Vindkraftverkets olika delar och för och nackdelar med växellåda.

maj 21st, 2019 | by Svante Eklöf

Vindkraftverket består av fyra stora delar, fundament, torn, maskinhus och rotor. Fundamentet är ligger under marken för att vindkraftverket ska stå säkert. Tornet gör höjden. På tornet sitter maskinhuset, där genereras elen. Framför maskinhuset sitter rotorn som nästan alltid består av 3 blad. Rotordiametern är storleken på svepytan. Svepytan är arean där rotorbladen fångar vindkraften. Det finns två grupper av vindkraftverk (mekanisksätt) de med växellåda och de utan. De utan växellåda kallas för direktdrivna verk. Fördelen med att inte ha någon växellåda är att kostnaden för växellådan och reparationskostnaden försvinner. En till fördel är att förlusterna i energiomvandlingen minskar. Men kostnaderna kommer öka för kraftelektronikutrustning som sitter i maskinhuset. En till nackdel är att man behöver en större generator. Ett vindkraftverk har en livslängd på åtminstone 25 år.

Källa

https://www.vgregion.se/regional-utveckling/verksamhetsomraden/miljo/power-vast/fakta-om-vindkraft/energi–teknik/hur-ett-vindkraftverk-ar-byggt/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.