Smartare bilar ger en grönare framtid

april 1st, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet

Smartare bilar ger en grönare framtid

Vill du ha en bil som kör av sig självt? För många låter det som en dröm men förarlösa bilar kommer snart finnas på vår marknad. Vi har länge försökt förbättra våra trafikregler, bromsar, hjul och mycket mer för att minska trafik olyckor men det kanske inte är teknikens fel det kanske är förarnas, med det menar jag att alla kan göra misstag i trafiken och det är inte alltid lätt att vara helt fokuserad när man kör i regn och mörker i ett antal timmar.

Kommer förarlösa bilars effektivitet att vara lika bra som dagens och om så, hur lång tid kommer det ta. Eftersom kameror och lasrar oftast är exakta med sina mått och beräkningar så kan fel fortfarande uppstå, för att de ska bli mer eller lika effektiva som dagens bilar måste lasrarna och kamerorna bli mer eller lika bra som människans syn och reflexer och fel får inte uppstå. Det är ett få par saker som talar mot de förarlösa bilarna tillexempel vad händer om någon hackar sig in i systemet som styr dessa bilar, eller vad händer om någon stänger av kamerorna som hjälper bilen att se sin omgivning. Samtidigt är det väldigt mycket som också talar för dessa förarlösa bilar, inte nog med att trafik olyckor kommer minska, utsläppen kommer också minska eftersom dessa bilar ska vara så smarta att de dels kör på ett miljövänligt sätt samt trafikvänligt. Jag tror på det här projektet men jag tror också att vi behöver låta vår kunskap växa innan dessa bilar släpps på marknaden för att minska riskerna för att någon hackar sig in i systemet eller att något fel uppstår. Volvo kommer använda sig av en mjukvaran Volvo drive me pilot medans Googles förarlösa bilar ska använda sig av mjukvaran Google chauffeur för att styra bilen, men vore det inte bättre om dessa bilar använde sig av samma mjukvara eller samarbetar på något sätt? Det är ännu oklart om dessa bilmärken kommer samarbeta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.