breaking news

Nanorör- Starkt som diamant, flexibelt som gummi.

mars 14th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Nanorör- Starkt som diamant, flexibelt som gummi.
Transport och fordon
0

Bild 1 visar en mikroskopförstoring på nanorör. Detta är alltså hur de ser ut.

Nanorör är ett relativt nytt ämne som förmodligen kommer att revolutionera materialbranschen. Nanorör är en del av kolfamiljen och tillverkas genom att rulla ihop lager av grafen. Nanorörs hexagonala atomuppbyggnad samt des cylindriska form gör materialet starkare än diamanter, samtidigt som det är flexibelt som ett gummiband. Nanorör används redan i till exempel bildelar, basebollträn och elektronik eftersom nanorör även har en väldigt bra ledningsförmåga. Nanorör skulle i framtiden kunna ersätta till exempel stålvajrar på broar, koppar i elektronik och ståltråd.

 

I följande artikel kommer vi att lära oss om nanoteknik med nanorör som huvudfokus. Vi kommer att gå igenom hur nanomaterial och ämnen beter sig och varför dom gör det. Vi kommer även att prata om vad nanorör används till idag och vad det kan komma att ersätta i framtiden.

Types_of_Carbon_Nanotubes

Bild 2 visar olika typer utav nanorör och dess atomuppbyggnad.

 

Vad innebär nanoteknik och vad är dess användningsområden?

Forskare har i många år undrat varför nanomolekyler beter sig som dom gör. Det är nämligen så att nanomolekyler får nya egenskaper i nanoform än vad de har i normal form. Nanopartiklar ändrar alltså dess förmågor när de är i nanoskala jämfört med i större skala. För att förklara detta lite bättre så kan vi börja med att gå igenom lite grunder av nanoteknik. Nanoteknik är egentligen all teknik som går att mäta i nanometer, som också förkortas nm. Man säger att det som faller inom nanoteknik är allt emellan 1-100 nanometer, vilket för det mesta är elektronik och materialteknik. Det finns dock användningsområden inom biologin och kemin också. Man brukar prata om att det finns två delar inom nanotekniken. Det är de framställda nanopartiklarna och de naturliga nanopartiklarna. För det mesta brukar nanotekniken handla om de framställda nanopartiklarna, då det är dom man håller på att utveckla, men ditt finns även naturliga. Ett exempel på natuliga nanopartiklar är när du tänder en tändsticka, då frigörs mängder med naturliga kolnanopartiklar. Så för att sammanfatta nanotekniken kan man säga att det handlar om allt nytt, som är väldigt litet.

Kolcell_468

Bild 3 visar en solcell som är gjord utav kolnanorör.

 

Nu när vi vet lite om nanoteknik, vad är egentligen nanorör?

Nanorör är en form av kol i en cylinderform. Nanorör tillverkas genom att väldigt tunna lager av grafen rullas ihop. Detta bildar en cylinderformad tub med en atomuppbyggnad som är hexagonal. Nanorörs unika uppbyggnad gör det så att det är starkare än diamant, samtidigt som det är flexibelt som ett gummiband. Nanorör har även en bra värmeledningsförmåga samt elektrisk ledningsförmåga vilket skulle kunna användas för att ersätta till exempel koppar i elektronik. Eftersom nanorör är ett relativt nytt material har man inte testat det som ersättare i så mycket men forskare förutspår att nanorör kan komma att ersätta stålvajrar till broar, koppar i elektronik och användas som en del av skelettet i fordon för att stärka dess struktur. Det är även sagt att det kan ersätta värmeledningar för golvvärmare och element. Nanorör är alltså ett väldigt unikt material med många användningsområden. Jag skulle definitivt kunna se detta material ersätta mycket inom elektronik och fordonsteknologi.

Länk till uppsatsen i PDF format (källa).

Bildkälla 1.

Bildkälla 2.

Bildkälla 3.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.