breaking news

3D byggda hus är framtiden

december 19th, 2018 | by Elin Netz
3D byggda hus är framtiden
CNC-teknik
0

3D printing av hus idag 

3D printade hus är en del av den framtida byggvärlden. Allt fler och fler länder tar in 3D metoden när det gäller husbygge och nu har det högteknologiska landet Kina kapacitet till att producera 10 hus på ett dygn. vilket innebär att man kan producera hus 1000 gånger så snabbt. men trots att metoden är ny så har ändå den första privatpersonen nu flyttat in i ett 3D printat hem.

Just nu håller även Umeå universitet på med att framställa material av återvunnet trä för att öka produktionen av 3D printade hus. Tanken med projektet är att man ska kunna omvandla trädets kolfiber tillsammans med andra biomaterial i takt med att 3D printing tekniken utvecklas. I och med detta ska man även kunna 3D printa möbler och inridning med dessa kreativ material.

 

Funktion 

Så frågan är hur 3D printade hus fungerar. Själva processen är enklare än vad man tror och det krävs väldigt lite arbeta av människor för att bygga ett hus. Roboten gör det hårdaste och längsta arbetet.

Det finns många modeller på 3D skrivare som skriver ut hus. Även olika modeller har olika sett att skriva ut på med olika fördelar. Den vanligaste modellen på 3D printer är den som använder betong.  Metoden är en lager på lager funktionen direkt av betong . Men det finns också en annan modell på 3D printer som använder polyuretan när de printar ett hus. Denna metod går ut på att skriva ut ett en form som i efterhand fylls med betong . Denna metod kan vara bättre att använda om man vill ha en sorts form då betong är flytande och inte går att skapa eventuella utskjutningar med.

3D printers 

Bildresultat för 3d printade hus

Bilden föreställer en 3D printer från apis cor

Apis cor – Är en av många 3D printer som använder betong och printar hus. Printern är flyttbar samt att konstruktionstiden är mycket kort. Med denna skrivare så går det även att dra ner på priserna kraftigt till ca  30 00kr/hus. Apis cor är ett snabbt växande företag inom 3D printade hus och har även gjort det första huset där en privatperson flyttat in.

 

 

 

https://www.sculpteo.com/blog/2018/02/14/3d-printed-house-how-additive-manufacturing-is-helping-to-build-homes/

 

Batiprint 3D 3D printer – Är en annan 3D printer som också är konstruerad till att bygga hus, men istället för att bygga direkt av betong använder sig Batiprint sig istället av ett material som skriver ut en form som sedan kan fyllas med ett det vanligaste ämnet betong. Då betong är ett flytande material kan det svårt att skapa andra former än raka former. Huset på bilden här bredvid är skapad på det här sättet med Batiprint 3D. Men detta är dock inte den rena lager på lager metoden man kanske tänker på när man tänker när ett hus är 3D printat.

 

 

 

Bildresultat för MIT Digital Construction Platform

MIT Digital Construction Platform

MIT Digital construktion plattform – Är istället en 3D printer som använder sig av naturliga material så som jord och lera. Tekniken är fortfarande inom en progression och fortfarande ganska liten. Men kan fortfarande skapa små enkla hus for folk i behov samt att den är mobil. Positivt för den är att den även går på solcellsenergi för att vara så miljövänlig som möjlig.

 

 

Miljövänliga byggmaterial 

Då 3D Printing kräver material som tål olika sorters klimat är det inte lämpligt att 3D printa ett hus i plast eftersom att materialet lätt kommer brytas ner av väder och vind. Så material som är lämpliga att användas är då exempelvis betong. Umeå försöker just nu att ta fram återvunnet material printa i, så som träspills material, rötter, sågspån och överbliven pappersmassa från pappersfabriker.

 

Bra eller dåligt?

+En stark fördel att det går snabbt att printa ett hus att kostnaderna blir väldigt små. Det är dyrare att exempelvis fixa fönster och dörrar än vad det kostar att printa ut själva stommen av huset. Då denna tekniken är ny på marknaden kan vi inte förutspå risker med det och hur länge ett 3D printat hus håller sig i väder och vind. Att kostnaderna är nästan obefintliga beror på att robotar inte behöver löner samt att det inte blir några restprodukter vilket innebär att det då också miljövänligt när man tar till vara på materialet.

