breaking news

Plasmaskärning

oktober 27th, 2019 | by Carl Jansson
Plasmaskärning
CNC-teknik
2

Princip

När man skär med plasma tar skickar man ut en gas som man sedan ioniserar för att få den extremt elektrisk och varm så att den kan skära genom metall. Det fungerar annars ungefär som en laser eller vatten skärare fast den kan skära genom mycket tjockare metall den HÄR länken förklarar hur det fungerar.

Hur man gjorde förut

Förut behövde man hetta upp metallen man skulle forma tills den blev mjuk och sedan slå på den med en hammare eller använda andra metoder för att få formen man vill ha, eller så sågade man med någon typ av metallsåg.

För och nackdelar

Fördelar med plasmaskärning är att man kan skära i tjockare metaller än med tex laser skärare. Eftersom det blir så varmt går det att skära genom metall väldigt snabbt.

En plasma skärare kan gå genom 40mm metall.

Tyvärr går det bara att skära genom material som leder ström eftersom laddningen av gasen måste fungera.

Exempel

Med hjälp av plasmaskärning kan man till exempel skära ut delar till bilar eller andra starkare maskiner. Det fungerar ungefär som laser eller vattenskärning så det kan användas till ungefär samma saker som det.

2 Comments

  1. Gustav Soderbom says:

    ( ͡°╭͜ʖ╮͡° )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.