Varför tar man bilen istället för bussen?

mars 13th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet

Varför väljer människor att ta sin bil till jobbet eller skolan istället för kollektivtrafiken? Den frågan ställdes till 70 människor på Facebook för att få reda på svaret. Stämmer svaren med din uppfattning?

I undersökningen kom det fram att den största anledningen är att det tar för lång tid då 28 procent av alla som hade svarat svarade det. Den näst största anledningen är att det inte går någon kollektivtrafik nära. Det hade 21 procent av de som var med i undersökningen svarat. Stämmer det överens med din uppfattning? Kommentera gärna med din uppfattning i kommentarer. Dessa problem har inte direkt någon smart lösning förutom en utbyggnad av kollektivtrafiken men då har vi också fler bussar som spyr ut mera avgaser. I undersökningen kom det fram att bussen väldigt ofta kostar mer än att ta bilen.

097641017a2e54cd5364ef9a15eb6fcf

Här kan ni se diagramet

 

 

 

En bra lösning på detta skulle kunna vara att göra så att kollektivtrafiken betalas av skatten och därför skulle det vara gratis att åka kollektivt. lösningen leder till att vi inte behöver betala för kontrollanter  Då skulle man inte förlora på att åka kollektivt utan man skulle spara pengar på att ta bussen. Denna lösning är inte omöjlig och det finns politiska partier som t.ex. vänsterpartiet som vill ha detta system. Tallinn ligger redan steget före oss och har redan infört en så kallad “nolltaxa”. Om det blev aktuellt att kollektivtrafiken skulle bli gratis, skulle du då välja bussen istället? Svara gärna i kommentarerna nedan!

Så det största problemet enligt undersökningen är problemet att folk är för bekväma för att ta kollektivtrafiken och väljer därför att ta bilen för att spara några minuter varje dag. Detta problem har tyvärr ingen enkel lösning förutom att bygga ut kollektivtrafiken ännu mera så att det finns bussar med mera direkta linjer som går oftare. I så fall skulle dock många flera behöva välja kollektivtrafiken istället för bilen för att kompensera för det ökade utsläppet från de nya bussarna. Många tycker också att kollektivtrafiken är för krångligt med många byten och trånga bussar. Detta går inte heller att göra någonting åt. Vi måste alltså bara lära oss att bli mera flexibla och lära oss att leva med att ta byten och passa tider.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.