breaking news

3d printade hus

december 19th, 2018 | by Filip Runo
3d printade hus
CNC-teknik
0

Vad är 3d-tillverkning?

Det är, beroende på vilket material, ett billigt sätt att producera delar till antingen en större produkt, reservdelar eller till och med själva produkten. Det tillåter privatpersoner såväl som företag att skriva ut sina virtuella modeller till verkligheten.

Hur fungerar tekniken?

3d skrivare har tagit världen med storm under de senaste åren. Men vad är det och hur fungerar det egentligen?

Det beror på vilket material man skriver ut i. Om man börjar med till exempel den vanligaste varianten och den som de flesta tänker på när de hör 3d skrivare, så är det plast. Det går att skriva ut i en rad av olika material som till exempel ABS, som är den vanligaste, PLA, som inte är skadligt för naturen och löser upp i kontakt med vatten, ASA och PET. (P., 2018)

Det är en plast tråd (se bilden till höger) som matas in till en dosa där den sedan smälts av hög värme (75o-260o beroende på material) och sedan läggs ut lagervis av 3d skrivaren. Den stelnar sedan vilket tillåter skrivaren att göra ett nytt lager väldigt snabbt, utan att man behöver vänta. Skrivaren gör då lager efter lager till den är färdig. (Källa)

Att skriva ut med stål är väldigt olikt att skriva ut med plast och betong. Det man gör när man skriver ut metall är att man har en arm av ett

3d skrivning av metall under processen (Källa)

slag som drar ut tunt lager med metall-pulver över arbetsytan. En laser tar sedan och bränner ihop det så det får en fast form, sedan drar armen ut ett nytt tunt lager med metall och processen repeteras om igen fram till att hela modellen är färdig. I bilden till vänster visas det medan lasern är igång hur det ser ut att tillverka metall 3d modeller. (Praxair, 2018)

Att skriva ut med betong är en helt annan sak, det är nästan precis som att skriva ut med plast i en ”vanlig” 3d-skrivare, fast oftast på en mycket större skala. Det är dock fortfarande något som utvecklas. I den första bilden visas det första kommersiella hus som blir byggt med hjälp av 3d skrivning. Det vita runtomkring är ett stort tält för att skydda från regn och blåst.

Material

Eftersom att det finns en så stor del av tillverkningen som kan bli/är 3d-skrivet så är det väldigt många material som används. Det går att skriva ut i metall och betong, som det står mer om längre ner, så väl som trä, plast och mycket mer. Det går att använda många olika material för att skriva ut en del, det måste t.ex. inte vara metall för en skruv, även då det ofta är bättre med metall. (Källa)

För- och nackdelar

Det finns många fördelar att använda sig av CNC i produktionen. Det första är att man väldigt snabbt kan byta design när man i traditionell tillverkning skulle ha behövt göra nya gjutformar, ändra om maskiner och mycket mer för att kunna ändra vad man producerade. Det är dock långsammare än att göra delarna på traditionella vis.

Lämpliga mjukvaror? (exportformat)

För att kunna skriva ut modeller krävs dock mjukvaror. Som tur är finns det en rad olika mjukvaror att använda när man ska göra 3d modeller, men den som kanske är bäst anpassad för att göra 3d skrivna modeller är 3ds max, medan om man vill använda sig av laser skärare, datorstyrda delar som böjer t.ex. metall och liknande så är det Inventor som är bäst (mellan Inventor och 3ds max).

Vad kan man göra? (enligt det område du valt)

Man kan göra det allra mesta med 3d skrivning, det är möjligt att göra allt ifrån skruvar till ett hus. Det finns så otroligt hög potential för 3d skrivning, vilket även utnyttjas. Som det står tidigare i texten så är det möjligt att skriva ut leksaker, delar till större produkter, hus, flygplansdelar och mycket mer. Nästan man kan tänka sig går att göra.

Vilken utveckling av tekniken kan du se?

Det ser ljust ut för 3d industrin, då det ständigt kommer nya uppdateringar och liknande till både mjukvaran, materialen och skrivarna i sig. Det verkar som att det kommer bli en större del av de flesta industrier. Den kommer att vara en större del inom skolan och gymnasiet, vilket kommer leda till bättre möjligheter för 3d teknik i sin helhet eftersom att fler personer då känner till och kan tekniken (källa).

 

Källa för bild hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.