breaking news

3d-printing inom vapenindustrin

december 14th, 2018 | by Casper Karlsson
3d-printing inom vapenindustrin
CNC-teknik
0

 

Vad är 3d tillverkning inom vapen?

Man tillverkar delar till vapen i plast och metall. Man kan till exempel 3d printa reservdelar till vapnen om dem går sönder eller behöver byta ut en del för att den är sliten.

Hur fungerar tekniken?

Man ritar de olika delarna i vissa program där man gör dem i de mått som man behöver. Därefter så gör man delarna till lämpliga filer som 3d printern känner igen som den sedan skriver ut. Exempel på format som 3d skrivaren känner igen är OBJ och STL.

Skrivaren läger ut massor lager på en platta som går i en y-axel så den rör sig fram och tillbaka där den bygger upp delen du ska bygga. Men själva delen som printar ut delarna går i en x-axel. Den rör sig upp och ner på en z-axel som går upp och ner

Vilka material används?

Materialen som används är mestadels plast, men det finns också 3d skrivare som kan skriva ut i metaller, glas och till ätbara material som socker och choklad. Vid 3d Printing av vapen så används plast och metall mest.

Styrkor och svagheter?

Styrkor med 3d Printing av vapen är att om dem behöver fixa en del på vapnen så behöver man inte vänta på leverans från hemlandet om man är ute i t.ex. krig. Man kan istället ha med sig skrivare och skriva ut delen man behöver i det landet man har basen i. Man kan alltså 3d printa reservdelar till vapnen direkt.

En svaghet med 3d skrivning är att det tar väldigt mycket energi att tillverka det du vill ha. 3d skrivning är också inte särskilt snabba heller. Det tar också väldigt långt tid att från fram den grejen du vill tillverka.

Vem som helst kan dock 3d printa ut vapen hemma om dem har grejerna till det. Detta är dock inte olagligt att ha delar till vapnen hemma. Det blir dock ett brott om man sätter ihop delarna. Det blir det ett vapenbrott.

Lämpliga mjukvaror?

Lämpliga mjukvaror för 3d Printing är t.ex. AutoCAD från Autodesk och Solidworks. Dessa program är dock väldigt dyra och det finns billigare, men också gratis program som går att använda.

 

Vad kan man göra?

Man kan i princip göra vad som helst. Man kan t.ex. göra produktprototyper, arkitektoniska modeller och personligt anpassade hjälpmedel. Så länge du har det du behöver för att 3d printa och en tillräckligt stor printer till saken du ska skriva ut så kan du skriva ut vad som helst.

Vilken utveckling av tekniken kan du se?

Jag ser att man kan komma riktigt lång på 3d Printing och det kommer utvecklas väldigt mycket. Jag tro att man till slut kommer kunna 3d printa delar till olika fordon eller t.ex. en hel motor till en bil. Med dagens teknik och i den fart som forskningen går framåt så kommer det inte alls ta lång tid innan dess. Det ett lag i USA som hade jobbat i ett år för att skriva ut ett vapen. Vapnet fungerade och 15 av 16 delar var i ABS-plast. Redan här kan vi se att det inte kommer ta lång tid innan vi snart kan 3d printa nästa vad som helst.

 

Källor:

https://3dinsider.com/3d-printing-disadvantages/

https://www.youtube.com/watch?v=wnqlBrvl8iA

http://ss.whiteclouds.com/3dpedia-index/file-types-used-3d-printing

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.