breaking news

Oljan tar slut och vätet tar över!

mars 15th, 2015 | by Redaktionen Realgymnasiet
Oljan tar slut och vätet tar över!
Transport och fordon
0

När oljan tar slut så börjar de vätedrivna bilarna växa fram. Tänk er att vi i framtiden kan köra runt i bilar som är så miljövänliga att de bara släpper ut rent vatten. Detta kan vara en verklighet då forskare håller på och ta reda på om det är möjligt att driva bilar med väte som bränsle.

Honda FCX fuel cell operation.

Hur en vätebil fungerar.

Idag utvecklar forskare ett system för att driva elbilar med hjälp av väteceller som omvandlar väte till elektricitet. Denna metod skulle i så fall inte släppa ut några avgaser utan bara rent vatten.Bilar med väteceller är också 2 till 3 gånger mer effektiva än dagens bilar.

En av de utmaningar som finns för att kunna använda väte som ett bränsle, är att utvinna det effektivt. Eftersom väte finns i stora mängder inlåst i vatten så arbetar forskarna nu med att utvinna det enkelt.

Ett av de företag som nu arbetar med detta är Hyundai, de har arbetat med detta sedan 1998. 2013 så började en liten produktion på 1000 bilar och av dessa så kommer 75 att rulla i Europa och tre av dessa att åka på svenska vägar. Företaget planerar att ha en tillverkningskapacitet på 10000 bilar år 2016.

Mercedes forskar också inom området. De presenterar tre olika bilar som de tror kan bli standard i framtiden. Den första är en elbil med en räckvidd på 20 mil. Den andra är en elbil med en förbränningsmotor som laddar bilen under färd, denna har en räckvidd på 60 mil. Den mest avancerade modellen är det tredje alternativet. Den är utrustad med bränsleceller där vätgas reagerar med syra och generar elektricitet som sedan driver bilen. räckvidden på den bilen är 40 mil men den ända restprodukten är vatten.

fa47349cdf0962c101d8593a251e055902f3b61f (1)

En vätebils model.

 

Mina tankar om väte som framtidens bränsle

Jag tror att väte mycket väl kan vara framtidens bränsle. Eftersom det redan finns forskning inom området så går nu utvecklingen snabbt framåt. Jag tror även att det hos privatpersoner finns intresses för att en vätebil ska utvecklas. Detta tror jag då bränslet skulle bli mycket billigare eftersom väte är oändligt. Sedan så finns det ju de personer som inte vill att utveckling går för snabbt. Detta skulle kunna vara oljeindustrin eftersom de vill tjäna pengar på den oljan som finns kvar.

Efter att ha läst på om området så tycker jag att framtiden ser ljus ut för vätet. Eftersom vi blir mer och mer varsamma om vår miljö och vår natur så är det fler och fler som öppnar sig för förändring.

 

Jag har använte mig av denna rapport: Hydrogen fuel

Här är mina bilder

1.

2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.