CNC-styrd tillverkning

december 19th, 2018 | by Marcus Andersson
CNC-styrd tillverkning
3D-skrivarteknik
0

Cnc-styrd tillverkning

Allmänt om 3d-tillverkning

Additiv tillverkning som oftast kallas för 3d-tillverkning är en rad tillverkningsmetoder som framställer ett objekt eller komponent genom att lägga varje konsekutiv skiva av modellen ovanpå den föregående tills den är fulländad. Genom denna teknik så kan man framställa komplexa komponenter som i många fall inte kunnat tillverkas med traditionella tillverkningsmetoder.

Vid konventionell subtraktiv tillverkning så framtar man komponenter utifrån ett fast material, exempelvis en metallplåt, där man alltså måste ha ett material från början som man sedan ”skär” ut de önskade komponenterna ifrån. Detta skiljer sig mycket från additiv tillverkning som börjar med inget och bygger upp delen lager för lager till delen är komplett.

Med den additiva tillverkningen kommer det många fördelar, även fast det troligen aldrig kommer fullt ut ersätta de konventionella tillverkningsmetoderna. Det blir mycket billigare att tillverka komplexa komponenter med denna teknik då man inte är i behov av specialverktyg och då försvinner en stor omkostnad. En annan fördel med tillverkningsmetoden är att man kan tillverka 30 stycken olika delar för kostnaden av 30 lika delar, som till skillnad från konventionell tillverkning där det skulle kosta mer att tillverka 30 olika delar jämfört med 30 lika delar. Detta är bra för då kan man skräddarsy produkter åt sina kunder så de passar för alla människor. Entreprenörer, konstruktörer med flera kan via additiv tillverkning enkelt få sina produkter ut på marknaden utan att behöva investera stora mängder kapital som det annars skulle behöva göra vid konventionell tillverkning.

 

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Friformsframst%C3%A4llning

http://www.design.lth.se/om-institutionen/forskningslaboratorier/3dprintlab/additivtillverkning/

 

3d- tillverkning i rymden

3d-tillverkningen har inte bara växt i popularitet är på Jorden utan även i rymden har 3d-tillverkningen kommit igång. I mitten av september år 2014 så skickades ett rymdskepp ut till rymden för att leverera varor till den internationella rymdstationen ISS. Ombord på rymdskeppet fanns även en 3d-skrivare som ska kunna tillverka föremål i rymden.

Dessa 3d-skrivare fungerar ungefär som vanliga 3d-skrivare här på Jorden, företaget Made In Space har tagit fram 3D-skrivare som är anpassade för just det här syftet, tillverkning i rymden. Dessa speciella 3D-skrivare öppnar många nya dörrar. Man kan då skicka exempelvis en CAD-ritning till ISS som då enkelt kan producera produkten via 3d-skrivaren ombord på rymdstationen. NASA räknar med att det bara tar 15 minuter till en timma att skicka en ritning till ISS. Om till exempel ett verktyg på rymdstationen skulle gå sönder så kan man bara skriva ut ett nytt verktyg istället för att behöva vänta på ett rymdskepp för att leverera ett nytt verktyg.

Denna teknik gör det också möjlig att bland annat konstruera hus på andra planeter utan assisterande människor på plats. Man kan alltså skicka iväg 3D-skrivare till Mars som bygger upp bostäder till oss människor innan vi ens satt en fot på den planeten.

 

Hur tekniken fungerar

Som tidigare nämnt så fungerar Additiv tillverkning genom att lägga varje konsekutiv skiva av modellen ovanpå den föregående tills objektet är fulländad. De material som ofta används vid additiv tillverkning är plast då det är billigt och tillverkningsprocessen går relativt snabbt.

 

De material som används vid additiv tillverkning

Som jag skrev i föregående fråga så används oftast olika typer av plast för att framställa önskat objekt i en 3d-skrivare. Men det finns även grövre och större 3d-skrivare som klarar av att skriva ut i de flesta ”lösa” material exempelvis cement och olika metaller som är ner smälta så att skrivaren kan fördela ut den massan och skapa objekt. Det material man använder sig av i dagsläget i rymden är bioplast då det är miljövänligt och inte är någon risk för rymdstationspersonalens hälsa ombord.

 

Styrkor och svagheter med additiv tillverkning

Som jag skrev i första stycket av texten så finns det många fördelar med additiv tillverkning jämfört med konventionell tillverkning. Det är billigt och det går att framställa komplexa komponenter som annars skulle bli mycket dyrt att producera via konventionell tillverkning. En svaghet som den additiva tillverkningen har är att den inte kan massproducera lika danna objekt lika effektivt som traditionell tillverkning.

 

Lämpliga mjukvaror

Det finns många olika program som funkar mycket bra att rita ett objekt i för att sedan skriva ut genom en 3d-skrivare. Ett exempel är CAD där man kan rita mycket kompenserade delar som sedan kan skrivas ut, ett annat program som fungerar bra är Inventor som är likt CAD programmet där man också kan rita olika objekt.

 

Vad kan man skapa med denna teknik

Man kan göra det mesta med den additiva tillverkningen. Men inom rymden så kommer man nog mest att producera verktyg och reservdelar men i framtiden då 3d-skrivarna blir mer avancerade så kommer man att kunna framställa mat med mer vilket underlättar mycket för personalen uppe i rymden. Med denna teknik man, som tidigare nämnt, också producera bostäder på andra planeter vilket underlättar mycket för de människor som i framtiden kommer att resa till andra planeter.

 

Vidare utveckling av tekniken

Forskare, uppfinnare, entreprenörer med fler håller varje dag på med att försöka utveckla 3d-skrivarna så att man i framtiden kan framställa livsmedel som mat men även mänskliga organ som sedan skulle kunna användas inom sjukvården.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.