Så fungerar vindkraftverk

maj 21st, 2019 | by Svante Eklöf

Vindturbiner omvandlar vind till el. De placeras oftast i grupper, så kallade vindkraftparker, på land eller till havs. Vinden driver rotorbladen och nav. Det får axeln att reagera som är kopplad till en generator som sitter i tornet. Det finns en växellåda som ändrar hastigheten på bladen som passar generatorn. Bladen är gjorda av mycket stark glasfiberarmerad plast och ibland kolfibrer. en vindkraftpark kan bestå av hundratals vindturbiner. Turbinerna kräver en vindstyrka på mist 3,4 m/s vid 4 m/s aktiveras de automatiskt. Full styrka är vid 12-14 m/s. turbinerna stängs av vid 25 m/s för säkerhetsskäl. För att hitta ett lönsamt område för en vindpark görs det olika tester.

Källa

https://corporate.vattenfall.se/om-energi/el-och-varmeproduktion/vindkraft/sa-fungerar-vindkraft/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.