48%mer än en vanlig bil och i Usa så sparade man 40% mer än en vanlig bil.

Så varför varierade resultatet? För att i hybridbilar så tar elmotorn över helt i låga hastigheter, därför presterar hybridbilen bättre i en stad som Beijing där trafiken är väldigt seg p.ga av trafikköer vilket gör att elmotorn kan jobba mer vilket i sin tur resulterar i att bilen blir mer effektiv. I Indien och Kina så förekommer också mycket hastiga inbromsningar och accelerationer vilket också gynnar hybridbilen.

på Los Angeles eftermiddag är trafiken mycket stor och det är bilköer i hela staden, men det kräver inte dom inbromsningar som det krävs i Delhi, dessa inbromsningar gynnar hybridbilen då den laddar upp batteriet med hjälp  av dom, därför är inte hybridbilen lika effektiv i Los Angeles som i Delhi.

Dagen läge och framtiden

Idag är över 7 miljoner hybridbilar sålda, där Toyota säljer mest och exporterar flest bilar till Usa och Japan. Detta är en relativt liten siffra dock, i Indien hoppas man på att ha över 7 miljoner hybrider i landet vid år 2020.

Hybridbilar är verkligen de som har störst chans att lyckas i framtiden, mycket större än elbilar och andra alternativ som är bra för miljön. Och med lite års erfarenhet borde man kunna optimera så att man sparar mer bränsle i alla olika sorters situationer.

 

volvo-v60-plug-in-diesel-hybrid

-Lukas Ström

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.