–  3D printing kräver inga arbetare och kan lämnas ensamma utan uppsyn. Men detta innebär  att jobb försvinner och en nuvarande väldigt stor arbetsmarknad minskar markant om man böjar låta robot göra arbetet.

– Då de nuvarande husen är 3D printade i betong innebär det att det kommer bli ett problem att bygga höga hus. Betong även inte så säkert vid jordbävningar då det finns en ökad risk för sprickor och inrassningar vilket kan leda till dödsfall. Dessutom så är världen i stort behov av att vi bygger höga och stabila hus där många får plats då att det råder stor bostadsbrist i hela världen.

+ Men så länge det går att bygga ett hus på ett snabbt och miljövänligt sätt är det mycket effektivt. Tanken är nu även att de sak bygga upp en hel by i El Salvador med 3D printade hus till de som inte har möjligheterna att köpa ett hus för att de är för dyra.

+ Metoden är på utvecklingsstadierna vilket innebär att man inte kan dra några slutsatser om nackdelar då dessa negativa saker är något som man förbättrar hela tiden.

 

Vårt jobb 

Vi har också lite jobb som behöves göra då roboten inte kan lista ut själv vad den ska göra. Då behöver den som vill ha ett 3D printat hus gör lite förarbete, specifikt  göra en 3D modell på huset innan med korrekta mått. Denna kan göras i en mängd olika program bland annat i SketchUP, FreeCAD, TinkerCAD, inventor och många fler. Modellen  kommer att bli till en  “DNA” kod som sedan skickas till 3D printerns dator som i sin tur säger åt vad robot armen ska göra.

 

Relaterad bild

Binärkod som datorer använder sig av

Bildresultat för 3d printed house software

Modell på ett hus som skulle kunna printas med en 3D printer

 

 

 

 

 

 

 

Framtiden 

3D printade hus kommer att vara en stor del av alla hus i framtiden. Ju snabbare forskningen går desto snabbare kommer vi kommer framåt i utvecklingen med att hitta nya material och nya metoder att bygga på. De kommande husen kommer inte vara planka för planka metoden utan vi kommer kunna skriva ut hela vägar, rekordsnabbt. Detta kommer öka massproduktionen av hus och folk behöver inte längre bo på gatan.

Åter igen till Umeås universitet som har en budget på 36 miljoner kronor och en tre årsplats för att lyckas med sitt projekt om miljövänligare material. Det innebär att de har stora chanser att lyckas. Om bara tre år kommer vi kommit långt i utvecklingen av 3D byggda hus. Detta innebär att i framtiden kommer det finns många 3D printade hus speciellt med tanke på hur stor potentialen redan är idag. Till och med så att ditt nästa hus kanske är 3D printat.

Relaterad bild

Referrens:

Anders Lundberg. Här är huset som byggdes på plats av 3d-skrivare.
https://m3.idg.se/2.1022/1.677653/har-ar-huset-som-byggdes-pa-plats-av-3d-skrivare  2017-03-08 (hämtad 2018 – 12-6)

Mattias Kristiansson. Nu går det att flytta in i 3d-utskrivet hus
https://3dp.se/2017/03/16/nu-gar-det-att-flytta-in-i-3d-utskrivet-hus/ 2017 – 03 – 16 (hämtad 18 – 12- 07)

Jörgen Sundström .3D printade hus kommer skapa vacker arkitektur.
http://www.arkitekturupproret.se/2016/01/28/3d-printade-hus/  2016-01-28 (hämtad 2018-12-14)

Felix Björklund. De 3d-printar betonghus för fattiga i El Salvador
https://www.nyteknik.se/bygg/de-3d-printar-betonghus-for-fattiga-i-el-salvador-6904783  2018-03-19 (hämtad 2018-12-14)

Martin Lansard. 5 CONSTRUCTION 3D PRINTERS AVAILABLE IN 2018.
https://www.aniwaa.com/house-3d-printer-construction/ 2018-07-02 (hämtad 2018-12-17)

Franz Grieser. What software do I need for 3D printing?.
https://all3dp.com/what-software-do-i-need-for-3d-printing/  (hämtad 2018-12-14)

Digitalt trä – framtidens boende
http://sliperiet.umu.se/sv/forskning-och-innovation/paagaaende-forskning-och-projekt/plusproject/digitalt-trae-framtidens-boende/  (hämtad 2018-12-06)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.