Modern och smart bostad

maj 22nd, 2019 | by Axel Forsberg
Modern och smart bostad
Elevprojekt
0

Design av modernt/smart hus

Jag har nu under 9 veckor jobbat med mitt slutprojekt i Digitalt skapande 2, under projektet valde jag att arbeta med att ännu designa och modellera ett smart modernt hus med Adobe Investors alla verktyg. Jag valde att konstruera huset med visuella verktyg i lämpligt format då jag själv tycker det är riktigt roligt och intressant med utvecklingen av nya bostäder. Från början hade jag en ide och utgick från ett motiv och inspirations material för att få en bra grund och en stabil början. Men eftersom jag inte gillar att gå efter mallen så använde jag min kreativa sida och utgick utifrån vad jag själv tyckte skulle passa och se bra ut. Det som är speciellt med detta hus är att det är ganska litet med rymligt, samt att det ska innehålla massor av smarta lösningar som förstärker hushållet. Jag hann inte klart med baksidan av huset med jag tycker resultatet vart bra ändå.

Skapandeprocess

Planering

Som sagt så fick jag en idé att modellera och designa ett smart modernare hus för dagens 2019. Jag utgick ifrån denna bild främst från framsidan då huset såg väldigt mysigt och stilrent ut. Huset är ett minimalistiskt hus vilket menas med att arkitekten bakom huset har befriats från subjektiva uttryck och använt sig av så begränsade uttrycksmedel som möjligt. Minimalismen har blivit ganska populär genom åren som en designfilosofi och ett sätt att leva på. Minimalistisk arkitektur handlar om att uppnå bättre design genom enkelhet – en enkel form, rymlighet, materialitet, detalj och färg. Minimalistisk design visar också återhållsamhet, noggrannhet och redigering av utrymmen för att komma till en klarhet. Huset innehåller även massor av smarta lösningar till vardagen för att få ett effektivare hushåll vilket jag kommer att redovisa om senare.

Smart hem

Ett smart hem har många smarta och tekniska lösningar, huset jag har designat är ett perfekt hus för dessa smarta lösningar som gör hemmet mer rymligt, man får ett bättre hushåll och en underlättning för vardagen. Trots de uppenbara livsstilsfördelarna som ges vid anslutning av teknik i hemmet, vill ingen ha ett hem omringat med skärmar, hallar som är fulla med strömbrytare eller ett överskott av fjärrkontroller som befinner sig i varje rum. Man vill kunna hålla det enkelt och stilrent.

TV-apparater tenderar att spela en stor roll i vardagsrummet, men utan tvekan skulle många husägare föredra att hålla sina skärmar gömda när de inte kommer till användning. Detta kan uppnås enkelt genom ett motoriserat system som gör det möjligt för en bildskärm att dra sig tillbaka till golvet eller väggen så att du kan utnyttja ditt utrymme helt utan att ha en kvarstående blank yta som dominerar hälften av rummet vilket jag anses vara väldigt smidigt.

Det är inte bara skärmar och högtalare som dra nytta av denna typ av behandlings system. Draperi kan undvikas i försänkta maskiner för att tillåta mer naturligt ljus att lysa in under dagarna i dem olika rummen, medan apparater som Blu-ray-spelare och spelkonsoler för äkta minimalister kan anpassas till dolda system, komplett med osynliga laddningsmekanismer som tillåter att DVD-skivor sätts in eller utmatas automatiskt.

Det finns även flera medel för klimatkontroller som kan vara önskvärt i hela huset, från radiatorer och golvvärme till luftkonditionering och ventilationsenheter. Genom att integrera dessa i ett enhetligt hemgränssnitt kan du eliminera mycket av den stora röran. Detta ger dig också ett effektivare sätt att hantera din fastighets interna klimat, eftersom allt kan hanteras från ett centralt hub med hjälp av till exempel en touchskärm. Denna förvaltningsmetod ger också ett effektivare sätt att optimera energianvändningen och bör ses som en kritisk del av en bostad som syftar till att effektivt utnyttja passiv uppvärmning och teknik.Genomförande

