breaking news

Självkörande bilar – Säker trafik i framtiden

mars 18th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Självkörande bilar – Säker trafik i framtiden
Transport och fordon
1

Självkörande bilar – Säker trafik i framtiden

Ett antal företag, främst Google, har under en tid utvecklat och testat system för självkörande bilar. De använder ett monterat lasersystem som generar en 3D karta av omgivningen, GPS och ett antal sensorer för att navigera utan mänsklig assistans. Eftersom att de flesta trafikolyckor sker på grund av mänskliga fel så är det troligt att trafiksäkerheten skulle öka stort om självkörande bilar i framtiden skulle börja användas. Idag är teknologin inte färdigutvecklad och har vissa brister men det går snabbt framåt inom området.

Under en tid har Google testat och utvecklat  sin teknologi med modifierade modeller av vanliga bilar men i maj förra året släppte de en egen prototyp som till skillnad från tidigare bilar saknar både pedaler och ratt. Anledningen till det är enligt Google själva på grund av att sensorerna är så pass utvecklade att det inte ska behövas. Detta visar hur stort förtroende Google har i utvecklingen av självkörande bilar och de planerar att släppa teknologin för allmänheten redan år 2017-2020.

Trots att teknologin har kommit långt och testprototyperna har varit lyckade så finns det begränsningar och problem som måste lösas. Ett av de större problemen är att de självkörande bilarna inte klarar av att navigera i kraftigt regn och snöfall och ett annat är att sensorerna och kamerorna har problem med att se skillnad mellan olika material, t.ex. mellan  en sten eller något annat hårt föremål och lite hoptryckt papper. Dessutom så är utrustningen som används för de självkörande bilarna väldigt dyr(ca 150 000$ per bil). Google jobbar för att lösa dessa problem och förväntar sig att alla problem ska vara lösta fram till år 2024.

För att trafiksäkerheten ska bli så bra som möjligt på grund av självkörande bilar så innebär ju det att alla fordon på vägarna skulle behöva vara självkörande bilar, annars lär ju krascher ändå ske på grund av människor som kör manuella bilar. Det skulle bli svårt att komma överens om och få alla att gå med på det ta då det finns många människor som tycker om att köra bil. En lösning på det skulle kunna vara att komma fram till någon slags överenskommelse om att på vissa vägar, t.ex. motorvägar, så skulle endast självkörande bilar vara tillåtna.

Slutsatsen jag har kommit fram till är att om de problem som finns med självkörande bilar och dess teknologi skulle lösas och man skulle komma överens om var och hur dem ska användas så skulle självkörande bilar vara väldigt bra för trafiksäkerheten. Även om bilarna är väldigt dyra att tillverka idag så behöver det ju inte vara så i framtiden. Man kanske kommer på ett bättre material att tillverka bilarna av och billigare sätt att utrusta dem. I vilket fall så skulle ju självkörande bilar med felfria system göra att risken för trafikolyckor var extremt låg då alla bilarna skulle vara uppkopplade till samma system och GPS och då hela tiden veta vart andra bilar i trafiken var. Ambulans och annan nödpersonal som använde självkörande bilar skulle ju komma fram fort genom att bilarna alltid tar den snabbaste vägen och andra bilar skulle väja för dem. Jag är alltså mycket positiv till självkörande bilar i framtiden även om jag kan förstå att vissa bilfantaster är lite oroliga.

Referens: Självkörande bilar pdf

 

o-DRIVERLESS-CAR-facebook (1)

 

One Comment

  1. Hej Alvin! Jag saknar referens till vem som äger bilderna. Du behöver länk till bilden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.