VR-glasögon

mars 28th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet

Vi har arbetat med ett projekt med att göra egna VR-glassögon, bestämma egna mått, rita upp flera delar i Inventor och sätta ihop alla delar där. Sedan skulle vi göra riktiga skisser utav prototypen i Inventor och sedan gjorde vi en riktig prototyp, i verkligheten.

  • Här är min första skiss som jag gjorde, innan vi började med att göra prototypen i Inventor. Måtten stämmer inte. Det har ändras mycket på måtten.  Men det var min första tanke hur jag skulle göra mina 3D glassögon.
    ritning glasögon
  •  Här är min CAD-modell som jag gjorde i programmet Inventor.

6a14ef3badc1f7d9875823b0fa635ddb

  • Här är min redovisning som jag ska ha när vi ska ställa ut alla glassögon och prata om dem. Jag ska redovisa genom att sätta upp min Affisch och prata lite utöver affischen och även svara på frågor.
  • Här ser man mina ritningar som jag har gjort i programmet Inventor, utav prototypen som jag gjorde. Hela ritningenRitning1, ritning2, ritning3, ritning4, rintning5ritning 6.

Vägen till mitt resultat!

Jag började med att ta fram allt marerial som jag skulle använda. Kartong, två konvexa linser, skumgummi, kardborreband, resårband och limpistol m. lim. Sedan började jag att klippa ut alla delar i kartong som jag skulle använda och klippa ut hur långa längder jag skulle ha till resårbanden som jag har på/bakom huvudet. Dem banden har man för att man inte ska behöva hålla i själva glassögonen när man använder dem.

bild (3)

Efter att jag hade klippt ut alla delar började jag att sätta ihop alla delar. Jag var noga att mobilen skulle passa bra och att man skulle få den bästa bilden som möjligt. Jag var därför tvungen att testa mig fram hela tiden. Jag kollade in i glassögonen och höll mobilen där jag hade bäst skärpa. Linserna sitter fast i en kartong som är utklippt med två lika sora hål som linserna. Sen har jag två kartonger runt om linserna, en på varje sida. Hålen på dem kartongerna är lite mindre än linserna, för att inte linserna ska åka ut, jag limmade ihop alla delar så att det blev en del, se bilden nedan.

bild 3 (1)

 

Mitt resultat ser du här!

Här ser du en bild framifrån, en bild bakifrån och en bild från sidan. Jag har tänkt mycket på att den ska se bra ut och även ha en så bra konstruktion som möjligt. Jag valde att sätta mina band på insidan av glasögonen för att de inte ska se fult ut från sidan. Banden är även justerbara. Man kan välja själv hur de ska sitta på huvudet. Jag valde att ha skumgummi på glassögonen där man sätter huvudet, för att det ska bli så skönt och behagligt som möjligt. Vet att kartong kan skava rätt mycket.

På baksidan där mobilen ska sitta gjorde jag en liten ´´ställning´´ eller vad man ska säga det. Så mobilen sitter i rätt höjd, för att skärmen ska hamna rätt när man kollar i linserna. Gjorde även ett hål i sidan av glasögonen som är till för hörlurar. Om man t.ex väljer att åka karusell med appen, blir det mycket häftigare känsla om man har bra ljud till.

Jag valde att måla insidan av glassögonen svart. Det förknippar till att det blir ännu mörkare när man kollar i linserna, oavsett om man stänger luckan. Det kändes bra, det är även snyggare om man kollar in i glassögonen. Jag ville att de skulle se bra ut utanpå med, så jag valde att måla mina glassögon med en fin färg som passar bra till svart, vilket egentligen de flesta säger gör. Men gillade röd till det här sammanhanget. Locket som man fäller in har ett tjockt svart papper över kartongen, för det gick inte att måla där eftersom att jag har använt mig utav en fet tejp bit som går över hela längden på taket och längden på botten. Det gjorde jag för att man snyggt och lätt skulle kunna fälla in luckan, så mobilen inte faller ut. Det som håller fast luckan så att den inte åker ner är två smala bitar av kardborreband. Här ser man hur min prototyp blev.

Untitled-4 Framifrånsidan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.