3D-tillverkning av vapen

december 19th, 2018 | by Elve Johansson
3D-tillverkning av vapen
3D-skrivarteknik
0
 1. Vad är 3D-tillverkning? (Enligt det område du har valt)
  3D-tillverkning är något som egentligen funnits sedan 80-talet men det har inte uppmärksammats förrns på senare år. Anledningen till det är att inte varit så ”mainstream” förrns nu är för att det var patent på det tills 2009, då blev tekniken tillgänglig till alla. Anledningen till att man har börjat 3D-printa vapen istället för att göra de på vanligt sätt är dels för att det är billigare, eftersom att det görs i plast och för att göra det mer lättillgängligt för allmänheten.
 2. Hur fungerar tekniken?
  Man börjar med att göra en 3D-modell i något program som stödjer 3D-tillverkning ex. Inventor Pro. Efter det skickar man instruktionerna till en 3D-skrivare som sen börjar skriva ut det föremålet du gjort. Oftast används tekniken lager-på-lager dvs. att 3D-skrivaren börjar på ett lager och jobbar sedan uppåt och lägger lager på lager tills den har skapat en 3D-modell.6
 3. Vilka material används?
  När det gäller att göra vapen så används det nästan bara plast, men även lite metall till såna delar som inte kan tillverkas av plast. Den plasten som ses vara mest effektiv är ABS-M30 eftersom att den tål högre temperaturer än vanlig ABS-plast, dessutom är den mer slitstark och lite mer flexibel än vanlig ABS.
 4. Styrkor och svagheter?
  Att kunna 3D-tillverka vapen skulle kunna vara både en fördel och en nackdel. Det är klart att regeringar och poliser inte vill att vem som helst ska kunna massproducera vapen i källaren, men det finns vissa hinder. En bra 3D-skrivare som krävs för att kunna göra ett vapen kostar flera tiotusentals kronor att köpa, vilket dom flesta inte har råd med. Detta motverkar att det kan göras av t.ex. kriminella som inte har så mycket pengar eller personer som inte har en god ekonomi överlag. Det som är bra med 3D-tillverkade vapen men ändå dåligt är att dom inte går att spåra. Sakerna som man 3D-skriver ut har till skillnad från vanliga vapen inget som går att spåra och dom är näst intill osynliga till metalldetektorer. Detta utgör ett stort hot mot t.ex. flygplatser och andra ställen där man använder metalldetektorer.
 5. Lämpliga mjukvaror? (Exportformat)
  Man kan använda t.ex. Inventor Pro, Sketchup, FreeCAD mm. När man gjort sin 3D-modell kan man koppla in sin dator till en 3D-skrivare och skriva ut det, det är inte svårare än så.
 6. Vad kan man göra? (Enligt det området du valt)
  Olika sorters vapen, allt ifrån små pistoler till automatvapen.
 7. Vilken utveckling av tekniken kan du se?
  Jag tror att det är lite svårt att säga så här tidigt vart utvecklingen kommer att gå, men jag tror inte att alla kommer massproducera vapen i sin källare om 10 år, såklart att fler kommer kunna göra vapen men det kommer fortfarande vara rätt så dyrt så det är inte många som kommer ha råd med det.

Källor:

https://edition.cnn.com/2018/07/31/us/3d-printed-plastic-guns/index.html

https://www.stratasys.com/materials/search/abs-m30

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.