breaking news

V2V Systemet

mars 12th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet

Vehicle to vehicle

Under de senaste åren så har man försökt att hitta olika sätt att göra trafiken säkrare, kan man nu ha lyckats? Vehicle to vehicle är ett helt nytt sätt att tänka på när det kommer till säkerhet.
Med detta system så kommer vi se en förändring som är så sensationell och så häftigt att vi inte kommer ha något annat att prata om.

Hur funkar V2V?

Vehicle to vehicle är ett system som gör att bilarna kan kommunicera med varandra.
V2V använder sig utav ett WiFi system som har en räckvidd på ungefär 300 meter.
En bil som åker längst fram och som ser faran först av alla skickar en signal till de bilarna runt omkring som sedan skickar vidare signalen till fler bilar längre och längre bort.
Vad detta sedan gör är att om den första bilen behöver panikbromsa så kommer ett alarm i form av ljud och ljus att låta och blinka i de andra bilarna i tid innan föraren själv hinner reagera på panikbromsningen.

V2V LED Collision Warning
http://www.extremetech.com/extreme/176093-v2v-what-are-vehicle-to-vehicle-communications-and-how-does-it-work/2

Vad som händer i systemet här är att bilen som panikbromsar kommer att skicka ut en signal precis innan bromsningen sker, så bilarna bakom i tid kan bli varnade och hinna bromsa lugnt.

Hur känner bilen av att föraren ska bromsa?

En sensor som sitter fram på bilen ser att en fara finns längre fram, den sensorn skickar en signal som går till sändaren i bilen. Sändaren skickar ut att bilen kommer att bromsa till bilarna bakom och på det sättet får alla en säker tvärbromsning.

Andra generation av V2V systemet

Nästa steg i denna häftiga utveckling är att systemet själv ska kunna bromsa eller väja undan åt dig.
Alltså att bilen regerar åt dig så att du ska kunna ha en mer säkrare åktur.
Detta kommer att fungera tack vare att sensorn längst fram på bilen skickar en signal till datorn som är kopplad till bromsarna och till ratten. Signalen ger kommando att bilen ska väja eller bromsa och då kommer datorn lyda och agera där efter.

 

 

Kommer detta att slå igenom?

Att det kommer att gå igenom är nog bara en tidsfråga, men det är absolut någonting som skulle kunna revolutionera trafiksäkerheten ute på vägarna. Med tanke på att teknologin finns för systemet så är det bara som sagt, en tidsfråga.

 

Skriven av Kim Sköld

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.