breaking news

Vattenskärning

november 6th, 2019 | by Walaa Al Chalabi
Vattenskärning
CNC-teknik
0

Vattenskärning eller ”water jet cutting” på engelska är en mekanisk som skär mjuka eller hårda ytor bara med vatten. Maskinen skär genom att pumpa vattnet med högt vattentryck. CNC systemet används ofta.

Maskinen har många unika egenskaper som gör den bättre än många andra maskiner. För det första maskinen kostar inte mycket. Vanliga maskiner kostar 140kr per timme medan en maskin med extra egenskaper kostar 350kr per timme.

Andra egenskapen för maskinen är att den är snabb på övergångstid från ritning till skärning. Den har långt liv, vilket gör att vilotid sänker.

Det viktigaste är att maskinen används inga kemikalier och ger ingen värme. För att process använder bara vattnet och granit för att skära materialet, kan vi kalla den för kallskärningsprocess. Om materialet blir varmt på grund av skärning, kyls det direkt med vattnet.

Ovanför punkten innebär att skärningsprocess är miljövänlig. Inga kemikalier som används och verken rök som kommer ut eller stoft för att vattnet tar allting i sig. Det är också helt säkert process för operatörer.

Sista egenskapen på texten men inte på verkligheten är att maskinen skär på bordet som är mellan 1,5m-4m längd, och speciella maskiner kan skära på bordet som är mellan 4m-18m längd med många huvud.

Förut innan vattenskärnings maskin fanns de traditionella tekniker som, bearbetning, laser, plasma, EDM-trådskärning, etc. Man använde mest laser och nu började man ersätta den med vattenskärningsmaskin i olika ställer för många olika orsaker.

Nuförtiden ersätter man många maskiner med vattenskärningsmaskin för att som vi sa det är ju billigare, säkrare, längre tid och absolut för att den ger ingen värme och använder inga kemikalier. Maskinen skär också många olika material som sten, keramik, glas, gummi, plast, läder och papper och kan skära kurva eller flata ytor. Men om vi jämför maskinen med dem andra kan vi hitta några egenskaper för de andra som maskinen inte har.

Man kan skära med mycket liten area men den skär ändå inte riktigt noggrann. Ju snabbare vattenpump, desto mer felaktiga skärning. Då skärnings djup inte blir riktig rak. det brukar synas som V formel, stor i ytan och liten i djupen. Ytan blir inte helt slät.

Man kan se på den här videon https://www.youtube.com/watch?v=ssFlCSb_wLs en man som skär sin kamera på vattenskärnings sätt. Man kan se att kamerans höjd och material var lätta för maskinen att skära och det tog ingen tid med mannen att skära kameran. Det syns också att ytan som har skurit är inte slät.

Källor:

https://www.boulderes.com/resource-library/pros-and-cons-of-waterjet-cutting?fbclid=IwAR1N5BI2Q4dk_glmCjLO19P0tkKn5X-DHOiwT2ef-vB9GGnlyaj4B442ALI
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattensk%C3%A4rning

Walaa Al Chalabi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.