3d-printing och rymden

december 14th, 2018 | by Andreas Malmsjö
3d-printing och rymden
CNC-teknik
0

Innebörden av 3d-tillverkning för rymdprojekt

Inom rymdvetenskap och dess teknik är 3d-tillverkning ett stort lyft för rymdtekniken. Med hjälp av CNC-styrd tillverkning skulle man kunna ha ”fabriker” som skär ut det man behöver för att bygga upp en rymdbas på t.ex. månen eller i framtiden mars.

Hur tekniken fungerar

Hur kommer detta att gå till? Jo, om man har stora fabriker som fungerar som 3d-skrivare så kommer man kunna tillverka t.ex. väggar, tak och andra delar som behövs för en rymdbas.  Man skär i det material man kommer behöva för att just bygga t.ex. en vägg. För att detta ska fungera så måste man designa allt i datorprogram så att det sedan kan exporteras ut till 3d-skrivaren.

Vilka material som ska användas

Till detta behövs en del olika materiel. Eftersom att det är meningen att CNC-styrd tillverkning ska bygga upp stora stationer ute i rymden så behövs mycket material.  Det behövs bland annat stora mängder stål, det kommer också att behövas andra typer av material som gör så att en rymdstation fungerar. Material som kan användas i rymden helt enkelt.

Styrkor och svagheter

Det finns självklart för och-nackdelar med denna typ av teknik. Fördelen är att vi från månen skulle kunna utgå till uppdrag ännu längre bort än om vi startar här från jorden. Det skulle leda till en bredare uppfattning av rymden. Vi skulle också kunna sätta upp ett flertal teleskop på månen eller i framtiden mars. Dock skulle det krävas mycket pengar att skapa så stora 3d-skrivare och dessutom förflytta de till t.ex. månen. Man skulle dock fortfarande behöva flytta material till dessa ställen men den stora proceduren att skapa en rymdbas skulle underlätta om man skulle bygga de på dem ställen som de ska stå på.

Mjukvaror som kan användas

Det finns många olika mjukvaror som kan användas till 3d-skrivning. Bl.a. 3D Slash, TinkerCAD, FreeCAD, SketchUP och väldigt många fler. Det som skulle kunna användas till detta projekt är Inventor eller 3ds Max. Detta är program som kan modellera både stora som små saker och därför blir det användbart i detta projekt. Små saker för att göra gångjärn till dörrar och lås inuti rymdstationen och stora saker för att göra t.ex. en vägg till rymdstationen.

Vad man kan göra

Om man skulle utföra detta projekt och faktiskt börja tillverka dessa stora 3d-skrivare och flytta dem till månen, skulle forskningen gå väldigt mycket framåt. Just för att man nu har ett annat utgångsläge än jorden. Det skulle leda till upptäckter och sådant, på grund av detta kommer man också generera mycket pengar på dessa upptäckter vilket skulle göra att projektet skulle gå runt.

Utveckling av detta område

Om man utför detta så kan man se en skarp utveckling av rymdvetenskap. Detta kommer att leda till att vi kommer att kunna ta oss längre ut i rymden och utforska ännu mer. Vi kan även använda oss av denna teknik här på jorden om vi känner att det är smidigast. På detta sätt kommer utforskning av olika himlakroppar tas till en helt ny nivå och göra den mer effektiv.

Källor

https://blog.tinkercad.com/materialsguide/

https://3dprinting.com/software/

https://en.wikipedia.org/wiki/Applications_of_3D_printing

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.