breaking news

O-hackbar kommunikation

november 16th, 2020 | by Erik Adler
O-hackbar kommunikation
Infrastruktur
0

Länge har folk grubblat sig över hur man kan ha en absolut säker kommunikation. Under andra världskriget var det väldigt lätt att spionera på sina fiender då de radierna de använde på den tiden inte var säkra alls. Idag då det blir lättare att lära sig sätt att utnyttja system är det viktigare än någonsin att ha ett säkert kommunikations system för känslig information.

Men detta är precis det som har hänt med hjälp av Stephanie Wehner och hennes lag på Delft University of Technology. På de senaste åren har Stephanie och hennes lag utvecklat ett sätt att få fotoner att åka längs en fiber kabel som gör informationen praktiskt sätt oåtkomlig för folk som inte ska komma åt den. Detta har tidigare försökt i kina med en 2000 Km långt nätverk mellan shanghai och beijing men dett system så var det flera punkter som periodiskt bryter qvantumlinken vilket gör detta system hackbart.

Hur denna teknik funkar är med en sak som kallas trassling. När fotoner är intrasslade går det inte att läasa av dem på ett hemligt sätt utan att skräpa den information som de innehåller. Dessa intrasslade fotoner är otroligt svåra att skapa men ännu svårare att förflytta på en lång distans. För att förflytta dessa fotoner en längre distans än ca 1.5 Km krävs en typ av qvantum förlängare. Dessa förlängare designas just nu på delft och andra ställen men ett fullt nätverk förväntas att komma i produktion om fem eller sex år.

Ett komplett säkert kommunikations system ger massvis med möjligheter i många situationer. Högt uppsatta militär personal slipper oroa sig för att nån ska avlyssna på konversationen eller att nån lyckas få tag på informationen på annat sätt. Militären kan nu skicka information till de relevanta partier utan att fienden kan avlyssna. Detta ger mer möjligheter för strategi och bakhåll.

Men det är inte bara militären som kan använda detta system, även bolag och privatpersoner kommer kunna använda detta system för att utföra handel och andra privata men. Dock kommer detta system med lite konsekvenser. SKulle ett totalt säkert kommunikation system så skulle den kriminella världen säkert uttnytja det för att utföra kriminella aktiviteter.

Själv tycker jag att ett säkert kommunikation system hade vart otroligt balt och användbart. Många sidor skulle säkert använda detta nätverk för att hålla privatlivet av deras kunder privat.

https://www.technologyreview.com/10-breakthrough-technologies/2020/#unhackable-internet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.