breaking news

3d printing cloths

december 19th, 2018 | by Emil Centerstrand
3d printing cloths
CNC-teknik
0

En mjukvara man kan använda vid moddelering av kläder är marvelousdesigner mjukvaran, man designar klädesplagget i mjukvaran, för att sedan låta 3D maskinen lägga lager på lager tills det blir en sko, tröja eller nästan vad som helst som man kan ha på sig som klädsel. hur man gör kläderna är ganska simpelt, först lägger man plast i en mixer liknande maskin som gör plasten till puder, för att sedan göra pudret till något man kan ha på sig. enligt NBC news tog det 100 dagar att göra en plastklänning

Hur fungerar tekniken?

Tekniken är rätt simpel, det man behöver är en dator där man kan göra den digitala modellen därefter kopplar man cad-filen (där man gjorde digitala modellen) med 3d-maskinen där den sedan ”skriver ut” prylen genom att åka upp och ner, fram och tillbaka och bygger på massor av lager tills det blir klart. När man tänker inom klädbranschen är tekniken fortfarande alldeles för seg och dyr. Man kan på nätet redan köpa kläder som blivit tillverkade igenom

Vilka material används?

Materialen som används mest i 3d-maskinen är plast, olika metaller, glas och olika ätbara saker. Det provas nya material hela tiden och fler o fler blir användbara, tillexempel har man börjat tagit cement för att kunna printa ut hela hus. i kläder används just nu endast av plast. Image: 3-D printed dress

Nylon: är en plast som är strak och flexibel, också kallad vit plast. Plasten är även väldigt hållbar. Nylon har 1mm minimum vägg tjocklek, ungefär 10 lager av vit plast är 1 millimeter. Plasten är gjort från puder och har sammankopplade, rörliga delar.

ABS (akrylnitril-butadien-styren): är även en plast fast hårdare, som lego. ABS har många färg alternativ med en 1mm minimum lager tjocklek. Det behövs 3 lager för att få 1mm.

Rostfri metall: är väldigt hårt material gjort av att tillsätta pudret direkt och kan färga metallen som brons eller guld plätering. Ungefär 6 lager behövs för 1mm och det behövs minimum av 3mm vägg tjocklek för att det ska bli något.

Guld & silver: är vax först för att sedan bli gjutet. Det behöver vara endast 0,5mm i vägg tjocklek för det ska bli något och 10 lager behövs för 1mm.

Titan: är det starkaste materialet och det behöver en direkt metalllasersintring. Ungefär 30 lager från 3d-printaren gör 1mm.

Gips: även kallas sandsten är rigid & delicatemade från pulver. 10 lager behövs för 1mm tjocklek, det minimuma är 2mm på vägg tjockleken.

https://blog.tinkercad.com/materialsguide/

Styrkor och svagheter?

En av dom största styrkorna hos en 3d-printare är dom komplexa geometriska formerna dom kan skapa, som inte andra produktion metoder inte kan skapa. Det är dock möjligt att göra komplicerade former med andra metoder dock är det dyrare eftersom man måste använda mer verktyg och mer tid behövs (time is money) tillskillnad från 3d-printing som gör det princip grattis med komplexa figurer. Ytligare fördelar till 3d-printing är hur mycket pengar man sparar på att göra smådelar för flygplan och jets, det sparade GE 1,4 miljarder dollar i investering av 3d-priting. Den största styrkan enligt många experter inom 3d-printing är hur bra det är för naturen (globala uppvärmningen). dom flesta råvarorna är gjorda i utlandet och transporteras med skepp, fraktutsläpp står för 20% av jordens co2 utsläpp. När råvarorna har fraktats tas dom med stora lastbilar (mer co2 utsläpp) till stora lager där dom lagras och kostar hur mycket pengar som helst att ha liggandes i lagerna. Hur 3d-printing ska ta bort denna industri är hur man kan skapa den förfrågade råvaran direkt från printarna i hemlandet eller till och med i sitt egna hem.

Det negativa med 3d-printing i det nuvarande är priset och begränsningen på varor man kan använda. Det är förmodligen det ända som håller 3d-printing tillbaka, en ytligare negativ del av 3d-priniting är dom väldigt specifika materialen som lär behövas för att göra tillexempel kläder vattentäta, ”food  safe”,  få flexibilitet eller få opacitet. Den sista negativa delen på 3d skrivare som jag skulle vilja ta upp är att den ”failar” väldigt mycket mer än en 2d skrivare och har inte den bästa garantin från bolagen vid förstörelsen (i det nuvarande).

https://pixelpractice.nyc/pros-and-cons-of-3d-printing/

Mjukvaror

MarvelousDesigner är en mjukvara som används när man designar kläder till både spel och 3d skrivare. Spelet där mjukvaran har varit i akt är assasins creed, när man spelar spelet ser man verkligen hur bra programmet kan vara med nyansen och textilen på plagget. Det fungerar ungefär likadant när man 3d printar kläderna, man gör en design i mjukvaran och sedan kopplar man den med 3D skrivaren. Sedan gör maskinen resten.

Det man kan göra är att återvinna all plast som slängs och sen göra mer 3d printade kläder eller något annat med nytta. Om man återvinner gör man både miljönytta och kan skapa nytt mode. Synd nog har inte 3D printing inom kläder utvecklats så mycket, så det är inte mycket man kan göra som är värt tiden och pengarna. Framtiden är dock ljus, man hoppas att varje hushåll kommer kunna ha en 3D skrivare som printar ut kläddes plagg exakt när man vill ha det på kortare tid än vad tar att åka till stan och köpa ett par byxor tex. Just nu kostar det alldeles för mycket att printa och är förmodligen inte det skönaste plagget man kan ha på sig (plast). På nätet kan finna affärer som säljer 3D printatde plagg för hela 15 000kr

https://www.nbcnews.com/mach/science/soon-you-may-be-able-3d-print-clothing-your-own-ncna848646

Utveckling som jag tycker borde ske är materialet som används, jag kan inte se att plast är bra praktiskt när man tänker att plasten inte ”andas” och kan vara svår att hantera. Den ända gången plast används i kläder i det nuvarande är i regnkläder, regnkläder innehållet materialet polyester vilket är en slags plast.  Material som jag tycker borde funka i dom framtida 3D printarna är nylon, polyester, ull och läder, alla dessa materialen är nyckeln till dom flesta klädesplaggen och kommer vara användbara. Jag vill även se att tiden det tar att skapa kläderna minskas drastiskt. Hur jag vill att det ska ske

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.