breaking news

3D Printade Vapen

december 19th, 2018 | by Anton Larsson
3D Printade Vapen
CNC-teknik
0

Vad är 3d Printing inom Vapen?

Den 25 mars 2013 så gjorde Cody Wilson en video på Youtube där han höll i ett hemmagjort plastvapen som han hade 3D printat hemma i garaget. Detta var början för dagens 3D Printing av just vapen. Han lade sedan ut ritningarna till olika vapendesigns och främst han första vapendesign som han kallade ”the liberator” på hans egen sida. Detta blev en väldigt stor sak direkt och främst för staten som då efter bara några dagar tvingade honom att radera ritningarna. Men de som kommer ut på internet stannar alltid på internet. Detta ledde sedan till att folk runt om i världen började att printa vapen. Det var så pass lätt att skapa vapen så det ända man behövde var en 3D printer, materialet och ammunition.

För att först och främst göra vapnet så behövs ett av de materialen som jag har skrivit nedan och sedan ammunition till vapnet som du ska bygga. Man börjar genom att ta metallpulver i 3d printern som smälter ner detta. Den gör sedan ett mönster på en 2d sketch och den bygger efter det upp den i en 3d figur. Man bygger just vapen i flera olika delar bortsätt ifrån ammunitionen som du är tvungen att köpa på egen hand.

Material

Material som används vid skapning av 3d vapen är bland annat verktygsstål, titan, aluminium och rostfritt stål. Man köper alla dessa material i pulverform för att de sedan ska smältas. Det finns också fall som i det första vapnet the liberator då vapnen var gjorda av plast.

Styrkor och svagheter?

När det gäller styrkor och svagheter med 3D Printing av vapen så finns det båda starka negativa och positiva tankar om området. De negativa sakerna är såklart självklara. Att kunna tillverkar vapen som en privatperson hemma i garaget ska inte vara lagligt, möjligheten det finns för personer att skapa krig då är för stor. Å andra sidan så är det väldigt låg kvalité på vapnen och det är inte ens säkert att 3d printade vapen fungerar. Om de nu fungerar så fungerar dem ungefär bara ett magasin, men ett magasin med 30 kulor kan göra skada på 30 personer eller till och med döda 30 personer. En till negativ sak med 3d Printing av vapen är att det är väldigt dyrt, fört och främst för att få tag i en vapen 3d print kostar det runt 10,000kr. Efter det den krångliga biten för att köpa och få tag i ritningar. Ett sätt som detta faktiskt skulle kunna hjälpa till i främst USA där det är lagligt med vapen är att man kunde ha ett vapen hemma som självförsvar som enbart kan skjuta max 1-2 Magazine, alltså skulle man inte kunna göra för stor skada. Men det kan man egentligen bara gå och köpa så.

Lämpliga mjukvaror? (exportformat) 

Vapnen är tryckt från en specifik plast eller metall lämplig för 3D-skrivare, den innehåller en metallhammare, eftersom plasten/metallen inte är robust nog för att passa för rollen. Hammaren skulle vara tillverkad av vanlig nagel. Den mest vanliga och första 3d vapen är Liberator vilket är en singelskottpistol. Pistolen är i första hand gjorda av plast och är kapable att skjuta standardpistolrundor. Den enda metallen på pistolen är skjutstiftet och kulan, med ett avfyrningsstift som är gjort av en spik.

 

 Vad kan man göra? (enligt det område du valt) 

3D-skrivare funkar genom att smälta råmaterial som plast eller metaller vid hög värme och lägger sedan lager av materialet på varandra i ett specifikt mönster bestämd av mjukvara. Detta är också känt som tillsatsproduktion, och det används för att producera enkla föremål som leksaker, medicinska implantat och jetmunstycken.

Det finns några typer av vapen som kan tillverkas av en 3-D-skrivare nu, men ingen av dem är tillförlitliga och har inte nått möjligheten att skriva ut ett vapen som funkar fullständigt skrivs i bitar genom en 3-D-skrivare, och användaren monterar sedan pistolen själv.

 

Vilken utveckling av tekniken kan du se? 

3D-tryckvapen kommer att bli nästa stora förändring i globala rättssystem, kommer det att orsaka en global kris som leder till att förbjuda 3D-utskrift? Det är inte långtgående möjligheter, eftersom många länder redan har strikta vapenregler på grund av många olika faktorer, om någon kan tillverka en pistol i privat för sitt eget hemanvändning så kan det orsaka konflikter och frågan är då hur skulle dessa regeringar kunna reglera sina medborgare. 3D-skjutvapen är ett framstående hot för framtiden för 3D-utskrift, men det finns inga tekniska framsteg utan biverkningar, den industriella revolutionen förstörde kulturer och miljöer runt om i världen, men den industriella ekonomin gav en bättre, starkare, och snabbare växande ekonomi skapar det också fler jobb som ledde till teknisk utveckling, bättre bostadsstandard, mat, utbildning etc. 3D-tryckteknik ger också fördelar som överstiger dess nackdel, och jag tror att dessa fördelar utvägar nackdelarna.

Även om det nuvarande läget för 3D-utskrift inte nödvändigtvis tillåter produktionen av vapen med högkvalitet att tillverkas hemma, detta kan dock förändras i framtiden, eftersom metall 3D-utskrift blir mer överkomligt och tillgängligt, kan potentialen att skapa bättre vapen växa enormt. En annan giltig rädsla är att 3D-utskrift kan leda till billiga skjutvapenfabriker för brottslingar. Men att tillverka en 3D tryckt vapen i metall skulle kosta tusentals dollar, vilket gör det mer praktiskt för brottslingar att inte välja denna metod att få tillgång till vapen.

 

 

Källor  

https://www.aniwaa.com/3d-printed-guns/

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberator_(gun)

https://www.theguardian.com/us-news/2018/jul/31/3d-printed-guns-danger-problems-plastic

https://metro.co.uk/2018/08/01/3d-printed-gun-work-terrifying-7784778/

https://3dp.se/2018/08/11/3d-utskrivna-vapen-ett-verkligt-hot/

https://all3dp.com/3d-printed-gun-firearm-weapon-parts/#Conclusion

http://www.lasertech.se/se/3d-printing

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.