breaking news

Havet

mars 18th, 2018 | by Carl Wilhelm Tubbin
Havet
Smart samhälle
0

Problem

Havet tar upp ca 70% av jordens yta. Problemet är att det hamnar ca 8 miljoner ton med plast per år enligt HSR (Håll Sverige Rent). Detta är ett problem för att plasten skadar ekosystemet, det gör så att djur fastnar i det och att dem äter det och blir skadade eller dör. Enligt HSR så kommer det vara mer plast i havet än fiskar år 2050 om vi inte gör något. Plasten som hamnar i havet syns inte om man är en vanligt person det är bara cirka 5% som hamnar på stränder. Det mesta skräpet finns på botten av havet. Skräpet skadar ca 600 marina djurarter och Enligt HSR så vid 2050 så kommer 99% av alla sjöfåglar ha ätit plast.

Lösningar

En lösning är att man själv ska åka till ställen där det är mycket plast och städa. En annan lösning är att göra förpackningar mer miljövänliga så att det inte skadar ekosystemet. Det finns också organisationer som jobbar med att lösa problemet och du kan hjälpa dem genom att donera eller så kan det finnas andra saker som dem vill att du ska göra för att hjälpa. En organisation som jobbar med detta är The Ocean Cleanup, hos dem så kan man donera eller köpa i deras onlinebutik.

Källor

HSR: http://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrap/plast-ett-stort-problem-i-vara-hav

The Ocean Cleanup: https://www.theoceancleanup.com/

Comments are closed.