Vad är bio-printing?

december 19th, 2018 | by Lucas Landin

Cnc-styrd tillverkning.

Bioprinting

Inom området Bio-printing använder man sig av 3d-printing och 3d-printing liknande tekniker för att kombinera celler, tillväxt faktorer och biomaterial för att tillvärka så naturliga vävnader som möjligt. Just nu så kan bio-printing användas till att skapa vävnader och organ för att hjälpa att studera hur droger och piller påverkar kroppen.

Så hur fungerar bio-printing?

Bio-printing följer oftast 3 olika steg. Pre-bioprinting, Bioprinting och Post bio-printing.

Pre-bioprinting: Är själva processen där man skissar eller hur man nu vill göra upp modellen av det du ska printa ut, Skrivaren kommer sedan skapa modellen och välja dem materialen som ska användas. Ett av de första stegen är att få ta i gen biopsi av organet. De vanligaste sättet att få det är genom datortomografi eller magnetiska resonans bilder(Röntgen). Tomografisk rekonstruktion är gjord på bilden. Bilden blir sedan skickad till printern för att bli skapad, När den är skapad så blir vissa celler isolerade och mutliplicerade. Cellerna blandas sedan ihop med ett speciellt kondenserat material som förser syre och andra näringsämnen för att hålla dem vid liv.

 Bio-printing: Som är andra steget i processen. Mixen av cellerna och näringsämnenna placeras i en skrivarpatron. Mixen av de här ämnen kallas bioinks. Patronen deponeras sedan med hjälp av patientens medicinska scanningar. 3d bioprinting för tillverkning av biologiska konstruktionern involverar oftast att disponera celler på en biokompatibel ställning med användning av ett lager för lager tillvägagångsätt för att sätta ihop vävnadsliknande tredimensionella struktureer.

Post-bioprinting

post bioprinting processen är nödvändig för att skapa en stabil struktur utifrån det biologiska materialet. Om den här processen inte blir väl omhändertagen, så riskeras hela den mekaniska integriteten och funktionerna som det 3d printade objektet har. För att bibhålla objektet, Så behövs det mekaniska och kemiska stimulanser. Dessa stimulanser skickar signaler till cellerna för att kontrollera remodeleringen och tillväxten på vävnaderna. Men inom den senaste tiden så har bioreaktor teknologier tillåtit snabb mognad av vävnader.

Vilka material används? 

Materialet som man använder sig av inom bio-printing är olika typer av patientens celler, Man blandar sedan cellerna med dem nödvändiga näringsmännena som cellerna behöver tillsammans med syre. Om man inte gör det här kommer organet inte klara sig.

Blandningen med celler, näringsämnenna och syret kallas bioinks. Det är med hjälp av bioinksen som gör att man kan bygga upp organet.

Styrkor och svagheter med bio-printing?

En svaghet med detta är att vissa organ som tillexempel en lever eller njure som är gjorda genom 3d bio-printing saknar viktiga element för att dem ska kunna fungera som ett riktigt organ. Vad jag menar med det är, dem saknar bland annat tillexempel fungerande bloodkärl och tillväxten av milljoner av celler som dem här organen behöver. Utan dem här komponenterna så finns det inget sätt kroppen kan få alla dem näringsämnen och mängden syre den behöver.

2013 så lyckades företaget Organovo framställa en 3d printade människo lever genom att använda sig av bioprinting, men som sagt den funkade inte och man kunde därför inte använda den för transplantion. Vad man kunde använda den till var att testa droger.

Styrka med bio-printing är att det ser så himla naturligt ut och om dem fortsätter att forska med det här kommer man snart antagligen att skapa organ som man inte har kunnat skapat förut.

Vad kan man göra med bio-printing?

Just nu så kan bio-printing användas till att skapa vävnader och organ för att hjälpa till att se hur olika organ reagerar till olika droger och medeciner. Men inte bara det 3d bio-printing har långsamt börjat tillverka byggnadställningar som dem kallas. Dem här byggnadställningarna kan användas till att regenerera leder och ledband.

Vilken utvcekling av tekniken kan du se?

Som jag sa tidigare i texeten så var det ett företag som 2013 klarade av att bio-printa fram en lever, men den gick inte använda till transplantioner eftersom att den inte hade de nödvändiga sakerna för att överleva. Men jag tror att om man skulle fortsätta göra organ som inte har kunnat använda till transpalntioner och studerar dem och ser vad det är som saknas så tror jag att vi en dag kommer kunna bio-printa ut ett fungerande hjärta eller lever och sedan använda det till en transplantion. På det sättet kommer man inte behöva vänta på rätt match till hjärt donator och sånt.

 

Källförteckning:

https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_printing

https://en.wikipedia.org/wiki/3D_bioprinting

https://organovo.com/science-technology/bioprinting-process/

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.