Varför köper inte fler elbilar?

mars 12th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Varför köper inte fler elbilar?
Artiklar - TE14A
0

Växthuseffekten ökar i atmosfären, föroreningarna ökar och snart är oljan slut som står för 80 % av energin i världen. Men varför sitter vi då och åker runt i våra uråldriga bensin- och dieselbilar istället för nya moderna elbilar som inte släpper ut ett gram avgaser? En stor faktor är att inköpspriserna är väldigt höga, nästan det dubbla jämfört med motsvarande bil med bensin- eller dieseldrift.

 

Tekniken går framåt

01-2012-tesla-model-s-fd-1347336745

Tesla model s, sportbilen för den miljömedvetna miljonären.

Elbilar har länge funnits som ett miljövänligt alternativ men tekniken har varit dyr och komplicerad, räckvidden har också varit dålig, endast några kilometer. Tekniken inom batteri delen har gått framåt och det har lätt till batteri med högre kapacitet och dessutom har de sjunkit i pris. Man har också hittat nya lätta material att bygga av som leder till lättare bilar, alltså går det åt mindre kraft att driva bilen och då ökar räckvidden. Dagens elbilar ligger på en räckvidd på runt 15 mil på en full laddning, men sen har vi Tesla model s som är en eldriven sportbil för den miljömedvetne miljonären, som är i en grupp för sig med en räckvidd minst 24 mil. Nu har man även utvecklat ett nytt batteri som sägs ska hålla dubbelt så långt.

Laddtiden drar ner elbilens ryckte

Tesla_Model_S_Chassis_Battery

Batteripaketet i en Tesla model s, i princip lika stort som underredet på bilen.

Laddtiden för fullt batteri är ca 15 timmar eller 1 timme/1 mils körning. Detta är en anledning till att elbilar inteanvänds i så stor utsträckning är att man tror att räckvidden är för kort så man klarar inte de vardagliga resorna utan att den alltid måste laddas. Men sanningen är den att en genomsnitts svensk kör ca 4 mil per dag och eftersom dagens elbilar har en räckvidd på runt 15 mil så kan faktiskt de flesta klara sig med en elbil. Så tänk efter nu, hur långt kör du egentligen på en dag? Om svaret är under 15 mil så kan du fundera på att göra en investering för framtidens generationer.

Nästa dubbelt så dyra

Om du nu tillhör den gruppen som klarar att ha en elbil i vardagen så finns det tyvärr ett hinder till, du måste ha en skapligt tjock plånbok då inköpspriserna är mer än det dubbla jämfört med motsvarande bil med förbränningsmotor. Ett bra exempel är Volkswagen up, bensinversionen kostar ca 109 900:- och jämför man den med Volkswagen e-up som är eldriven så kostar den hela 266 500:-. Detta beror dels på att batterierna och elmotorerna är dyrare att tillverka än vanliga förbränningsmotorer men det är också för att försäljningen inte är så stor just nu, men om fler köper elbilar så kommer priserna sjunka i takt med försäljningen.

Vad ska göras?

Jag tror att elbilarna har en ljus framtid men för att de ska bli populära och folk ska kunna använda dem så tror jag följande måste göras:

  • Priserna är på tok för höga just nu, de måste sänkas om folk ens ska börja tänka på elbilar som alternativ. Det optimala hade vart om de var billigare än motsvarande bil med förbränningsmotor, för då tror jag verkligen att försäljningen skulle öka.
  • Sedan måste man få upp folks ögon för att de flesta resor går att genomföra med en elbil, att de inte har för dålig räckvidd.

Joel Evertsson

Framtidens fordon, rapport

Länk till omslagsbild

Länk till bild 1

Länk till bild 2

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.