Det första jag började med var att mäta ut en yta att bygga huset på, därefter så började jag konstruera huset utifrån framsidan av bilden för att få en stabil start. Därefter hade jag en bra och vettig grund att fortsätta på, så efter det fortsatte jag bara i samma spår att konstruera och designa husets dolda vinklar utifrån egen kreativitet. Jag ville fortsätta med temat av huset och konstruerade liknande delar för att passa in så bra som möjligt. När man ser en bild framifrån så brukar man oftast bilda sin egen uppfattning om hur bilden ser ut från alla vinklar. Så jag fick en sådan bild och fortsatte i det spåret som jag själv hade visualiserat hur huset skulle se ut från dem olika sidorna, därför blev huset ganska avlångt. Det jag mest utgick ifrån var att huset skulle se så minimalistiskt ut som möjligt med många olika former men även stilrent och väl konstruerat. Huset har en övervåning, en upphöjning med en liten trappa och även ett garage vid marknivån.

Huset under processen av det digitala skapandet:

Såhär såg huset ut när det började ta form, jag hade en färdig framsida och började designa och bygga husets två sidor. Denna bild visar hur mitt projekt såg ut halvvägs in i allt men utvecklades därefter snabbt. Tyvärr så hade jag inte tillräckligt med tid att slutföra baksidan av huset, därav hur resultatet ser ut.

Såhär ser mitt arbete ut nu när det är helt klart:

Eftersom detta är en konstruktion och design så är det ingen färdig produkt utan mer en skiss på hur ett modernt minimalistiskt hus skulle kunna se ut. Därför finns det inga små detaljer eller fönster utan mera en stor grund för byggnadens utseende. Utseendet är väldigt stilrent och nytänkande som dagens samhälle utgår ifrån, det är även unikt och har en egen karisma. Generellt har jag bara använt sketch i Inventor CAD där jag har skapat flera delar för att bygga och konstruera byggnaden. Så huset består för det mesta av ut pressade rektanglar och former. Det har inte varit speciellt svårt att konstruera formerna för huset men de som har varit jobbigt där emot är alla mått på delarna och att det blev så många olika delar, sen har jag även använt en passande färgkombination för huset. 

Några visuella bilder av husets alla vinklar:

Resultat

Jag tyckte resultatet vart riktigt bra, de var svårt att veta hur man ville att huset skulle se ut från start men ju mer man byggde och designade delar till huset kom man plötsligt upp med fler nya idéer och man fick en klarare bild på hur man ville att huset skulle se ut i slutändan. Så den färdiga skissen blev bra och jag blev riktigt nöjd, men som sagt så går det alltid att förbättra. Man skulle kunna smita in lite mer små detaljer för att lyfta byggnadens utstrålning, men samtidigt får man tänka på att huset är minimalistiskt. Sen skulle man kunnat göra klart husets, som jag inte riktigt hann att göra klart på grund av olika anledningar. Huset är än så länge en miniatyr av ett framtida projekt idé för en minimalistisk modernare bostad. Därför är måtten förminskade och huset är inte i verklig skala, där emot på bild skulle man kunna antyda hur byggnaden skulle se ut i verklig storlek.

Digitala verktyg

Det digitala verktyget jag har använt mig utav är Adobe Inventor som är ett som är ett 3D-dimensinellt designprogram eller rättare sagt CAD-program för solidmodellering. Inventor produceras av företaget Autodesk. Till skillnad från klassiska CAD-program som till exempel AutoCAD så använder Inventor mer avancerade parametriska modelleringstekniker och andra verktyg som är smidiga vid användning. Det är i Inventor som jag har designat hela huset, modellerat alla delar och konstruerat allt från topp till botten precis utifrån bilderna.

Sen har jag även lagt till Material och färger på husets viktigaste delar för att framföra husets karaktär ännu mer. Materialen är Diamond Plate – Dark Grey till dem mörka delarna på huset, Cool White till dem ljusa delarna på huset, Walnut till marken utanför huset, Driftwood till golvet av huset, Anodized – Black till fönstrets ramar och sist 4in Square – Mosaic Beige till stenväggen med det runda fönstret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.