breaking news

3D tillverkning av bildelar

3D tillverkning av bildelar

december 19th, 2018
CNC-teknik

 

3D-tillverkning har funnits sedan 80-talet men det är något som på senare år har blivit viktigare och mycket bättre. Det var patent på 3D-tillverkning fram till 2009 och efter det har utvecklingen gått väldigt snabbt. I framtiden kommer troligtvis 3D-tillverkning vara en stor del av samhället och jag tror att majoriteten av de materiella ting som skapas kommer skapas av 3D-printers.

 1. Vad är 3D tillverkning? (enligt det område du valt)
  När det gäller 3D-tillverkning av bildelar så skapar man de visuella delarna, bilens kaross. Anledningen till att man inte gör de mekaniska delarna är eftersom de är mer komplexa och för avancerade för att fungera och skapa med 3D-tillverkning.
 2. Hur fungerar tekniken?
  För att 3D-tillverka bildelar, skapar man bildelen/bildelarna i något CAD program som till exempel Inventor Professional, FreeCAD och Sketchup. När man har skapat delen i sitt CAD program, med de korrekta måtten du vill ha, kopplar man datorn till sin 3D-skrivare och påbörjar utskrivningen med det material man vill använda.
 3. Vilka material används?
  Olika material används beroende på vad man vill göra. Om man vill göra en motorhuv eller vinge till exempel så kan man använda sig av kolfiber. Ett annat ämne man kan använda är plasten ABS M-30, det är starkare än vanlig ABS plast vilket är bra eftersom man vill att delarna ska tåla så mycket som möjligt. ABS M-30 tål upp till 96 grader Celsius och det är väldigt hårt material. Det finns även andra ämnen, så som polyetereterketon(PEEK), polykarbonat(PC) och polylaktid(PLA).
 1. Styrkor och svagheter?
  Det är väldigt bra att man kan 3D-printa bildelar, det går att tillverka delar i alla storlekar, det behövs bara större 3D-printer för att göra större delar. Många bilföretag 3D-tillverkar redan bildelar, det företag som använt 3D-skrivare längst och mest är Ford. Ford är den första biltillverkaren som använder den nya Stratasys Infinite Build 3D Printer. Den är lika stort som ett rum och till skillnad från de flesta andra 3D skrivare som är konventionella, bygger denna skrivare horisontellt, inte uppåt. Detta gör att man kan skapa i princip hur långa delar man vill, de tänker även att de ska kunna skriva ut spoilers, men att man då använder termoplastpulver istället för i trådform vilket ger ett bättre resultat.
  Det är väldigt dyrt att införskaffa en stor 3D skrivare och därmed kan det vara svårt för privatpersoner att ha råd att köpa det, dock kommer bilföretagen ändå att ha råd att köpa dem. Detta kan man se både som något negativt och positivt, det är negativt på så sätt att man inte kan skapa sina egna delar hemma, men det är ändå positivt på så sätt att bilföretagen håller sig levande.
 2. Lämpliga mjukvaror? (exportformat)
  Som jag skrev tidigare på punkt 2, använder man CAD program för att 3d-printa något, de program man använder är till exempel de jag nämnde innan, men även ThinkerCAD, Rhino3D och 123Design. Jag har hittills bara använt mig av Inventor professional och tycker det är ett väldigt bra program och kan starkt rekommendera det till de flesta.
 3. Vad man kan göra?
  Man kan göra de flesta bildelarna, till exempel spoilers, skirts(kjolar), motorhuv, baklucka, ”fender” och mycket mera. Man kan även göra motorer och sådant, men än så länge med dagens teknik kan vi till exempel inte göra välfungerande motorer och turbos som kan användas.
 1. Vilken utveckling av tekniken kan du se?
  För tillfället går det för långsamt att 3D-printa för att kunna använda det för massproduktion, detta är något som jag tror kan utvecklas så att det tar mindre tid och därmed blir kapabelt att massproducera. Jag tror även att det kommer att finnas ännu bättre och starkare plaster och hybrider av material som man kan använda till 3D-tillverkning. Om man lyckas uppfinna bättre skrivare, som kostar mindre kan man lyckas att göra 3D skrivare till en standard i hushållen och därmed utveckla och modernisera världen.

källor:

https://www.techrepublic.com/pictures/photos-10-major-automakers-using-3d-printing-today/

https://www.sculpteo.com/blog/2017/12/27/3d-printed-car-the-future-of-the-automotive-industry/

https://3dprinting.com/software/

https://www.stratasys.com/materials/search/abs-m30

https://www.nyteknik.se/fordon/har-3d-printar-ford-bildelar-6838171

https://www.quora.com/Can-you-3D-print-a-working-car

https://www.3dnatives.com/en/plastics-used-3d-printing110420174/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.