breaking news

Soldrivna bilar bra eller dåligt?

mars 16th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Soldrivna bilar bra eller dåligt?
Transport och fordon
0

Den globala uppvärmningen blir bara värre och värre, vad kan vi göra för att minska utsläppen? Vi kan sluta använda bensin till våra bilar och börja använda solbilar, Solbilar är Bilar som får sin energi från solen och därför är det både miljövänligt och billigare.

Hur fungerar Solbilen?

Som sagt solbilen är en bil so m får sitt bränsle ifrån solen via solpaneler som man sätter på taket på bilen, komponenterna i panelerna är gjorda av halvledare täckta med silikon för att kunna absorbera så mycket ljus som möjligt. Solljuset skapar ett flöde av elektroner i halvledaren och det flödet genererar strömmen som driver den special byggda motorn.

ford_c-max_solar_energi_jan_2014-100221799-large

Ford C-MAX Solar Energi Concept Car

Ford har designat och byggt en blandning mellan en solbil och en vanlig bensin driven bil. Bilen har inbyggda solpaneler på taket med en kapacitet på åtta kilowatt men det räcker inte för att ladda up hela bilen, så för att lösa det problemet tog Ford hjälp av Georgia Institute of Technology och tillsammans skapade dem en lins som ska fungera som ett förstoringsglas. Linsen sak centrera solljuset och öka bilens solupptagnings förmåga så att det bara tar några timmar att ladda bilen. Bilen kan köra ungefär 30 kilometer innan den byter till den besin drivna motorn.

ford_c-max_solar_energi_concept_concentrator_diagram-100221800-large

Vad finns det för fördelar och nackdelar med solbilar?

Som ni kanske redan har förstått så behöver inte sol bilen så mycket bensin och förhoppningsviss ingen bensin alls i framtiden, så man behöver inte spendera så mycket pengar på bensin. Det blir också bättre för miljön då det inte blir lika mycket utsläpp av solbilen tillskillnad från en vanlig bil. Men som med allting annat här i livet finns det också dåliga saker med solbilen t.ex. molniga dagar och nätter efter som bilen är soldriven så kan det bli svår att köra den om det inte finns någon sol självklart går det att använda bilens bensin motor men det blir dyrare och sämre för miljön. Och om du är en person som gillar stora eller snabba bilar så kommer du inte gilla solbilen, tackvare att solbilen bara kan absorbera ungefär 15 % av solljuset så är den inte så kraftig och kan inte köra eller väga för mycket.

Av: Niklas Ljusberg

Bilder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.