Vätgas i framtiden

mars 12th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Vätgas i framtiden
Artiklar - TE14B
0

Vätgasens hemska bakgrund som bränsle. Vätgasens utsikter som bränsle i framtiden. Vätgas större än bensin. Vätgas miljövänligare än olja. Dagens skapande av vätgas är icke miljövänligare än fossila bränslen. Framtiden för transporteringen av vätgas

 

Källa: http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748703321004575427791421316112

Vätgasens bakgrund

Vätgasens bakgrund är inom luftskepp industrin. Det gick bra fram tills en olycka vid lake Hurst i USA. Det var inte den första olyckan med ett luftskepp men det var den första som filmades. Det var en av de stora anledningarna till att luftskepp sluta där för att folk kunde se hur luftskeppet blev ett enda stort inferno och brann upp. Det var många som inte klarade sig från olyckan vid lake Hurst.

 

Vätgas i framtiden

Vätgasens framtid är fortfarande oklar. I nuläget så finns det inget bra sätt att producera vätgas med miljövänliga medel. Detta är ett stort hinder för vätgasens framtid som bränsle. Ett annat stort hinder för vätgas som framtidens bränsle är att det är bara tre gånger bättre än olja när det är fyra gånger så stort, om man i framtiden inte kan minska storleken på väte eller öka kraften man kan få ut av att använda vätgas så är dess framtid slut.

Är vätgas verkligen miljövänligt

Att vätgas ska kunna ersätta olja som ett miljövänligt och effektivt bränsle är väldigt optimistiskt. Vätgas är ett ämnen som det inte finns så mycket av på jorden. Även fast det finns väldigt lite väte på jorden så finns det många sätt att skapa vätgas, det mest effektiva och mest använda sättet är genom att använda naturgas som gör att man släpper ut koldioxid i atmosfären och gör då att driva något med vätgas är inte miljövänligt. Ett annat sätt att tillverka vätgas på är via elektrolys som då kräver mycket energi och då behöver energin ha blivit alstrad på ett miljövänligt sätt. Med dessa krav för att skapa miljövänlig vätgas så kan man ej göra det med naturgas och att göra det genom elektrolys så krävs det så stora mängder energi. Problemet med att få miljövänlig energi nog för elektrolys är att för tillfället så alstrar vi mest elektricitet via fossila bränslen.

Transportering av vätgas

När man transporterar vätgas så vill man ha det under ett högt tryck för då blir gasen kallare och blir till en flytande vätska och mer kompakt. Även fast om man gör vätgasen till vätska så är det större än olja. Nästa steg är om kan utsätta gasen för ett högre tryck så att temperaturen sjunker ännu mer och till slut blir gasen solid, då är gasen så kompakt som möjligt. Detta är dock väldigt svårt med dagens teknologi.

Källa: Vätgas i fordon ,Erik Johansson 2015 

Framtidens Fordon Erik Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.