Vapen utveckling inom 3D-Utskrivning

december 19th, 2018 | by Lucas Lundberg
Vapen utveckling inom 3D-Utskrivning
3D-skrivarteknik
0

Tillgänglighet

Med hjälp utav ínternet så går det att få tag på ritningar och 3d-filer till vapen. Ett exempel på det är vapnet “the liberator” som man enbart kan skjuta en gång innan den går sönder. Man 3d-printar alla delar till vapnet och sedan så sätter man ihop det del för del, precis som man gör med ett vanligt vapen (varav att det inte är gjort av plast). Dock så kan man inte få tillgång till dem filer som behövs för att kunna 3d-printa ett vapen lagligt för tillfället, utan man hittar istället dessa filer olagligt på darknet.


Här ser man dem olika delar man måste printa ut till vapnet ”The liberator”.

Material

Man kan använda många olika material, men det 3d-printade vapen jag har sett har varit gjort utav ABS-plast (The Liberator), men man kan även använda sig utav PLS-plast. Om man hade använt sig av andra material till att göra vapnet så hade man behövt värma upp materialet mycket mer än vad man behöver med plasten då det har en högre smältpunkt. Vi har fått höra på att det kommer kosta runt 60 kronor att 3d-printa ”The Liberator”, vilket är jättebilligt i jämförelse med vad det kostar att skapa vanliga vapen.

Vapen som ej är tillförlitliga och modifikationer

 Just nu så bör vi inte vara så oroliga över 3d-printade vapen då dem inte är något man kan förlita sig på, anledningen till det är för att ABS-plasten och PLS-plasten klarar helt enkelt inte av trycket så bra när ett vapen avfyras. Det som kan hända är att ABS-plasten kan explodera och möjligtvis skada den som skjuter, och PLS-plasten kommer att mest troligen böja sig eller vanställas. Om man börjar tänka på hur mycket ett vapen på darknet kostar så kostar det runt 11 100kr medans man kan få tag på CAD filer till att 3d-printa vapen för 110kr(ungefärligt pris). Det kan alltså bli ett hot för framtiden när det blir billigare att 3d-printa metall. Man bör dock vara orolig för dem modifikationer man kan skapa med 3d-printing, som man sedan kan sätta på sitt vanliga vapen. Det finns flera anledningar till att man hade velat göra modifikationer till sina vapen,men det jag tror som är farligt med att låta vem som helst printa ut sina modifikationer är att man göra ett halvautomatiskt vapen till ett helt automatiskt vapen. Man gör det för att kunna skapa ännu mer skada snabbare, och är ofta sånt som folk gör när dom går ut och dödar många människor.

Ospårbara vapen

Det finns ganska mycket som kan gå fel med att vem som helst har tillgång till att skapa vapen. Om man känner till något om vapen så vet man att vapen har serienummer och att 3d-printade vapen inte har det, då kan man alltså inte spåra vapnet och då blir vapnet en så kallad ”Ghost Gun”. Det gör så att många kriminella hade valt att skaffa 3d-printade vapen istället för vanliga olagliga vapen. I framtiden så kommer förmodligen teknikerna utvecklas och möjligtvis få ner priset på att skapa vapen gjorda av metall av 3d-printing, vilket i sin tur hade gjort så att man hade kunnat använda sitt vapen mer än en gång.

3D-Utskrivnings teknik

Man kan använda sig av flera program för att 3d-printa föremål, varav Cura är det mest vanliga program man använder ifall man ska exportera föremål. Men när det väl kommer till att 3d-printa vapnet så kan man använda sig utav en speciell 3d-printare ”Ghost Gunner” den skapades utav samma person som skapade ”The Liberator”. I början så kunde man enbart använda ”Ghost Gunner” till att skapa vissa delar till vapen som tillexempel AR-15. Men går nu att användas till att skapa hela vapen.

Vapen 3d-printare aka “Ghost Gunner”

Källor

3D-Printed Guns Are Only the Tip of the DIY Iceberg

https://all3dp.com/3d-printed-gun-firearm-weapon-parts/#Fear3DGuns

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.